Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι Πελασγοί - Η Πελασγία - Το Πελασγικόν Άργος


Πελασγοί
http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/11/blog-post_01.html

Η Πελασγία (Πελασγικόν Άργος ή Λάρισα Κρεμαστή κατά την αρχαιότητα)
http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/11/blog-post_6362.html

αρχαιότατοι Πελασγικοί Χοροί, από τη Θεσσαλία στην Καππαδοκία : Δίπατος χορός ή Απάν χορός

http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/11/blog-post_6362.html
Παλιό έθιμο του τόπου είναι ο Δίπατος χορός ή Απάν χορός (χορευτικά σχήματα δηλ. σε δύο επίπεδα). Στο κέντρο του κύκλου, της Ανδρομάνας, πιάνονταν έξι άνδρες, φουστανελοφόροι, κυκλικά από τους ώμους και άλλοι έξι ανέβαιναν επάνω τους. Οι υπόλοιπη χορευτές πλησίαζαν την Ανδρομάνα και τραγουδώντας την περιτριγύριζαν.
Δυο ερμηνείες έχουν δοθεί σε αυτόν τον ανδρικό χορό: α)ότι συμβόλιζε την γονιμότητα, την δημιουργία, την αναγέννηση και β)ότι σήμαινε την νίκη της ζωής επί του θανάτου ή την ανάσταση της φύσης μετά την χειμερία νάρκη. Η δεύτερη ερμηνεία δόθηκε επειδή ο Απάν χορός γινόταν το Πάσχα. Ο χορός γινόταν , σε όλες τις μεγάλες γιορτές. Τραγουδούσαν οι νεαροί του χωριού, ανεβοκατέβαινε η μία σειρά στους ώμους της άλλης, δεν συνοδευόταν ο χορός με μουσικά όργανα και το τραγούδι άρχιζε ως εξής: «Χελιδονάκι μου γοργό, γοργό μου χελιδόνι, πάνω στη πέτρα κάθεσαι και πετροκακαριέσαι ...».
(...την πρώτη Μάρτη γίνονταν με τα ρουγκατσάρικα τραγούδια (από το ρόγκα = φιλοδώρημα)).
Περιοχές :
Πελασγία,η Σούρπη,η Κέδρος,ο
δίπατος χορός , Χορός όπου χορευτές ανεβαίνουν στους ώμους άλλων χορευτών
Συνδέσεις :
Περιβο'άτσι Καγκελιστός Διπλατός Ρουμάνα Σουσάνα Βάρα-Βάρα Λέμπα Απάν' Χορός
Περιοχές :
Καισάρεια, η Σινασός,η ΚΑΪΜΑΚΑΜΛΙΚΙ ΚΑΛΕ-Ι-ΣΟΥΛΤΑΝΙΕ Θραψίμιον,το ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Πλυθησμοί :
Πρόσφυγες Καππαδόκες Πρόσφυγες Μικρασιάτες

Λήμματα :
(Α)ντίπασκα ή Αντίπασχα Αγιος Κωνσταντίνος Αγιος Χαράλαμπος Αγιος Χρυσόστομος Ανάποδος αρκουδιάρικος Αυγίτσα Βάρα-Βάρα Γαρτσιλαμά Γκιλιντιρό ή Κυλιντηρό δίπατος χορός Ε-Βασίλη (Αγίου Βασιλείου) Έμωσμα Ισος Καμαή Βουρντούμ Τερέ Καρσιλαμάς ή Γαρτσιλαμά Κάτω Στον Αη-Γιάννη Κιουτσέτσ(ι) ή Κιοτσέτσ(ι) Κοφτός ζεϊμπέκικος Μακρουλός Μο Τα Γλέχε Μπακλαβά Μπισιρντίμ Γιάλλ Μπόρκα ή Μπόλκα Νιόπαντρων (χορός των -) Ντίπασκα ή (Α)ντίπασχα Ντουζ Χόρους Νύφης (χορός της -) όρνεα Σεήτατα Σουρουντίνα σπαθιά Στρογγυλός Συρτός ή Συρτό Τσιραμά Τσιφτ Τσιφτετέλι στην Καππαδοκία Τσοκμές Τσοπαναρέικος Χαρμάν Γερί Χουλιέρε Ωνημα αλώνι αποχαιρετισμός Δάγκωμα δρόμος Δώρο Εξωτικά ζίλια ιερωμένος κορίτσια Κουτάλια κρόταλα μαχαίρι παιδιά πηλός φωτιά Αντικρυστός βαρύς Βουβός ευρωπαϊκοί χοροί παίζου παίζω χορός παίζω χουλέρια παίξιμα πέτεμα πρώτη ραδιέσματα Σουρουντίζω χοπλαϊζου χοράν ή χορά χορός στην Καππαδοκία χορούς παροιμίες Αγιος Βασίλειος Αγιος Γεώργιος Αγιος Ιωάννης Ανάσταση Απόκριες βουρτουβάρια βροχή γάμος Μέγα Πάσχα ξύρισμα γαμπρού Παναγία Πρωτοχρονιά χαρφανάς Χριστούγεννα
http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_plhuysmo_gr.php?mode=Vie&plh=02.20
http://www.britsos.gr/admin/uploads/archaioi%20elliniki%20choroi.pdf

Τα Θεσσαλικά κράτη

Οι Θεσσαλοί ήταν αρχαίος λαός με πιθανή κοιτίδα την περιοχή της Θεσπρωτίας[1]. Κατά τον 11ο αιώνα π.Χ. μετακινήθηκαν στην περιοχή της σημερινής Θεσσαλίας στην οποία έδωσαν το όνομά τους. Κατά την εγκατάστασή τους στην Θεσσαλία υπέταξαν ή εκτόπισαν τους προγενέστερους λαούς που ήταν εγκατεστημένοι εκεί. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της Θεσσαλίας, οι Αιολείς, οι Βοιωτοί, οι Αινιάνες κ.α. μετακινήθηκαν ανατολικά ή νότια ιδρύοντας νέα κράτη και αποικίες. Οι Αιολείς εγκαταστάθηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από την Λέσβο και την Χίο, οι Βοιωτοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Βοιωτίας ενώ οι Αινιάνες στον κάμπο του Σπερχειού.
Οι Θεσσαλοί μετά την εγκατάστασή τους στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου χωρίστηκαν σε τέσσερα κράτη, την Πελασγιώτιδα, την Εστιαιώτιδα, την Θεσσαλιώτιδα και την Φθιώτιδα (ή Αχαΐα Φθιώτιδα). Σε καιρό πολέμου εξέλεγαν έναν αρχηγό ανάμεσα στους τέσσερις βασιλείς που ονομαζόταν Ταγός. Στο μεγαλύτερο διάστημα της θεσσαλικής ιστορίας ο Ταγός προερχόταν από την αριστοκρατική οικογένεια των Αλευάδων της Λάρισας. Οι Θεσσαλοί σταδιακά κυριάρχησαν πάνω στα γειτονικά κράτη των παλαιότερων λαών της Θεσσαλίας, των Μαγνητών, των Περραιβών, των Αινιανών, των Μαλιέων, των Οιταίων και των ορεινών Δολόπων. Η Θεσσαλία τότε απλωνόταν σε μία περιοχή από τον Όλυμπο, μέχρι την Οίτη.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF

http://www.thessalia.gov.gr/contents.asp?category=160&id=215

Οι Θεσσαλοί από τον Περσικό Πόλεμο (Αρχαϊκή εποχή, 700-478 π.Χ.) ως την κλασσική εποχή (478-323 π.Χ.)

Οι ήττες των Θεσσαλών στις μάχες του Κερρησού από τους Βοιωτούς και της Υάμπολης από τους Φωκείς, γύρω στα 500 π.Χ. καθόρισαν τη διαφορετική στάση τους στους Περσικούς Πολέμους. Οι Αλευάδες της Λάρισας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ολιγαρχικών, ζήτησαν από τον Ξέρξη να επέμβη στα ελληνικά πράγματα, που μόλις ανέβηκε στο θρόνο το 486 π.Χ. ελπίζοντας στην αποκατάσταση του χαμένου κύρους και στην προσάρτηση των εδαφών. Και όταν το 480 π.Χ. οι Έλληνες νικήθηκαν στη μάχη των Θερμοπυλών θριαμβολογούσαν ότι επηρεάζουν του Πέρσες και μπορούν να υποτάξουν τους Φωκείς. Πραγματικά οι Θεσσαλοί μεσολάβησαν στην σωτηρία της πόλης των Δελφών. Για την πολιτική τους αυτή οι Θεσσαλοί και η Δελφικοί Αμφικτιονία που έλεγχαν, δεν κλήθηκαν στα πανελλήνια συνέδρια του Ισθμού (φθινόπωρο του 481 π.Χ. και άνοιξη του 480 π.Χ.) όπου οι Έλληνες αποφάσισαν να αμυνθούν εναντίον του Περσικού κινδύνου. Και η επιτροπή που παρουσιάστηκε στο δεύτερο συνέδριο, ισχυριζόμενη ότι οι Θεσσαλοί διαφωνούν με τη φιλοπερσική στάση των Αλευάδων και θέλουν να αντισταθούν, δεν έγινε πιστευτή, επειδή απαίτησε να παρατάξουν τις γραμμές άμυνας στα Τέμπη, για να μην πέσει το βάρος στου Θεσσαλούς. Αλλά όλοι γνώριζαν ότι τα Τέμπη δεν ήταν η μοναδική οδός προσπέλασης. Ωστόσο στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) το θεσσαλικό ιππικό κράτησε ουδέτερη στάση – ενώ είχε ακολουθήσει τους Πέρσες – συμβάλλοντας έτσι στη νίκη των Ελλήνων.

http://www.thessalia.gov.gr/contents.asp?category=160&id=218


Ο ταγός ουσιαστικά ήταν ανίσχυρος και το Κοινό των Θεσσαλών ήταν στα χέρια ορισμένων οικογενειών της αριστοκρατίας, οι οποίοι αψηφούσαν και αυτή την ύπαρξη της συνέλευσης. Το 405/4 π.Χ. ο Λυκόφρων με την υποστήριξη των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων ήθελε να επεκτείνει την κυριαρχία του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αλλά το 402 π.Χ. ο Λαρισαίος Αλευάδης, Αρίστιππος. επανέφερε το παλαιό καθεστώς.

Οι Θεσσαλοί ζήτησαν τη βοήθεια του Αλέξανδρου Β' της Μακεδονίας, ο οποίος έσπευσε πρόθυμα, αλλά κράτησε τις πόλεις που απέσπασε από τον Αλέξανδρο των Φερών. Τότε κάλεσαν σε βοήθεια τους Βοιωτούς, οι οποίοι έστειλαν το Θηβαίο Πελοπίδα. που επεβλήθη, αλλά στη Φάρσαλο αιχμαλωτίστηκε από τον Αλέξανδρο των Φερών, ο οποίος προσάρτησε την Αχαΐα Φθιώτιδα, τη μισή Μαγνησία και μεγάλο τμήμα της Πελασγιώτιδας. Ο Πελοπίδας ελευθερώθηκε από τον Επαμεινώνδα κατόπιν διαπραγματεύσεων, αλλά το 364 π.Χ. σκοτώθηκε στη μάχη στις Κυνός Κεφαλές, όπου ηττήθηκε ο Αλέξανδρος των Φερών. Οι Θεσσαλοί θρήνησαν τον Πελοπίδα και έστησαν το άγαλμά του στους Δελφούς. Το 363 π.χ. Θεσσαλοί και Βοιωτοί συνέτριψαν τον Αλέξανδρο των Φερών, ο οποίος δολοφονήθηκε το 358 π.Χ. Το 352 π.Χ. κύριος της Θεσσαλίας έγινε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και τη διαίρεσε σε τετράδες, με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Ο Αλέξανδρος ανανέωσε τη συμφωνία με τα ίδια δικαιώματα που είχε ο Φίλιππος. Στην εκστρατεία του στην Ασία, το 334 π.χ., χρησιμοποίησε το αήττητο θεσσαλικό ιππικό και στο επιστημονικό επιτελείο του περιέλαβε αρκετούς Θεσσαλούς, όπως το μηχανικό Διάδη, το γεωγράφο Μήδιο, τον ιστορικό Κύρσιλο, τον ιδρυτή της Αρμενίας, Άρμενο.
http://www.thessalia.gov.gr/contents.asp?category=160&id=219

Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσατε τον ιο "I got you a surprise" στο facebook

Αν λάβετε ένα μήνυμα στο Facebook από κάποιον φίλο σας που λέει “I got you a surprise”, ΜΗΝ πατήσετε στο link γιατί θα σας οδηγήσει σε έναν ιό.
Αν πατήσατε όμως στο link και κατεβάσατε και εκτελέσατε τον ιό, χωρίς να σας σταματήσει το... antivirus σας, τότε έχετε κολλήσει τον ιό επειδή το antivirus που χρησιμοποιείτε δεν γνωρίζει ακόμη την ύπαρξή του.
Αν τον έχετε κολλήσει, τότε ήδη στέλνετε μηνύματα σε όλους τους φίλους σας στο Facebook, άθελά σας, όπου τους προτρέπετε να τον κολλήσουν και εκείνοι.
ΒΗΜΑ #1: ΚΑΝΤΕ LOGOUT
Αν κάνετε logout, ο ιός θα χάσει πρόσβαση στο account σας και δε θα μπορεί να στείλει άλλα μηνύματα. Μην κλείσετε απλά τον browser, κάντε αποσύνδεση.
ΒΗΜΑ #2: ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ photo.exe
Είναι το αρχείο ιός που κατεβάσατε από τη σελίδα που οδηγηθήκατε. Λογικά υπάρχει αποθηκευμένο εκεί όπου βάζετε τα downloads σας.
ΒΗΜΑ #3: ΣΒΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ photo.exe
Μόλις τρέξατε τo photo.exe, δημιούργησε δύο νέα αρχεία για να κάνουν τη δουλειά του. Αυτά τα αρχεία αρχικά είχαν το όνομα 1.exe και 2.exe όμως στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε δύο άλλα τυχαία ονόματα. Για να τα εντοπίσετε θα πρέπει να μπείτε στο φάκελο όπου έχουν αποθηκευτεί.
Στην περίπτωση που εξέτασα, τα αρχεία μπήκαν στον κρυφό φάκελο Application Data του τρέχοντος Windows account. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν τον φάκελο, είτε γράψτε στο address bar: C:\Documents and Settings\USERNAME\Application Data (όπου USERNAME είναι το όνομα του account σας για τα Windows), είτε εμφανίστε τα κρυφά αρχεία και φακέλους και μετά μπείτε My Computer – Documents and Settings – USERNAME – Application Data.
(Για να εμφανίσετε τα κρυφά αρχεία, ανοίξτε το My Computer και πατήστε Tools – Folder Options – View – Hidden Files and Folders – Show hidden files and folders – OK).
Στο Application Data θα βρείτε διάφορους φακέλους όμως το μόνο αρχείο που θα πρέπει να υπάρχει χύμα είναι το κρυφό desktop.ini. Λογικά εκεί θα βρείτε δύο εκτελέσιμα αρχεία που είναι τα παιδιά του ιού. Μην τα τρέξετε! Προσπαθήστε να τα σβήσετε με Shift Delete (για να μην πάνε καν στον κάδο ανακύκλωσης) όμως αν δε σας αφήνει να σβήσετε κάποιο επειδή ήδη τρέχει, τότε πατήστε δεξί click πάνω στην μπάρα του Start και επιλέξτε Task Manager (ανοίγει επίσης και με Ctrl Alt Del). Από εκεί βρείτε το όνομα του αρχείου που δεν μπορείτε να σβήσετε (επειδή ήδη τρέχει), κάντε του δεξί click και πατήστε End Task. Μόλις κλείσει σβήστε το και σιγουρευτείτε ότι έχουν εξαφανιστεί και τα δύο από τον φάκελο
ΒΗΜΑ #4: SCHEDULED TASKS
Τα ονόματα των αρχείων έχουν μπει και στη λίστα με τα scheduled tasks του υπολογιστή σας ώστε να εκτελούνται όποτε επιλέγουν. Παρόλο που πλέον σβήσατε τα αρχεία, είναι καλό να τα αφαιρέσετε και από τα Scheduled Tasks. Πατήστε Control Panel – Scheduled Tasks, και αφαιρέστε τα δύο tasks με τα περίεργα ονόματα αρχείων που μόλις σβήσατε.
ΒΗΜΑ #5: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
1) Αλλάξτε κωδικό στο Facebook (για παν ενδεχόμενο).
2) Αδειάστε τον κάδο ανακύκλωσης.
3) Καθαρίστε την προσωρινή μνήμη όλων των browsers του υπολογιστή σας (history, cookies, temporary files, κλπ).
4) Ανανεώστε το antivirus σας και κάντε πλήρη έλεγχο του υπολογιστή για ιούς.
5) Ανανεώστε τα Windows με τα πιο πρόσφατα updates (από το Control Panel).
6) ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΤΕ ΠΟΤΕ LINK ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ και αν το ανοίξετε ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ, ΙΔΙΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΙΜΟ.
Κωνσταντίνος Γκουτζής, στο freestuff.gr
Όλες οι απάτες μπαίνουν εδώ:
http://taxalia.blogspot.com/2010/10/hoax-emails.html
Διαβάστε και: Αναστάτωση στο facebok από τον ιό "I got you a surprise"
http://taxalia.blogspot.com/2010/11/i-got-you-surprise-facebook.html