Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου από την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών Ν.Καρδίτσας

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεστίασης για την κοπή της Βασιλειόπιτας της Ένωσης Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών Νομού Καρδίτσας. έγινε παρουσίαση ενός των βιβλίων της συγγραφέα Μαρίας Παπαδοπούλου : «Ο μεγαλύτερος ναός της χριστιανικής Ανατολής» ( έκδοση Ιππομάχεια-Ελληνισμός). Το βιβλίο έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συζητήθηκε η σημασία των ναών ως κυρίαρχα σύμβολα μέσα σε όλα τα μνημεία των Ελλήνων Καππαδοκών στη Μικρά Ασία. Τη φήμη του μεγαλύτερου ναού αποδίδουν οι γραπτές αναφορές από βιβλία και σπάνια χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων. Υπήρξε επίκεντρο προσκυνημάτων καθώς και μιας μεγάλης διήμερης εορτής που συγκέντρωνε στο ελληνόφωνο χωριό Μιστί όλους τους Χριστιανούς της Καππαδοκίας και τότε αναβίωναν χριστιανικά και αρχαία έθιμα. Το βιβλίο καταγράφει τα στοιχεία μιας μονογραφίας ιστορικής έρευνας, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος ναός. Μαζί, περιγράφεται η λαϊκή τέχνη της αρχιτεκτονικής και δομικής μηχανικής, η κληρονόμος του βυζαντινού και ελληνικού πολιτισμού.
Οι ναοί μας υπήρξαν θρησκευτικοί τόποι λατρείας και εστίες των ετήσιων προσκυνημάτων που προσέλκυαν περιοδικά όλους τους Χριστιανούς, από χωριά και πόλεις. Όλοι οι υπόγειοι και υπέργειοι λατρευτικοί χώροι αυτής της «γης των Αγίων», της Καππαδοκίας, βοήθησαν μέσα από δύσκολους αιώνες στη διατήρηση της θρησκευτικής συνείδησης, την κοινωνική συνοχή, και απέδειξαν τη σημασία της παράδοσης στην διάσωση της ελληνικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα των βιβλίων σήμερα, η διάσωση της ταυτότητάς μας ως ελληνισμού μέσα στην πρωτοφανή κρίση που εισήλθε ο λαός της χώρας μας. Σύμβολα συνειδητοποίησης της ταυτότητας αλλά και φάροι αντίστασης για να διασώσουμε τα ήθη, την παράδοση, την αρχέγονης υπόστασή μας, να παραμείνουμε ελεύθεροι. Η ιστορική μνήμη για τον ελληνισμό είναι η αρχή της ελευθερίας και ενωμένοι θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

Διαπιστώνεται το καθήκον μας να διατηρούμε τις αξίες, την ελληνικότητα, τις μνήμες των Αλησμόνητων πατρίδων και να διαδίδουμε ό,τι τεκμηριώνει την ελληνικότητα και τον πολιτισμό μας για να επιβιώσουν μέσα στη πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η χώρα μας σήμερα.

Τα βιβλίο παρουσίασε η Ευγενία Μαρκοπούλου, καθηγήτρια Φιλολογίας, πρόεδρος της Ένωσης, ενώ κατόπιν μίλησε και η ίδια η συγγραφέας Μαρία Παπαδοπούλου, που ασχολείται χρόνια με τα θέματα του μικρασιατικού ελληνισμού.


Κέντρα προμήθειας του βιβλίου : βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ, ή μέσω της Ένωσης Μικρασιατών Ανατολικοθρακών (6985 709 712).


Δημοσιεύσεις : 
      §         ιστολόγιο   ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ :     http://mikrasiatis.gr/?p=8552


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιοζήλευτη η παρουσία της και ο έργο της κ. Παπαδοπούλου για τον ελληνισμό της Καππαδοκίας και γενικά της Μ. Ασίας μιας και την παρακολουθώ αρκετά χρόνια,αλλά πολύ λυπηρό η απουσία των πραγματικών Καππαδόκων της Καρδίτσας από τέτοιου είδους εκδηλώσεις.Αλήθεια η υποτιθέμενη ένωση των Μικρασιατών, χωρίς τους πραγματικούς Μικρασιάτες της Καρδίτσας, δεν γνωρίζουν ότι στην Καρδίτσα υπάρχουν τρεις κοινότητες Καππαδόκων(ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ-ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ-ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ)?Γιατί δεν προσκαλούνται ποτέ οι πραγματικοί Καππαδόκες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις? Μήπως ακολουθεί το παράδειγμα των εδηλώσεων του Σεπτεμβρίου της Νομαρχίας για τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας που δυστυχώς και εκεί δεν προσκαλείται κανείς Μικρασιάτης της Καρδίτσας? ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΑΣ είπε...

Φίλε ανώνυμε μάλλον πας να τους χαλάσεις την σούπα ορισμένων που επι χρόνια μόνοι τους κερνάνε και μόνοι τους πίνουν.Σιγά να μη γνωρίζουν οι καρεκλάτοι της Καρδίτσας τις τρεις Μικρασιατικές κοινότητες της Καρδίτσας και τα προβλήματά τους ή κάποιοι που δήθεν παριστάνουν τους συλλόγους των μικρασιατών και απολαμβάνουν κάποιων προνομίων και επιδοτήσεων απο Νομαρχίες και Δήμους.Επειδή γνωρίζω το έργο σας και τον πόνο σας για την καταγωγή μας και τις ρίζες μας απευθυνθείτε στους πραγματικούς συλλόγους των Μικρασιατών τόσο στις Κοινότητες,όσο και στους συλλόγους των κοινοτήτων αυτών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.Με εκτίμηση ένας Καππαδόκας.

mariapapadopoulou είπε...

Καλοί μου Έλληνες Καππαδόκες,

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αυτά που λέτε ωστόσο μοιάζετε πικραμένοι κι όχι αλαζόνες, οπότε καθόλου απίθανο να έχετε δίκιο. Παρόμοιες θυμάμαι συμπεριφορές σαν αυτά που λέτε με προβλημάτισαν όταν εκπροσωπούσα τα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία μας,....
Σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που αναφέρετε έχω διακρίνει καλούς ανθρώπους. Ας κάνουμε υπομονή και ας δράσουμε αν θέλετε. Αφού όπως καταλαβαίνω ήδη βρίσκεστε μέσα σε σωματεία και είστε ικανοποιημένοι τουλάχιστον από τα δικά σας, θέλετε να απευθυνθούμε μαζί στις Περιφέρειες;
Θα ήθελα να σας γνωρίσω, η διεύθυνσή μου είναι info2.dm.papadop @ gmail.com