ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Αντί Δελτίου Τύπου, η ολοσέλιδη αναφορά στο βιβλίο από την Ομογενειακή εφημερίδα 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, τεύχος Απριλίου 2012, και τον δημοσιογράφο Απόστολο Ζώη.

 



  ΟΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΓΕΥΣΕΙΣ  ΤΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ   

Α’ Υπότιτλος :      
                      Παραδοσιακή διατροφή του ελληνισμού της Καππαδοκίας

Β’ Υπότιτλος :        
           Ιστορικό  και  σχέση  με  τις  διατροφικές  συνήθειες  του  Ελληνισμού

Συγγραφέας :                               Μαρία  Παπαδοπούλου

Είδος :                                                            έρευνα
Διαστάσεις - Σελίδες :                      22 x 20 cm - 108 
Εξώφυλλο :                                   Μαρία Παπαδοπούλου
Contact:                                         info2.dm.papadop@gmail.com
                                                         Τηλεμάχου 22, Λάρισα , 6985 709 712
ΕΚΔΌΣΕΙΣ :   Σύλλογος Μιστιωτών Καππαδοκίας Ο ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
e-mail :                                             info2.dm.papadop@gmail.com
τηλ. επικοιν. :                               + 30  2410 610 437,  φαξ : +30 2413 505 …

Πρώτη Έκδοση :  2011
ISBN :  978 – 960 – 9591 – 00 - 3
Copyright  ©  2011   Μαρία Απ. Παπαδοπούλου


Το βιβλίο τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Τίτλος:   ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Υπότιτλος :      Παραδοσιακή διατροφή του ελληνισμού της Καππαδοκίας
             Ιστορικό  και  σχέση  με  τις  διατροφικές  συνήθειες  του  Ελληνισμού

Συγγραφέας: Μαρία Απ. Παπαδοπούλου
Περιγραφή: Παράδοση-Λαογραφία-Ιστορία
Α΄ έκδοση: Ιδιώτης
Διάθεση:
 info2.dm.papadop@gmail.com
Μαρία Απ. Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Μια διαφορετική προσέγγιση κάνει η Συγγραφέας στη διατροφή του Ελληνισμού της Καππαδοκίας. Δεν αρκείτε σε οδηγίες μαγειρικής. Ο διατροφικές συνήθειες είναι μια λαϊκή επιστήμη γεμάτη επιρροές της ντόπιας λαογραφίας και  σελιδοδείκτες.
Μέσα από τη συνύφανση της πατρογονικής συμβίωσης των Καππαδοκών μεταξύ τους, τέτοιοι ξεχασμένοι σελιδοδείκτες αφήνουν το αποτύπωμά τους στο βιβλίο, ανασύρουν σημαίνουσες αγάπες μα και περίεργες σχέσεις. Σχέσεις του ελληνισμού, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Ιωνίας, των νήσων του Αιγαίου, της Κρήτης, της Κύπρου, ακόμη και της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ερευνάται η αρχαιοελληνική, η βυζαντινή επιρροή και η γεωγραφική παραλλαγή αρκετών διατροφικών συνηθειών. Επίσης οι κοινές ή οι πολλαπλές ονομασίες και οι παραλλαγές τους. Είναι εκπληκτικοί οι σελιδοδείκτες που ανακαλύπτονται. Παραπέμπουν στη γεωγραφική κατανομή της άλλοτε συγγενικής κι άλλοτε θεσμικής σχέσης του ευρύτερου απανταχού Ελληνισμού.
Οι γεύσεις μεταλαμπαδεύονται από τις μητέρες μας και είναι ασφαλώς ακόμη περισσότερες στους τόπους που γεύθηκε ο Ελληνισμός. Οι αναγνώστες ταξιδεύουμε μέσα στις εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις μας. Έτσι, ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΣ και η Μνήμη των Μητέρων μας αγκαλιάζονται αμφιμονοσήμαντα. Με κάθε πληροφορία τους αναφορικά στην παραδοσιακή διατροφή του ελληνισμού της Καππαδοκίας, εντοπίζεται το ιστορικό και η σχέση με τις αντίστοιχες διατροφικές συνήθειες του υπόλοιπου αιωνόβιου Ελληνισμού.