Eιρήσθω:Η επέτειος της 5ης Οκτωβρίου 1912
Επέτειος λησμονημένη, την οποία ο Ελληνισμός κακώς δεν εορτάζει, είναι η 5η Οκτωβρίου 1912. Η μέρα που η μικρή Ελλαδίτσα «της Μελούνας» κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία και εισήλθε στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο.
Που μαζί με τον δεύτερο, του 1913, οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου.
Διπλασιάζοντας την ελλαδική επικράτεια.
Η επέτειος της 5ης Οκτωβρίου
ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ
Ε Υ Ε Ρ Γ Ε Τ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Η αποβαίνει κάθε επέτειος, εάν πέραν των εορτασμών, αφιερώνουν οι εορτάζοντες και λίγο χρόνο για τη μελέτη της ιστορίας των μνημονευομένων γεγονότων. Διδασκόμενοι πολιτικά, από όλα όσα στην ιστορία εντοπίσουν. Είτε ως υπόδειγμα προς αντιγραφή είτε ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Επέτειος λησμονημένη, την οποία ο Ελληνισμός κακώς δεν εορτάζει, είναι η 5η Οκτωβρίου 1912. Η μέρα που η μικρή Ελλαδίτσα «της Μελούνας» κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία και εισήλθε στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο. Που μαζί με τον δεύτερο, του 1913, οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου. Διπλασιάζοντας την ελλαδική επικράτεια.Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Σ για πολύτιμους στοχασμούς. Για την πολιτική κυρίως που, με Όραμα, Πρόγραμμα, Σθένος, Αποφασιστικότητα και Δεξιοτεχνία, υλοποίησε, αφ’ ότου εξελέγη το 1910 πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Για την Ανορθωτική κυβερνητική πολιτική του, μόλις ανέλαβε την εξουσία στην παρακμάζουσα Αθήνα της φαυλοκρατίας, 13 χρόνια μετά την ατιμωτική ήττα του ελλαδο-τουρκικού πολέμου του 1897. Ανόρθωση κι ενδυνάμωση του κράτους ήταν ο πρώτιστος στόχος του Βενιζέλου. Ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να θέσει αμέσως μετά σε υλοποίηση, την πολιτική των οραμάτων του για τον αλύτρωτο και υπόδουλο Ελληνισμό.Δ Υ Ν Α Τ Η Ελλάδα, λοιπόν, το προαπαιτούμενο. Γι’ αυτό και δύο ήσαν οι κορωνίδες της βενιζελικής πολιτικής από το 1910. Στην επίτευξη των οποίων στόχευε πρωτίστως το σύνολο των επί μέρους τομέων διακυβέρνησης:1. Η πρόσκτηση ικανής στρατιωτικής ισχύος.2. Η εύρωστη οικονομία.Έπεισε κι ενέπνευσε τον όπου γης Ελληνισμό, ο Βενιζέλος, να συνδράμει ψυχή τε και σώματι την Ανορθωτική Πολιτική του. Και να σπεύδει, εθελοντικώς απ’ όλης της γης τα μέρη για να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό. Σε τέτοιο βαθμό ώστε τέλη Σεπτεμβρίου 1912, πριν καν την έναρξη του πολέμου, να φθάσει το υπουργείο Στρατιωτικών, με υπουργό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να ειδοποιεί, μέσω των προξενείων στο εξωτερικό, τους Έλληνες ότι… δεν χρειάζεται άλλους εθελοντές!Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Η ΙΣΧΥΣ και ικανή οικονομία ήταν, είναι και θα είναι, οι δύο απολύτως αναγκαίες, οι εκ των ων ουκ άνευ, υλικές προϋποθέσεις, για να μπορεί να ασκήσει κάθε κράτος την οποιαδήποτε αξιοπρεπή πολιτική. Αλλά κι ένα… τρίτο, ακόμα πιο σημαντικό: Ηγέτη που να έχει την Άμυνα και την Οικονομία, κορωνίδες της πολιτικής του. Αλλιώτικα θα εξακολουθήσουμε να έχουμε… Νέες Δημοκρατίες και Πασόκ, ΑΚΕΛ, ΔηΣυ και τα τοιαύτα, που θα συνεχίζουν, απλώς, να σέρνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, από υποχώρηση σε υποχώρηση, υποχείρια της Άγκυρας.ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣΣημερινη
Γιατί θυμίζετε τέτοιες επετείους; Γιατί υπονομεύετε την αιώνια και γνήσια ελληνο-μογγολική φιλία;
ο Μέγας Κρητικός ανόρθωσε μεσα σε δύο χρόνια την Ελλάδα της Μελούνας, και την κατέστησε ικανή, απο μίζερο Πελοπονησιακό κρατίδιο, να σταθεί αντάξια των προσδοκιών τού Ελληνισμού..Σήκω, ελληνική κοινωνία, και ζήτα συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να ελέγχεις ουσιαστικά τό πολιτικό προσωπικό, και όχι να σε δυναστεύει εκείνο..1. Ανα εξάμηνο, ο βουλευτής να απολογείται σε σώμα χιλίων κληρωτων πολιτών, πού θα έχει δικαίωμα ανάκλησής του, εάν αθετεί αυτά για τα οποία τον εξέλεγξαν.2. Οι πολιτικοί να δικάζονται για τίς πολιτικές τους παραλήψεις καί όχι μόνο για τα ποινικά τους παραπτώματα..