Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Συνθήκη Λωζάνης : 24 Ιουλίου 1923

Καλοκαίρι 1923: Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και παράλληλη διευθέτηση των πληθυσμών. Ανταλλαγή υποχρεωτική όλων των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (1.650.000 άτομα!) με τους Τουρκόφωνους Μοσουλμανικούς πληθυσμούς της Ελλάδας (670.000 άτομα! )
1914- Απονομή συντάγματος καθώς και πρώτα σημάδια αναταραχών στο εσωτερικό της Οθωμανικής Διοίκησης. ʼνθηση για την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη
1919- Απαρχή του κινήματος των Νεοτούρκων σε πολιτικό επίπεδο. Εισβολή του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία και ελπίδες για ένωση μελλοντικά με την Ελλάδα. Ο πληθυσμός της Ελληνικής Μειονότητας στην Κων/πολη αγγίζει τα 290.000 άτομα στο απόγειο του μετά απο την ʼλωση του 1453.
1921- Πρώτες ήττες του Ελλήνικού στρατού και φοβίες για το μέλλον στην Ομογένεια της Πόλης. Αύξηση του πληθυσμού στην Ίμβρο και Τένεδο.
1922- Μικρασιατική καταστροφή και απότομη συσόρευση πληθυσμού στην Κων/πολη. 400.000 ΄Ελληνες βρίσκονται στην Πόλη. Αναμονή για διευθέτηση του ζητήματος της ανταλλαγής πληθυσμών.
1923Καλοκαίρι 1923: Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και παράλληλη διευθέτηση των πληθυσμών. Ανταλλαγή υποχρεωτική όλων των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (1.650.000 άτομα!) με τους Τουρκόφωνους Μοσουλμανικούς πληθυσμούς της Ελλάδας (670.000 άτομα! (ανισορροπία κατά 55% εις βάρος της Ελλάδας). Εξαίρεση η Ελληνική Μειονότητα της Κων/πολης (125.000 κάτοικοι / μόνιμοι κάτοικοι Κων/πολης, Πριγκηπονήσων και περιχώρων προ του 1919) καθώς και οι κάτοικοι της Ίμβρου και Τενέδου (6.000 κάτοικοι). Στον αντίποδα στην Ελληνική πια (Δυτική) Θράκη οι 110.000 Μουσουλμάνοι που χαρακτηρίστηκαν επίσημα σαν ”Μουσουλμανική” μειονότητα.
1930Συμφωνία Κεμάλ Ατατούρκ και Βενιζέλου για τους ΄Ελληνες κατοίκους της Κων/πολης που διέθεταν Ελληνικά διαβατήρια. Ελεύθεροι να παραμείνουν στην Τουρκία χωρίς να υποχρεούντα ισε οποιαδήποτε ανταλλαγή. Μελλοντική ανανέωση της Συμφωνίας μετά απο 50 χρόνια (1980)
1942Η Τουρκία απέχει απο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά επιβάλλει Φόρο Περιουσίας στις Μειονότητες (και σε μερικούς επιφανής Τούρκους) για να αποκτήσει περισσότερα έσοδα. Τεράστιες Ελληνικές περιουσίες χάνονται. Πρώτα σημάδια φθοράς για την Ελληνική Μειονότητα.
1955Διοργάνωση των αναταρραχών του Σεπτεμβρίου. Οι μεγάλοι διωγμοί της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου μένουν σαν την πιο βαριά σκιά άρνησης πολιτιστικής συνύπαρξης απο πλευράς τουρκικού κράτους. Ο πρώτος μεγάλος διωγμός του Ελληνικού στοιχείου έχει αρχίσει.
1960Ίδρυση του Κυπριακού κράτους. Πρώτα σχέδια απο την Τουρκική κυβέρνηση για τον εκτουρκισμό της Ίμβρου και της Τενέδου.
1964Η Τουρκία σε αντίδραση για τα διαφαινόμενα επισόδεια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων στη Κύπρο επιβάλλει άρνηση στην τήριση της Συμ φωνία του 1930 και έτσι απελαύνει 12.000 Έλληνες κατοίκους της Πόλης που κατείχαν Ελληνική Υπηκοότητα. Αμηχανία της Ελλάδας αφού η Τουρκία αναταρράσει τις ισορροπίες αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης.Σύνταξη του περιβόητου Kararname χαρτιού απώλειας Περιουσιών των Ελλήνων υπηκόων. Τεράστιες Ελληνικές περιουσίες πέφτουν στα χέρια του Τουρκικού κράτους.
1971Σε παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης η Τουρκία κλείνει την Σχολή της Χάλκης που είναι Θεολογικό Ίδρυμα που εφοδιάζει με ιερωμένους το Πατριαρχείο και τις εκκλησίες της Πόλης.
Μέχρι σήμερα…
Για να διαβάσετε την Συνθήκης της Λωζάνης πατήστε ΕΔΩ
info@asxetos.gr http://www.asxetos.gr/

Έκθεση στον Λούβρο υποδέχεται τον Μέγα Αλέξανδρο!

Περίπου 700 έργα θα ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στο μουσείο του Παρισιού για μια μεγάλη έκθεση με θέμα τον θρυλικό στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία
Έκθεση στον Λούβρο υποδέχεται τον Μέγα Αλέξανδρο! Σε μια μεγάλη έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2011, η αρχαία Μακεδονία και το διάσημο τέκνο της θα βρεθούν στο επίκεντρο του γαλλικού- και όχι μόνο- ενδιαφέροντος. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένης της ακτινοβολίας του προσώπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του μύθου που τον συνοδεύει αλλά και λόγω του τεράστιου αριθμού αρχαίων έργων- 668 για την ακρίβεια- που πρόκειται να ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι για αυτή την έκθεση; «Αρχαία Μακεδονία.
Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» είναι ο τίτλος της και για τη διοργάνωσή της συνεργάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση θα γίνει στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, έκτασης 1.200 τ.μ. Ενα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο εξάλλου, για το ελληνικό κοινό αυτή τη φορά, είναι η ανταπόδοση του Λούβρου με έκθεση έργων τα οποία θα παρουσιασθούν σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης το 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Γλυπτά, κεραμική, κοσμήματα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, γυάλινα αγγεία, νομίσματα και επιγραφές θα περιλαμβάνει η έκθεση, η οποία, σημειωτέον, προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η ανάπτυξη του θέματος θα γίνει με εννέα ενότητες που ακολουθούν χρονολογική σειρά. Παρ΄ ότι λοιπόν προτάσσεται η ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας με αναφορές στους μεγάλους αρχαιολόγους οι οποίοι έφεραν στο φως τις Αιγές, την Πέλλα και το Δίον, στη συνέχεια η ιστορία πιάνεται από την αρχή: από τη Μακεδονία της εποχής του Χαλκού ως την αρχαϊκή εποχή, όταν και διαμορφώνεται το μακεδονικό βασίλειο. Από την εξάπλωσή του στον ελλαδικό χώρο ως την κατάκτηση της Ανατολής από τον Αλέξανδρο και ως την ελληνιστική εποχή με τα βασίλεια των διαδόχων του.
Ιδιαίτερες ενότητες αναφέρονται στον καθημερινό βίο των Μακεδόνων, στις τέχνες, στη θρησκεία, στις τελετουργίες και στις ταφικές πρακτικές. Η ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία αποτελεί εξάλλου χωριστή ενότητα, ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται με τον μύθο του Αλέξανδρου. Ακόμη το τμήμα τεκμηρίωσης του Λούβρου ετοιμάζει μια ταινία ωριαίας διάρκειας σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και με αντικείμενα που είναι χαρακτηρισμένα ως αμετακίνητα - ως εκ τούτου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Παρίσι. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο του 2012.
Το Βήμα, ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ .