Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος μετακινείται (προς τη Ρωσία) πιο γρήγορα από ό,τι έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος μετακινείται προς τη Ρωσία. Η κίνηση παρατηρείται να γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί. Απειλεί έτσι να παρασύρει τα πάντα, την ασφάλεια των σύγχρονων συστημάτων αερομεταφορών, τις παραδοσιακές οδούς μετανάστευσης των ζώων, όλα τα μαγνητικά όργανα.
Η ταχύτητα μετακίνησής του αυξήθηκε, τουλάχιστον κατά ένα τρίτο, κατά την τελευταία δεκαετία και έφθασε πάνω από 60 χλμ.ανά έτος. Κάτι το οποίο δηλώνει ότι αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή των πόλων. Δηλαδή, ο Βορράς θα γίνει Νότος και ο Νότος να γίνει Βορράς, ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει από τρεις έως επτά φορές σε κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι... ο μαγνητικό βόρειος πόλος, εδώ και δύο αιώνες βρίσκεται στην παγωμένη έρημο του Καναδά, στο Ellesmere Island, και κινείται τώρα προς την Ρωσία. Η κίνηση αυτή προκαλεί, ήδη, προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών.
Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι ο βόρειος μαγνητικός πόλος ( ο οποίος είναι διαφορετικός από τον πραγματικό Βόρειο Πόλο, γύρω από τον οποίο η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της) μετακινείται λόγω αλλαγών που παρουσιάζει ο πυρήνας της Γης, που περιέχει σίδηρο σε ρευστή μορφή.
Οι εμπειρογνώμονες που εντόπισαν το 1831 το σημείο του βόρειου μαγνητικού πόλου, παρακολουθούν, έκτοτε, την πορεία που ακολουθεί κατά διαστήματα. Η μετατόπιση της θέσης του έγινε αντιληπτή μόλις τις πρώτες δεκαετίες του εντοπισμού του. Σημαντική, όμως, μετακίνηση παρουσιάστηκε περί το 1904, όταν άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα περίπου 14 χλμ ανά έτος. Η ταχύτητά του αυτή, αυξήθηκε, σημαντικά από το 1989, και τώρα πιστεύεται ότι είναι περίπου 60 χλμ/έτος, με προορισμό τη Σιβηρία.
Σήμερα τα Παγκόσμια Συστήματα Εντοπισμού (GPS) βασίζονται στους δορυφόρους και έχουν αντικαταστήσει τις μαγνητικές πυξίδες, που μέχρι πρότινος ήταν το μοναδικό μέσο προσανατολισμού, κυρίως, στην ναυτιλία. Σήμερα το Δορυφορικό Σύστημα Εντοπισμού χρησιμοποιείται ευρέως από ερασιτέχνες που σχεδιάζουν χάρτες, τους ορειβάτες, τους αλιείς, τους περιηγητές ανεξερεύνητων περιοχών. Εντούτοις η μαγνητική πυξίδα έχει ακόμη την αξία της εκεί που δεν μπορεί να φθάσει ένα δορυφορικό σήμα. Ως παράδειγμα τίθενται τα υποβρύχια, η έρευνα σε στοές κλπ, όπου η μαγνητική πυξίδα είναι η μοναδική επιλογή.
Εξάλλου,οι βιομηχανίες πετρελαίου, οι οποίες χρησιμοποιούν μαγνήτες για τον προσδιορισμό της γωνίας της γεώτρησης, πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τη θέση του μαγνητικού πόλου. Τα αποδημητικά πουλιά τα οποία πετούν σε νότιες περιοχές στην φθινοπωρινή περίοδο, καθώς επίσης και θαλάσσια πλάσματα όπως οι φάλαινες και οι θαλάσσιες χελώνες, θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν αν δεν προλάβουν να επανακαθορίσουν το ένστικτο του προσανατολισμού τους.
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την επίδραση που θα έχει στη ζωή του πλανήτη, η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης.
Ένα τέτοιο φαινόμενο παρουσιάστηκε πριν από 780 χιλιάδες χρόνια.
Ορισμένοι επιστήμονες, μας επιβεβαιώνουν, ότι δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή των πόλων είναι μια διαδικασία πάρα πολύ αργή και δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον πλανήτη.
Πηγή: The Independent
Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος Ἐχέδωρος