Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

[στο ίδιο θέμα, δημοσιεύθηκε το διδακτικό εγχειρίδιο την Πέμπτη, 1 Οκτώβριος 2009]

The Pontian Greek Genocide Teaching Unit (Free Download) - Το διδακτικό εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία (Ελληνικά- Αγγλικά)

From 1914 to 1923, Christian minorities were forcibly expelled from their homes to comply with Turkish nationalistvisions of an ethnically pure homeland inhabited only by Turks. Villages, cities, and farmlands across Pontus wereemptied and the inhabitants subjected to atrocities under carefullyconcealed orders by government and party officialsuntil the population exchange of 1923.An estimated 353,000 Pontian Greeks were killed during the genocide, and about 1,100,000 Greek Orthodox Christians from Asia Minor (modern day Turkey) were relocated to Greece in the population exchange of 1923, thus ending thousands of years of Hellenic civilization in Asia Minor.This teaching unit is offered in two forms: a five-day plan and a one-day condensed lesson. This teaching unit can be incorporated into various history and social studies classes, such as:World History classes, where lessons fit chronologically in the study of World War I and in comparative study with the Holocaust of World War IIU.S. History classes on World War I, since Americans led relief efforts to help Pontian Greeks, Assyrians, and ArmeniansCurrent Events classes to help students understand genocide taking place todayPsychology and sociology classes attempting to understand the nature of genocide and tyranny against religious minoritiesIn addition, a supplemental lesson, Ibrahim's Soul , is included to examine human response to witnessing the torment of others.The unit includes a complete list of resources for further research and is recommended for middle and high school teachers.The unit created by The Pontian Greek Society of Chicago with the help of Ron Levitsky, a teacher at Sunset Ridge School in Northfield, Illinois, The Pontian Greek Genocide Teaching Unit introduces middle schooland high school studentsto the tragedy of the Pontian Greeks who were subjected to the first genocide of the 20th Century.
Available to download in English and in Greek.
Click here for English version
Click here for Greek version or visit www.pontiangreeks.org
Η Γενοκτονία στοίχισε στους Έλληνες περίπου 1.000.000 θύματα. Μόνο στον Πόντο υπήρξαν 353.000 νεκροί.Το διδακτικό εγχειρίδιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγο "Ξενιτέας" για τη Γενοκτονία, αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιστημονική και διδακτική προσέγγιση για το ζήτημα της γενοκτονίας, το οποίο μπορείτε να το δώσετε σε παιδιά των μεγαλύτεων τάξεων του δημοτικού ή των πρώτων τάξεων του γυμνασίου για να το διαβάσουν.
Το διδακτικό εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ για την αγγλική γλώσσα (Click here for English version) και εδώ για την ελληνική γλώσσα (Click here for Greek version) ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.pontiangreeks.org

CD "Pontos:from the past to our future"- CD Πόντος: από το παρελθόν στο μέλλον μας

Παρουσίαση του νέου CD'Πόντος : από το χθες στο αύριο'Γιάννης Απαζίδης, Νίκος Μιχαηλίδης, Χρήστος ΤικταπανίδηςΔευτέρα 5 Οκτωβρίου 21:00 (ώρα Μοντρεάλ)Ράδιο Παρακάθ 1280am Μοντρεάλ και www.cfmb.caαπευθείας σύνδεση http://www.live365.com/cgi-bin/mini.cgi?station_name=cfmb&site=pro&tm=7488Παρουσίαση του CD και συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνεςΚατά την διάρκεια του προγράμματος μπορείτε να στείλετε μηνύματα και χαιρετισμούς μέσων το facebook profile μας.Η ηχογράφηση έγινε αποκλειστικά για το 19ο Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ. Το CD είναι παραγωγή το Συλλόγου Ποντίων Μοντρεάλ και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στο Σύνεδριο που θα λάβει χώρα από τις 8-11 Οκτωβρίου 2009 στο Μοντρεάλ.Πληροφορίες για το συνέδριο και την χοροεσπερίδα της 10 Οκτωβρίου στο www.efxinospontos.orgΣας περιμένουμε όλους. Καλή ακρόαση.
Ετικέτες

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2009
Θεοφάνης Μαλκίδης. Κείμενα και συνεντεύξεις για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας

Η πρώτη ανακοίνωση για το ζήτημα των αποζημιώσεων (Φεβρουάριος 2008). Μία νέα παράμετρος στην ανάδειξη της ΓενοκτονίαςΌσο και εάν ακούγεται περίεργο ή απίστευτο, η καταγραφή ενός γεγονότος της Ιστορίας, δηλαδή η δόλια απόπειρα του Ταλάατ Πασά -υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης των Νεότουρκων το 1915-, να εισπράξει «υπέρ των Αρμενίων» τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων ζωής που κατέβαλαν για χρόνια οι άνθρωποι που ο ίδιος φρόντιζε για τη μαζική εξόντωση τους, έδωσε το έναυσμα στον δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια έναν δικαστικό αγώνα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια με σκοπό να διεκδικήσει υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 τις παραπάνω αποζημιώσεις.
Ο υπερασπιστής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων Χένρυ Μοργκεντάου, Πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1914-17 αναφέρει στο βιβλίο του Ambassador Morgenthau’s Story -1918 (στην ελληνική έκδοση Τα Μυστικά του Βοσπόρου-1918) ότι ο Ταλάατ του ζήτησε να εισπράξει η Οσμανική Κυβέρνηση τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που διατηρούσαν πολλοί Αρμένιοι (Οθωμανοί υπήκοοι), ενώ προσωπικά αυτός είχε αναλάβει την οργάνωση και την υλοποίηση του σχεδίου εξοντώσεώς τους.
Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές του παραπάνω βιβλίου συνέλαβε την ιδέα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην αρχή πολλοί θεώρησαν την προσπάθειά του ως μη αποτελεσματική, αλλά ο συστηματικός αγώνας που κατέβαλε ο διαπρεπής δικηγόρος τον δικαίωσε. Πρόσφατα οι ασφαλιστικές εταιρείες New York Life και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα υποχρεώθηκαν να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.Στην αρχή, μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις, επιτεύχθηκε η πρόσβαση στα αρχεία των δύο εταιρειών ασφάλειας ζωής, όπου αναζητήθηκαν τα στοιχεία (οι κατάλογοι των ασφαλισμένων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) για τους ασφαλισθέντες, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Αρμένιοι και Έλληνες.Στη συνέχεια με ανακοινώσεις σε εφημερίδες βρέθηκαν οι απόγονοι των θυμάτων και τότε άρχισε η υποβολή αγωγών κατά των δύο εταιρειών σε δικαστήρια της Καλιφόρνια, με τη μορφή «ομαδικών περιπτώσεων» (class cases) όπως προβλέπεται στη δικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.Τελικά οι δύο εταιρείες οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό καταβάλλοντας το σημαντικό συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και οι ενάγοντες έλαβαν ήδη τις αποζημιώσεις τους. Είναι προφανές ότι, ό,τι ισχύει για τους Αρμένιους ισχύει και για τους Έλληνες που υπέστησαν την ίδια «μεταχείριση» από τους Νεότουρκούς, ξεκινώντας το 1914 πριν ακόμα ξεκινήσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επιπλέον εκτός από τις ασφάλειες ζωής είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη στην Ανατολή ήταν ευρέως διαδομένη η σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατά του πυρός των κτιρίων και επομένως τίθεται το θέμα να εξεταστεί κατά πόσο εκκρεμούν οφειλές εταιρειών προς τους Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιους που οι ακίνητες περιουσίες τους καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.Θα πρέπει τα Μικρασιατικά, Θρακικά και Ποντιακά Σωματεία να ξεκινήσουν την εξέταση του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλισης ζωής και πυρός από τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στους καταλόγους των δύο εταιρειών περιλαμβάνονται πολλά ελληνικά ονόματα, δικών μας ανθρώπων
Η σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Βαρτκές Γεγκιαγιάν στις Ηνωμένες πολιτείες έχει ως εξής:«Αναζητούμε άτομα των οποίων οι οικογένειες έζησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχαν αγοράσει ασφάλειες Ζωής από την L’Union Vie ή/και ασφάλειες πυρός από την εταιρεία L’Union Incendie. Αν είστε κάτοχος σχετικών εγγράφων ή επιστολών που αναφέρονται στις Εταιρείες αυτές παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό γραφείο: Yeghiayan & Associates 535 N Brand, Suite 270, Glendale,CA 91203,U.S.A. Email: Vartkesy@sbcglobal.net.
Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρατηρητής της Κομοτηνής (3 Απριλίου 2008) για τις αποζημιώσεις"...υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο που έζησε στη Σμύρνη. Είναι ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ο οποίος σε μία επιστολή του έκανε γνωστό ότι είναι ασφαλισμένος σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη και ό,τι κι αν γίνει, προαισθανόμενος ίσως το τέλος του, τα ποσά από τις αποζημιώσεις να δοθούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και μάλιστα, αν βρεθεί έστω και ένας πρωτότυπος τίτλος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του Μητροπολίτη Σμύρνης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την επόμενη ημέρα αυτής της διαδικασίας, η οποία αφορά άμεσα τους Έλληνες πολίτες απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας".Φ. ΜαλκίδηςΣυνέντευξη του Φάνη Μαλκίδη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης (Κομοτηνή) για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων από το οθωμανικό κράτος και το κεμαλικό καθεστώς
• Ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν απογόνους θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων
•53 εκατομμύρια δολάρια οι πρώτες αποζημιώσεις •
• Έρευνες για ύπαρξη τεκμηρίων για Έλληνες
Φάνης Μαλκίδης: "Με επιστολή του ο Σμύρνης Χρυσόστομος αναφέρεται σε τρία προσωπικά ασφαλιστήρια"Η καταγραφή ενός γεγονότος της ιστορίας από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, κ. Χένρυ Μοργκεντάου, την περίοδο 1914-1917, το οποίο περιγράφεται στο βιβλίο του «Ambassador Morgenthau's Story» 1918, στην ελληνική έκδοση «Τα μυστικά του Βοσπόρου» 1918 οδήγησε τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει, πριν από είκοσι χρόνια, έναν δικαστικό αγώνα με σκοπό να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας από ασφαλιστήρια που έγιναν από Αρμένιους στις αρχές του 20ου αιώνα στην Τουρκία.Για το θέμα ο Παρατηρητής της Θράκης (ΠτΘ) συζητά σήμερα με το Φάνη Μαλκίδη, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών. Ο κ. Μαλκίδης έχει ασχοληθεί με το θέμα και μιλά για τη σημασία της απόφασης για τους Έλληνες, αλλά και για την έρευνα που πραγματοποιεί και για τα αποτελέσματά της.ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Αρμένιο δικηγόρο κ. Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει το όλο θέμα;Φ.Μ.: Κατά την ανάγνωση του βιβλίου του πρώην πρέσβη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Χένρυ Μοργκεντάου ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψε ότι ο Ταλάτ πασά, ένας εκ των τριών της ηγετικής ομάδας των Νεότουρκων, είχε αναφέρει στον Χένρυ Μοργκεντάου ότι θα προσπαθήσει να του καταβληθούν οι αποζημιώσεις των Αρμενίων, Οθωμανών υπηκόων, θύματα της γενοκτονίας. Ουσιαστικά, ο θύτης ζητούσε ακόμη και τα χρήματα του θύματος. Υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένες ασφάλειες εξ αυτών τελικά ελήφθησαν από τους θύτες και τελικά τις καρπώθηκαν τα χρήματα οι θύτες και πρωτεργάτες της γενοκτονίας. Έχοντας αυτή την πληροφορία, ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρνές Γεγκαγιάν, με καταγωγή από τη Σπάρτη της Πισιδίας ξεκίνησε μία διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν είκοσι περίπου χρόνια. Ο Αρμένιος δικηγόρος μετά από μακρόχρονη προσπάθεια ανακάλυψε σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες ονόματα Αρμενίων και τελικά, μέσω μιας διαδικασίας που ακολουθείται στις ΗΠΑ, των ομαδικών περιπτώσεων, προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιδίκασαν αποζημίωση ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά δηλαδή αποζημίωσαν τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων σε μία ξένη χώρα έχοντας όμως ως τεκμήρια τις ασφάλειες ζωής που είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο.ΠτΘ: Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενδιαφέρον και για τους Έλληνες;Φ.Μ.: Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα. Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Εδώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθoύν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους.Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής ή άλλων τύπων ασφαλειών οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.ΠτΘ: Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνη την εποχή γίνονταν ασφάλειες...Φ.Μ.: Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, γιατί περιοχές, όπως η Σμύρνη, η Τραπεζούντα, η Αδριανούπολη, δεν ήταν μόνο χώροι στους οποίους ζούσε ο Ελληνισμός, αλλά και χώροι έντονης οικονομικής, πνευματικής, εμπορικής δραστηριότητας και, συνεπώς, αυτοί οι άνθρωποι είχαν την οικονομική άνεση και, αν θέλετε, και την πνευματική ανάπτυξη προκειμένου να σκεφτούν το μέλλον τους. Επειδή θεώρησαν ότι σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο που ξεκίνησε περίπου το 1912 και κορυφώθηκε περίπου το 1923 ο κίνδυνος για το μέλλον τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος, θεώρησαν καλό να προβούν σε τέτοιες κινήσεις.ΠτΘ: Είπατε, κ. Μαλκίδη, ότι βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πληροφόρησης και ενημέρωσης. Πώς γίνεται αυτή;Φ.Μ.: Αρχικώς γίνεται μια ενημέρωση στα προσφυγικά σωματεία, τα οποία είναι αρκετά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλοί, έχοντας φύγει από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη κατέφυγαν όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη. Έτσι λοιπόν σε όλο τον κόσμο με μια προσπάθεια, η οποία γίνεται είτε μέσω προσφυγικών σωματείων και ομοσπονδιών, είτε μέσω ομογενειακών εφημερίδων, είτε μέσω ξενόγλωσσων εφημερίδων στο εξωτερικό, είτε μέσω των εντύπων και των εφημερίδων στην Ελλάδα, γίνεται μία πληροφόρηση ότι υφίσταται το ζήτημα και, κυρίως, ότι υπάρχει ένα νομικό προηγούμενο με την απόδοση των αποζημιώσεων στα θύματα της γενοκτονίας, ειδικά στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τη διαδικασία έχουν κινήσει σε όλο τον πλανήτη και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας στο ζήτημα, και αναφέρομαι σε φιλέλληνες, μιλώ για ανθρώπους που κινούνται στους θεσμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν ηθικά και πολιτικά το αίτημα όχι μόνο της αποζημίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας, αλλά κυρίως της ηθικής πλευράς του ζητήματος. Να ξεσκεπαστεί ουσιαστικά ένα μαζικό έγκλημα, να αναγνωριστεί για να κινηθούμε σε ένα πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό κόσμο.ΠτΘ: Συγχρόνως διεξάγετε και έρευνα για την ύπαρξη τεκμηρίων;Φ.Μ.: Ναι και αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη της επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Η έρευνα θα κινηθεί εκτός Ελλάδας, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχα κέντρα σπουδών και ερευνών για ζητήματα προσφυγικά ή για ζητήματα που αφορούν στον ποντιακό, θρακικό και μικρασιατικό ελληνισμό, πλην των εξαιρέσεων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Επειδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, και αλλού δεν υπήρχαν τέτοιες δυναμικές, οι οποίες εξαφάνιζαν κάθε ίχνος πολιτισμού και ιστορίας, εύχομαι και ελπίζω σε έρευνες και αποστολές οι οποίες θα γίνουν άμεσα και σύντομα σε πολλές χώρες του πλανήτη, να υπάρξουν νέα για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε έστω και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο θα μας οδηγήσει στην καταδίκη και από πλευράς των Ελλήνων των υπευθύνων της γενοκτονίας.ΠτΘ: Είπατε ότι βρέθηκε επιστολή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Τι ακριβώς είναι αυτή η επιστολή;Φ.Μ.: Το αναφέρω για πρώτη φορά στην εφημερίδα σας ότι υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο που έζησε στη Σμύρνη. Είναι ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ο οποίος σε μία επιστολή του έκανε γνωστό ότι είναι ασφαλισμένος σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη και ό,τι κι αν γίνει, προαισθανόμενος ίσως το τέλος του, τα ποσά από τις αποζημιώσεις να δοθούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και μάλιστα, αν βρεθεί έστω και ένας πρωτότυπος τίτλος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του Μητροπολίτη Σμύρνης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την επόμενη ημέρα αυτής της διαδικασίας, η οποία αφορά άμεσα τους Έλληνες πολίτες απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας.ΠτΘ: Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί αυτός ο πρωτότυπος τίτλος;Φ.Μ.: Χρησιμοποιώντας μια παρομοίωση θα έλεγα ότι υπήρχε ένα ψηφιδωτό της παρουσίας των Ελλήνων στις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης τόσο έντονο και τόσο μεγάλο που σήμερα έχουμε από αυτό ορισμένες ψηφίδες. Θεωρώ ότι μια ψηφίδα βρέθηκε και αναφέρομαι στην επιστολή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Θεωρώ, επίσης, ότι επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι όταν ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα την πρώτη περίοδο κοιτούσαν αρχικώς την επιβίωσή τους και μετά τα κειμήλια και ό,τι άλλο τους αφορούσε, όπως επίσης θεωρώ ότι αν οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, οι απόγονοι των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα, κάνουν μια βουτιά στην ιστορία, αν κάνουν μια βουτιά στο παρελθόν στο ίδιο τους σπίτι ή και σε χώρους που θεωρούν αδιανόητο να βρουν, θα βρουν έστω και ένα. Θεωρώ ότι, εάν βρεθεί έστω και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων για να πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί μία χώρα που έχει διαπράξει ένα μαζικό έγκλημα, μία γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας.ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, αυτός που ίσως βρει ένα έγγραφο πού πρέπει να αποταθεί;Φ.Μ.: Θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας μέσω κάποιων ανθρώπων στο εξωτερικό που ασχολούνται με το ζήτημα. Να σας αναφέρω ότι ήδη ο Αρμένιος δικηγόρος έχει κάνει μία προεργασία και τελικά είναι ο άνθρωπος ο οποίος δικαιώθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Άρα λοιπόν αυτό το δικηγορικό γραφείο, εξ όσων γνωρίζω, είναι το αρμόδιο προκειμένου να καταθέσει την υπόθεση στις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να πάρει κάποιος αποζημίωση. Υπάρχει ήδη η προεργασία, η διαδικασία, που έχει ακολουθηθεί από τους Αρμένιους συνεπώς οι Έλληνες μπορούν να τον ακολουθήσουν.ΠτΘ: Επειδή, κ. Μαλκίδη, οι άνθρωποι όπως είπατα, τότε κοίταζαν να σώσουν τους εαυτούς τους θεωρώ λίγο δύσκολη την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων...Φ.Μ.: Δύσκολη ναι, αλλά όχι αδύνατη. Θεωρώ ότι επειδή για πάρα πολλά χρόνια αυτό το οποίο προηγούνταν ήταν η επιβίωση των ανθρώπων στην Ελλάδα και αλλού, η τρίτη γενιά ή και η τέταρτη, η οποία πλέον αναδεικνύει ζητήματα εκτός από τη λαογραφία ή εκτός από τις αμιγώς ιστορικές έρευνες και περνά σε ένα πιο έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για το ζήτημα της γενοκτονίας, μπορεί να ανακαλύψει πολλά. Αναφέρομαι σε αρχεία της Κοινωνία των Εθνών στην Γενεύη, για τις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν τουλάχιστον πέντε φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρείχαν φιλοξενία και προστασία και περίθαλψη σε πρόσφυγες από την Μικρασία, τον Πόντο και τη Θράκη, άρα και τα αρχεία τους, στην Αυστραλία και άλλους χώρους. Συνεπώς, υπάρχουν κέντρα ερευνών, αλλά και οργανώσεις όπως και αρχειακές πηγές, στις οποίες μπορούμε να αποταθούμε και να βρούμε μία λύση. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Σκεφτείτε από πού ξεκίνησε ένας Αρμένιος δικηγόρος μόνος του πριν είκοσι χρόνια και πού έφτασε προκειμένου εμείς να μιλάμε για μια δικαίωση των απογόνων και των θυμάτων της γενοκτονίας.ΠτΘ: Η πρόσβαση στα αρχεία που αναφέρατε είναι εφικτή;Φ.Μ.: Ναι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα αρχεία έχουν ανοίξει. Μιλώ για αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών που αφορούν άμεσα την προσφυγική εγκατάσταση των Ελλήνων που ήρθαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα, μιλώ για αρχεία, όπως σας είπα και πριν πολλών Κέντρων Ερευνών στις ΗΠΑ μιλώ ακόμη και για Κέντρα Έρευνας στην Αυστραλία, όπου υπάρχουν πολλές πηγές σε σχέση με το πώς τελικά διεπράχθη το μαζικό έγκλημα εναντίον των Αρμένιων και Ελλήνων και κυρίως το πώς μπορούμε να αναδείξουμε ορισμένες πτυχές αυτού του μαζικού εγκλήματος όπως αυτή που συζητάμε δηλαδή της αποζημίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας.Είναι ένα ζήτημα ουσίας, επειδή όλα αυτά τα χρόνια πράγματι υπήρχε μία περισσότερο τυπική προσέγγιση του ζητήματος παρά ουσιαστική θεωρώ ότι τέτοιες παράμετροι του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων ουσιαστικά αναδεικνύει μία πτυχή προσέγγισης συναδέλφωσης αλλά και συνεργασίας μεταξύ των λαών οι οποίοι αποδεχόμενοι το παρελθόν τους, όσο βαρύ κι αν είναι αυτό, μπορούν να κινηθούν πλέον με πραγματική φιλία στο μέλλον και, κυρίως, αποδεχόμενοι ένα μαζικό έγκλημα.ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, σας ευχαριστούμε πολύ.Φ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.Πηγή: http://el-pontos.blogspot.com/Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ αποζημιώνει δικαιούχους της γενοκτονίας σε βάρος ΕλλήνωνΕφημερίδα Χρόνος Κομοτηνή 12.09.2008Συμβόλαια θυμάτων της γενοκτονίας που αποζημιώνει τους δικαιούχους, ανακάλυψε ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Την είδηση μετέφερε στο «Χ» ο Φάνης Μαλκίδης, γνωστός για την ευαισθησία του στο θέμα της γενοκτονίας, ο οποίος εξήγησε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε στο να αναγνωριστούν οι αποζημιώσεις.«Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει γνωστός ο μεγάλος αγώνας του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Ο Αρμένιος δικηγόρος, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων, που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους. Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αϊδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1.000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους. Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας. Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο κ. Μαλκίδης μίλησε στο ραδιόφωνο του Χρόνου για την σημαντική είδηση στην υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων που αναγνωρίζεται άμεσα και μάλιστα όχι από κάποιους φορείς, αλλά από μία ασφαλιστική εταιρεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; -Πριν 20 χρόνια περίπου ένας Αρμένιος δικηγόρος, ο οποίος κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, ο Βαρτκές Γεγκιαγάν, διάβασε το βιβλίο του Χένρι Μοκεντάου ο οποίος ήταν πρώην πρέσβης στην Σμύρνη και αποκάλυπτε ότι εκεί ένας από τους πρωτεργάτες της γενοκτονίας, ο Ταλάτ Πασά, του είχε πει ότι, «έχω κάνει πλέον τις διαδικασίες προκειμένου να πάρω τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αποζημιώσεις των Αρμένιων θυμάτων μου». Όταν λοιπόν το διάβασε αυτό ο Αρμένιος δικηγόρος πριν 20 χρόνια, ξεκίνησε μια διαδικασία εναντίον δύο ασφαλιστικών εταιρειών και τελικά μετά από 20 χρόνια κατάφερε και πήρε αποζημίωση 153 εκ. δολαρίων. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Βαρτκές Γεγκιαγάν ανακάλυψε ανάμεσα περίπου στα 2.500 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής των Αρμενίων συμπολιτών του και άλλα συμβόλαια τα οποία αναφερόταν σε Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνουν συμβόλαια εκείνη την εποχή ήταν μια ακμάζουσα κοινωνία, φανταστείτε εποχές 100 χρόνια πριν. -Ναι, 100 χρόνια πριν και μιλάμε για μία Σμύρνη η οποία είχε 20 προξενεία, για το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή, για θέατρο, για όπερα, μιλάμε δηλαδή για πράγματα τα οποία μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν τα είχε και μιλάμε για ένα δυναμισμό ο οποίος ουσιαστικά αντικατόπτριζε την δυναμική που υπήρχε στην εκεί ελληνική κοινωνία. Φανταστείτε δηλαδή ότι είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο και οικονομικό αλλά και μορφωτικό προκειμένου να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι με προχθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία των ΗΠΑ η οποία είναι η μεγαλύτερη που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 1842, ανακαλύφθηκαν 1.000 περίπου συμβόλαια τα οποία ανήκουν σε δικαιούχους Έλληνες, τα οποία είχαν γίνει μέχρι το 1914, γιατί το 1915 που είναι η τελευταία ημερομηνία παρουσίας αυτής της εταιρείας γιατί μετά εγκατέλειψε την δράση της εκεί λόγω του παγκόσμιου πολέμου και της βίας που αναπτύχθηκε από το οθωμανικό κράτος, η ασφαλιστική εταιρεία αυτή ανακάλυψε στα αρχεία της και με την ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε πριν 3 μέρες, δίνει την δυνατότητα πρώτο, να δούμε ότι αυτά τα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αναφέρονται σε ποσό αποζημίωσης περίπου 12-15 εκ. δολαρίων, το 1εκ. δολάρια εξ αυτών αναφέρεται σε δικαιούχους, σε κληρονόμους που έχουν σχέση με την ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής και επίσης δίνει την δυνατότητα με την ανακοίνωσή της η ασφαλιστική αυτή εταιρεία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, μέσα σε διάστημα περίπου 6 μηνών από σήμερα, οι δικαιούχοι κληρονόμοι αυτών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής να προσφύγουν στην εταιρεία αυτή και να ζητήσουν την αποζημίωση την οποία δικαιούνται. Το θέμα είναι να ενημερωθούν όλοι αυτοί γιατί προφανώς είναι διάσπαρτοι και στην Ελλάδα. -Όχι μόνο, φαντάζομαι ότι εκτός από την Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι πήγε στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και αναφέρεται στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Ρωσία, σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία από μόνη της δίνει την δυνατότητα να προσφύγουν και τελικά να πάρουν τις αποζημιώσεις οι δικαιούχοι απόγονοι και οι κληρονόμοι αυτών των θυμάτων της γενοκτονίας, γιατί προφανώς θέλει να αποφύγει μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες οι οποίες την οδήγησαν μέσα σε διάστημα 20 ετών να δώσει ένα μεγάλο κομμάτι αποζημιώσεων που σας ανέφερα για τους Αρμένιους. Είναι και κάπως πρωτόγνωρο αν βάλουμε σε σχέση και τα ελληνικά δεδομένα που προσπαθείς χρόνια ολόκληρα για να πετύχεις μια δικαστική απόφαση εναντίον μιας εταιρείας ή του ελληνικού δημοσίου, να έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία που να αναγνωρίζει άμεσα και εκείνο είναι το σημαντικό κ. Μαλκίδη, ότι συνέβη η γενοκτονία και υπάρχουν αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν να τις λάβουν περίπου 1.000 άτομα. -Και νομίζω ότι έχει επίσης ενδιαφέρον η γνώση ότι μέσα σε αυτά τα 1.000 άτομα είναι και Κωνσταντινουπολίτες και Θρακιώτες, είναι και Μικρασιάτες γενικότερα. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μόλις έλαβε γνώση αυτής της ανακοίνωσης της ασφαλιστικής εταιρείας τόνισε ότι τα λεφτά αυτά το 1 εκ. δολάρια θα δοθούν προκειμένου να δημιουργηθεί έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη στην Μασαχουσέτη, προκειμένου να γνωρίσουν κι αλλιώς οι Αμερικανοί πολίτες την μακρόχρονη, την μεγάλη αυτή παρουσία και ιστορία των Ελλήνων που ζούσαν στην Μικρά Ασία. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν μιλάμε για χρήματα, δεν μιλάμε για υλική αποζημίωση, αλλά μιλάμε για ένα ηθικό εφόδιο, για μία ηθική ικανοποίηση των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας και ουσιαστικά δίνεται ένα εφόδιο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας, να προσφύγουν σε ακόμη περισσότερα δικαιώματα έναντι του θύτη ο οποίος εδώ και 100 χρόνια αρνείται τη γενοκτονία. Νομίζω ότι η ασφαλιστική εταιρεία αυτή δίνει την δυνατότητα πέρα από τα χρήματα να δικαιωθούν και κάποια θύματα τα οποία είχαν την δυνατότητα τότε να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αλλά και σε εμάς τους ζώντες να έχουμε την δυνατότητα πλέον να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας. Πολύ σημαντική είδηση κ. Μαλκίδη. Νομίζω ότι η εταιρεία μπορεί να το κάνει και για διαφημιστικούς λόγους περισσότερο. -Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως πρέπει να σας πω το εξής, επειδή στην Ελλάδα, στο ραδιόφωνό σας γίνεται αναφορά εξ’ όσων γνωρίζω για πρώτη φορά, η εταιρεία θα βγάλει περαιτέρω ανακοίνωση μέσα στο Σεπτέμβριο σε εθνικές εφημερίδες, δηλαδή σε εφημερίδες που εκδίδονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και επίσης έχει ήδη δημιουργήσει ένα έντυπο το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προκειμένου οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είναι δικαιούχος μιας τέτοιας αποζημιώσεως, να προσφύγει μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας ανέφερα. Για οποιαδήποτε βοήθεια ήδη υπάρχει στην ιστοσελίδα και της εταιρείας αλλά και σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες και «Ο Χρόνος» θα το αναδείξει, γιατί ήδη έχω στείλει το συγκεκριμένο κείμενο. Έχει ενδιαφέρον νομίζω το γεγονός ότι όπως σας τόνισα και σας ξανατονίζω, ότι πέρα το γεγονός της υλικής αποζημιώσεως που για τους ανθρώπους αυτούς νομίζω από την στιγμή που έχασαν τους ανθρώπους τους έχει λίγη σημασία, έχει μεγαλύτερη σημασία σε ηθικό επίπεδο το γεγονός ότι μια εταιρεία αναγνωρίζει δικαστικά, νομικά το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων και προφανώς δίνει απάντηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και εντός Ελλάδας και φυσικά εκτός, που αμφισβητούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη και την τέλεση της γενοκτονίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μαλκίδη.Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε 1.000 συμβόλαια θυμάτων της Γενοκτονίας και αποζημιώνει τους δικαιούχουςΠριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει γνωστό τη μεγάλο αγώνα του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθoύν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους.Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αιδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1. 000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους.Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας.Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.NEW YORK, SEPTEMBER 4, 2008New York Life Launches Voluntary Program to Reach out to Heirs of Greek Policies from 1914.New York Life Insurance Company announced an outreach program to locate and compensate heirs of approximately 1,000 life insurance policies issued to Greeks in the Ottoman Empire prior to 1915. As part of the Greek Life Insurance Policy Program, New York Life will publish notices in national and international newspapers about the claims review process so that heirs can submit claims relating to these policies. The company said it will also contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America, since descendants of many of those displaced from their ancestral homelands are now members of the Archdiocese. The total value of the voluntary program is $12-15 million, including administrative and other costs.“In the course of research associated with another historical matter regarding policies sold to Armenians who perished after 1914, the company became aware that Greek policyowners were evidently victims of the same violence in the Ottoman Empire. With the Armenian policy matter now successfully completed, involving benefits paid to heirs of 2,300 Armenian policyholders, New York Life conducted additional archival research and verified that there are Greek policies that may remain unpaid from 1915. We will offer heirs to the Greek policies the same benefits as those provided to persons claiming under the Armenian policies,” said William Werfelman, a spokesman for New York Life. “As with the Armenian policies, records confirm that the company succeeded in paying benefits in nearly half of the Greek policies. New York Life paid those benefits to heirs in the months and years immediately following the violence of 1915. However, New York Life received no claims and thus paid no benefits or cash value on 1,000 other Greek policies. Our company’s value system is rooted in humanity and integrity, and our willingness today to resolve these policies from 1915 shows that we still adhere to these values today.”The voluntary program uses the same criteria used to resolve the Armenian policy matter, including a multiplier of ten times the original face amount for those who can demonstrate that they are the rightful heirs to the policy proceeds. The public notices will commence in September. Descendants of persons insured under any of the Greek policies may submit claims for benefits for a six month period ending on February 28, 2009. Individuals who want to learn more can do so by visiting the program’s website at www.greekinsuranceclaims.com or by calling toll-free 1-800-922-2973. In Greece the toll-free number is 00 800 33 311144.In addition to providing benefits to heirs of its Greek insureds, New York Life will contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America. With these funds the Archdiocese plans to establish an endowed chair for the study of Hellenism in Pontus and Asia Minor at its Holy Cross Theological School in Brookline, MA. New York Life expressed gratitude to Archbishop Demetrios, the leader of the Greek Orthodox Church in America, for his personal involvement in assisting with various aspects of the voluntary program.Archbishop Demetrios said, “The events in the Ottoman Empire and after led to the loss of countless lives and the expulsion of 1,500,000 Greeks from their ancestral homelands. New York Life is one of those rarest of companies today, a company of responsible action that believes in setting the record right, even if it means reaching back to the beginning of the Twentieth Century. The Greek Orthodox community gratefully applauds New York Life for establishing the Greek Life Insurance Policy Program and its very generous contribution of $1 million, which will be used to enlighten people about the long and rich history and culture of Hellenism in Pontus and Asia Minor.”The company said it worked with attorney Vartkes Yeghiayan, one of the attorneys involved in the Armenian insurance settlement, to develop the voluntary program relating to Greek policies.New York Life Insurance Company has been headquartered in New York City since its founding in 1845. The company began selling policies in the Ottoman Empire in 1882 and withdrew from the region during World War I.Η σχετική ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας, σε μετάφραση του υπογράφοντος από την αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008Η New York Life Insurance Co εγκαινιάζει το πρόγραμμα αποζημίωσης των κληρονόμων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων του 1914.Η ασφαλιστική εταιρεία ζωής New York Life Insurance Co αναγγέλλει το πρόγραμμα για να βρεθούν και να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι περίπου 1.000 ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής που διανέμονται σε Έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν από 1915.Ως τμήμα του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής, New York Life Insurance Co θα δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε εθνικές και διεθνείς εφημερίδες για τη διαδικασία αναθεώρησης αξιώσεων έτσι ότι οι κληρονόμοι μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις σχετικά με αυτές τις πολιτικές. Η New York Life Insurance Co θα συμβάλει επίσης με 1 εκατ. δολάρια στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής, δεδομένου ότι οι απόγονοι πολλοί από εκείνους που εκδιώχθηκαν από τις προγονικές πατρίδες τους είναι τώρα μέλη της αρχιεπισκοπής. Η συνολική αξία του προγράμματος είναι 12-15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών και άλλων δαπανών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνδέθηκε με ένα άλλο ιστορικό θέμα σχετικά με τις πολιτικές εναντίον των Αρμενίων οι οποίοι χάθηκαν μετά από το 1914, η New York Life Insurance Co έγινε ενήμερη ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ήταν προφανώς θύματα της ίδιας βίας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Με το αρμενικό θέμα τώρα που ολοκληρώνεται επιτυχώς, περιλαμβάνοντας τα οφέλη που πληρώνονται στους κληρονόμους 2.300 αρμενικών ασφαλισμένων, η New York Life Insurance Co πραγματοποίησε πρόσθετη αρχειακή έρευνα και έλεγξε ότι υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων που μπορούν να παραμείνουν απλήρωτα από 1915. Η New York Life Insurance Co θα προσφέρει τους κληρονόμους τα ίδια οφέλη με εκείνους που παρέχονται στους Αρμένιους. Ο William Werfelman, εκπρόσωπος της New York Life Insurance Co ανέφερε ότι «όπως με τις αρμενικές πολιτικές, τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση πέτυχε στην πληρωμή των οφελών σχεδόν στα μισά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων, στους μήνες και τα έτη αμέσως μετά τη βία του 1915. Εντούτοις, η New York Life Insurance Co δεν πλήρωσε καμία αξία μετρητών σε άλλα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων. Το σύστημα αξίας της επιχείρησής μας έχεις τις ρίζες του στην ανθρωπότητα και την ακεραιότητα, και η προθυμία μας να επιλύσουμε σήμερα αυτά τα συμβόλαια από το 1915 δείχνει ότι εμμένουμε ακόμα σε αυτές τις αρχές» . Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν το αρμενικό θέμα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολλαπλασιαστή δέκα φορές του αρχικού ποσού προσώπου για εκείνους που μπορούν να καταδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι στις εισπράξεις. Οι ειδοποιήσεις θα αρχίσουν μέσα το Σεπτέμβριο και οι απόγονοι των ασφαλισμένων προσώπων μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις για τα οφέλη για μια περίοδο έξι μηνών που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου 2009. Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα μπορούν να επισκεφθούν το site του προγράμματος www.greekinsuranceclaims.com ή με την κλήση ατελούς 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα ο ατελής αριθμός είναι 00.800.33 311144. Εκτός από την παροχή των οφελών στους κληρονόμους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων η New York Life Insurance Co θα συμβάλει με 1 εκατομμύριο δολάρια στην ελληνική ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Με αυτά τα κεφάλαια η αρχιεπισκοπή προγραμματίζει να ιδρύσει μια έδρα για τη μελέτη του Έλληνισμού του Πόντου και της Μικρά Ασία στη θεολογική σχολή που λειτουργεί στη Μασαχουσέτη. Η New York Life Insurance Co εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για την προσωπική συμμετοχή του στην ενίσχυση με διάφορους τρόπους του προγράμματος. Ο Αρχιεπίσκοπος Demetrios ανέφερε ότι, «τα γεγονότα στην οθωμανική αυτοκρατορία οδήγησαν στην απώλεια αμέτρητων ζωών και την εκδίωξη 1.500.000 Ελλήνων από τις προγονικές πατρίδες τους. Η New York Life Insurance Co είναι μία από εκείνες τις σπάνιες επιχειρήσεις που πιστεύει στον καθορισμό του δικαιώματος που πηγάζουν από τα αρχεία, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό επιστροφή στην αρχή του εικοστού αιώνα. Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην New York Life Insurance Co για την καθιέρωση του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής και της πολύ γενναιόδωρης συμβολής της με 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διαφωτίσουν τους ανθρώπους για τη μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία». Η New York Life Insurance Co ανέφερε συνεργάστηκε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν, έναν από τους πληρεξούσιους που συμμετέχει στο αρμενικό θέμα, για να αναπτύξει το πρόγραμμα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των Ελλήνων. Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Co με κεντρικά γραφεία στην πόλη της Νέας Υόρκης από την ίδρυσή της το 1845, άρχισε τις πολιτικές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1882 και απεσύρθη από την περιοχή κατά τη διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου.www.greekrinsuranceclaims.comΣυχνές ερωτήσειςI. Τι είναι το Πρόγραμμα Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής;To Πρόγραμμα Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την εταιρεία ασφαλίσεων ζωής New York Life για να ενθαρρύνει την υποβολή αξιώσεων για παροχές σύμφωνα με συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που εκδόθηκαν με αρχή το 1882 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για άτομα ελληνικής καταγωγής(τα "Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια").II. Ποιος μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές σύμφωνα με το Πρόγραμμα;Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με οποιοδήποτε από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές.III. Τι είναι τα "Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια";Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής τα οποία: (i) εκδόθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company κάποια στιγμή μετά το 1882, (ii) ασφάλισαν τη ζωή κάποιου ατόμου ελληνικής καταγωγής που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, (iii) ίσχυαν μετά το 1914, και (iv) δεν έχουν εξοφληθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής παροχών θανάτου, της αξίας εξαγοράς, της αξίας σε μετρητά, ή της καταβολής του ασφαλίσματος μετά το τέλος της περιόδου (endowment). Μπορείτε να εξετάσετε τον κατάλογο των Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων κάνοντας κλικ εδώ.IV. Υπάρχουν προθεσμίες για την υποβολή αξίωσης;Ναι. Οποιοδήποτε άτομο που μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, πρέπει να υποβάλει ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), με ταχυδρομική σφραγίδα ή ημερομηνία αποστολής e-mail όχι μεταγενέστερη από την 31 Μαρτίου 2009.V. Πώς μπορώ να υποβάλω μια αξίωση;Πρέπει να αποστείλετε ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης ταχυδρομικώς ή με e-mail. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης κάνοντας κλικ εδώ.Τα έντυπα αξίωσης πρέπει να υποβληθούν στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) ταχυδρομικώς ή μέσω Internet.Για αποστολή ταχυδρομικώς: Αποστείλετε τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board, c/o The Garden City Group, Inc., P.O. Box 9272, Dublin, OH 43017-4672.Για αποστολή μέσω Internet: Αποστείλετε με e-mail τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com.Οι αξιώσεις που θα ταχυδρομηθούν ή θα αποσταλούν με e-mail μετά τις 31 Μαρτίου 2009 ΔΕΝ θα ληφθούν υπόψη από το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), και δεν θα δικαιούνται καμία παροχή.VI. Ποιος θα αποφασίσει αν η αξίωση θα πληρωθεί ή όχι;Το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), που αποτελείται από τρεις Ελληνοαμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να θητεύσουν στο Συμβούλιο, θα αποφασίσει για το ποιες αξιώσεις θα πληρωθούν. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται σε υποστήριξη μιας αξίωσης και ενδέχεται να επικοινωνήσει με το άτομο που υποβάλλει την αξίωση για να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία.VII. Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αξίωση ώστε το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) να λάβει υπόψη του την αξίωση;Για να ληφθεί υπόψη η αξίωσή σας, πρέπει να υποβάλετε το έντυπο αξίωσης και κάποια αποδεικτικά στοιχεία για την οικογενειακή σας σχέση με ένα άτομο που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων ενδέχεται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το άτομο που υποβάλλει την αξίωση. Εάν έχετε τυχόν ερωτήσεις, μπορείτε να τηλεφωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τηλεφωνήστε στο 1-888-922-2973 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Στην Ελλάδα, τηλεφωνήστε στο 00 800 33 311144 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.VIII. Με ποιο τρόπο θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;Αφού το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων εγκρίνει μια αξίωση, η απόφαση θα είναι οριστική. Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια αποτιμώνται σε Γαλλικά Φράγκα ή σε Λίρες Αγγλίας. Τα έσοδα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα μετατραπούν σε Δολάρια ΗΠΑ με ισοτιμία 1 Γαλλικό Φράγκο = 2,17 Δολάρια ΗΠΑ ή 1 Λίρα Αγγλίας = 24,96 Δολάρια ΗΠΑ.IX. Πότε θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;Οι παροχές του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα καταβληθούν κάποια στιγμή μετά τις 31 Μαρτίου 2009, αφού εξεταστούν όλες οι αξιώσεις.X. Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στα Ελληνικά;Ναι. Για πληροφορίες στα Ελληνικά, κάντε κλικ εδώ.XI. Υπάρχουν έντυπα αξίωσης στα Αγγλικά;Ναι. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης στην αγγλική γλώσσα εδώ.XII. Υπάρχουν έντυπα αξίωσης στα Ελληνικά;Ναι. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης στην ελληνική γλώσσα εδώ.Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, μπορείτε να μας στείλετε e-mail στη διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com• Συμβούλιο Εξέτασης Ελληνικών Αξιώσεων• Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια• Έντυπο Αξίωσης• Περιληπτική Ειδοποίηση• Συχνές Ερωτήσεις• ΕπικοινωνίαH προθεσμία υποβολής αξιώσεων έληξε. Οποιεσδήποτε αξιώσεις υποβληθούν μετά την 31η Μαρτίου 2009 δεν θα γίνουν αποδεκτές, ούτε θα εξεταστούν. Οι αξιώσεις που υποβλήθηκαν πριν την προθεσμία της 31ης Μαρτίου εξετάζονται επί του παρόντος από το Greek Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής). Αναμένουμε ότι η διαδικασία εξέτασης των αξιώσεων θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και η πληρωμή για τις εγκεκριμένες αξιώσεις θα αρχίσει να καταβάλεται, το νωρίτερο, κατά τα τέλη του 2009. Αν υποβάλατε αξίωση, σας ευχαριστούμε και ζητάμε την κατανόησή σας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Το απαράγραπτο του δικαιώματος στην αποζημίωσηΜέρος της εισήγησης στο 1ο Συμπόσιο "Μικρά Ασία. Ιστορία, Πολιτισμός, Μνημεία" που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαϊδας (9-11 Νοεμβρίου 2008)«Μία μέρα ο Ταλαάτ πασά μου έκανε την πιο εκπληκτική ίσως παράκληση, που είχα ακούσει στη ζωή μου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης Life Insurance Company και Equitable είχαν επί πολλά χρόνια αρκετούς Αρμένιους πελάτες. Η έκταση στην οποία αυτοί οι άνθρωποι ασφαλίζονταν ήταν ακόμη μία απόδειξη του επιχειρηματικούς τους πνεύματος. Θα επιθυμούσα μου είπε ο Ταλαάτ να πείσετε τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μας στείλουν έναν πλήρη κατάλογο όσων Αρμενίων έχουν κάνει ασφάλεια ζωής. Είναι ουσιαστικά όλοι τους νεκροί τώρα και δεν έχουν αφήσει κληρονόμους για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να περιέλθουν τώρα στο τουρκικό κράτος. Η κυβέρνηση είναι πλέον ο ευεργετούμενος. Θα το κάνετε αυτό; Αυτό που μου ζητούσε ήταν τόσο παράλογο ώστε έχασα τη ψυχραιμία μου. Δεν πρόκειται να πάρετε τέτοιον κατάλογο από εμένα είπα και αμέσως σηκώθηκα και έφυγα».Henry Morgenthau πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης προσφύγων. Από το βιβλίο του Henry Morgenthau «Ambassador Morgenthau' s story New York 1919»Πραγματικά, η απόπειρα του πρωτεργάτη της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων Ταλάατ Πασά να εισπράξει «υπέρ των Αρμενίων» τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων ζωής που κατέβαλαν για χρόνια οι άνθρωποι που ο ίδιος εξόντωσε, φανερώνει το θράσος του θύτη, ακόμη βεβαίως και σήμερα με τη στάση της Τουρκίας. Το παραπάνω σημείο από το βιβλίο του Henry Morgenthau έδωσε το έναυσμα στον Αρμένιο δικηγόρο από τη Σπάρτη της Πισιδίας Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει το 1987 δικαστικό αγώνα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια με σκοπό να διεκδικήσει υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας τις αποζημιώσεις. Το 2007 οι ασφαλιστικές εταιρείες New York Life και ΑΧΑ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.Είναι προφανές πως, ό,τι ισχύει για τους Αρμένιους και τις ασφάλειες ζωής, ισχύει και για τους Έλληνες που υπέστησαν τη γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Έτσι η σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, όταν ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα σε απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας να διεκδικήσουν αποζημιώσεις αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας.Η αποκατάσταση παραμένει μια συνεχιζόμενη κρατική ευθύνη επίσης λόγω τρεχουσών υποχρεώσεων της Τουρκίας σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων βάσει της Συνθήκης Διεθνούς Δικαίου. Οι αρχές και οι οδηγίες του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Επανόρθωση για τα Θύματα των σοβαρών Παραβιάσεων των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου παρέχουν εν μέρει τα εξής: «Η επανόρθωση μπορεί να απαιτηθεί χωριστά και όπου απαιτείται συλλογικά, από τα άμεσα θύματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την άμεση οικογένεια, όπου συγγενείς ή άλλα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που συνδέονται στενά με τα ίδια θύματα.»Η γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα σημαντικό ζήτημα και η διεθνής του προέκταση αναφέρεται στην υποχρέωση όλων των θεσμών της διεθνούς κοινότητας, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος των Ελλήνων και να αποκαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο την ηθική βλάβη που υπέστησαν.Το έγκλημα της γενοκτονίας ορίζει τις υποχρεώσεις όχι μόνο στο κράτος που διέπραξε τη γενοκτονία αλλά σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει ως νόμιμη μία κατάσταση που δημιουργείται από ένα διεθνές έγκλημα, να μη βοηθήσει τον εκτελεστή ενός διεθνούς εγκλήματος να διατηρήσει την παράνομη κατάσταση και να βοηθήσει άλλα κράτη στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν. Επιβάλλει δηλαδή στη διεθνή κοινότητα μία υποχρέωση να μην αναγνωρίσει μία παράνομη κατάσταση ως αποτέλεσμα μίας γενοκτονίας.Το ζήτημα της διεκδίκησης είναι ζωντανό και επαφίεται στην θέληση των προσφυγικών σωματείων να το αναδείξουν περαιτέρω, αναζητώντας αυτό που τους ανήκει.Δήλωση στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ δυτικής ΜακεδονίαςΝέα δεδομένα για τη διεκδίκηση (10 Νοεμβρίου 2008)Άλλες δύο εταιρείες, μετά την Ασφαλιστική εταιρεία της Νέας Υόρκης, οι οποίες πριν από το 1915 είχαν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής με θύματα της μετέπειτα γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και από τις οποίες οι απόγονοι τους μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ανακοίνωσε, στη διάρκεια του 1ου συμποσίου Μικρασιατικού Ελληνισμού που διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή στη Στέγη του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαίδας, ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης. Πρόκειται για ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν, στη Γένοβα της Ιταλίας η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας που περιήλθε στην κρατική εποπτεία. Όπως τόνισε ο κ. Μαλκίδης θα πρέπει να ενημερωθούν οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων αυτών σε όλο τον κόσμο ώστε με την κατάθεση των απαραίτητων στοιχείων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις αυτές συνδέονται με την περαιτέρω διεκδίκηση και αναγνώριση της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και του βίαιου ξεριζωμού από τις εστίες τους.Για την είσπραξη ασφαλιστικών αποζημιώσεων διεπραχθήκαν οι γενοκτονίες των Ελλήνων –Αρμενίων;«Μικρό κατά δέμας, Μέγιστο κατά δέρας»Θεσ/νίκη 15 Ιανουαρίου 2009Αποκαλυπτικά στοιχεία σε πρόσφατο Συνέδριο Μικρασιατών.Σε Συνέδριο Μικρασιατών Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε στις 9/11/08 στην Πτολεμαΐδα, ο εκ των εισηγητώντου Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στο βιβλίο αυτοβιογραφίας του Πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη Χένρι Μοργκεντάου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετέπειτα Προέδρου της Επιτροπής «ανταλλαγής πληθυσμών»και κατά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α.Κατά τον εισηγητή, στο βιβλίο αυτό με τίτλο «Ambassandor Morgentau’s story New York 1919», αναφέρονται τα εξής ανατριχιαστικά και κτηνώδη:«Μία μέρα ο Ταλαάτ Πασά μου έκανε την πιο εκπληκτική ίσως παράκληση που είχα ακούσει στην ζωή μου: Οι ασφαλιστικές εταιρίες της Νέας Υόρκης “Life Insurance Company” (New York Life) και “Equitable”είχαν επί πολλά χρόνια αρκετούς Αρμένιους πελάτες. Η έκταση στην οποία αυτοί οι άνθρωποι ασφαλίζονταν ήταν ακόμη μία απόδειξη του επιχειρηματικού τους πνεύματος. Θα επιθυμούσα (είπε ο Ταλαάτ) να πείσετε τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες να μας στείλουν έναν πλήρη κατάλογο όσων Αρμενίων έχουν κάνει ασφάλεια ζωής. Είναι ουσιαστικά όλοι τους νεκροί τώρα και δεν έχουν αφήσει κληρονόμους για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να περιέλθουν τώρα στο τουρκικό κράτος…». Στα παραπάνω ανατριχιαστικώς αποκαλυπτικά, που όμοιά τους περιγράφονται μόνον στην «Βίβλο» ή «ΑγίαΓραφή», προσθετέα και τα παρακάτω ενημερωτικά: Ποιος ο Ταλαάτ και ποιος ο Μοργκεντάου .Ο Μεχμέτ Ταλαάτ γεννήθηκε το έτος 1874 στην Αδριανούπολη καιδολοφονήθηκε «εν μέση οδό» στο Βερολίνο από τον Αρμένιο εκδικητή Τεϋλιριάν τοέτος 1921, παρά την υπόθαλψη που του παρείχε η τότε Γερμανία. Ήλθε νέος στην Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε ως γραμματέας στα οθωμανικά ταχυδρομεία, τα οποία, όπως και όλες οι άλλες δραστηριότητες της πόλεως, εβραιοκρατούνταν. Έτσι και πολύ γρήγορα έγινε και αυτός ενεργός Ντολμές, δηλαδή Τουρκοεβραίος συνωμότης και αναδείχθηκε πυρήνας της τριανδρίας του κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων. Οι άλλοι δύο ήταν οι γνωστοί σφαγείς των Χριστιανών υπόδουλων Εμβέρ και Τζεμάλ. Νεότερος κατά επτά χρόνια αυτού ήταν το αλβανόπαιδο της Θεσσαλονίκης Αλή Ριζά, που ορφανός πατρός από ηλικία 7 ετών, έζησε στην Χρυσαυγή Λαγκαδά και δωδεκαετής επέστρεψε εισαχθείς στην κατώτερη οθωμανική στρατιωτική σχολή Θεσσαλονίκης, που «παρήγαγε» Γενίτσαρους και Ντολμέδες, για να αναδειχθεί περιπετειωδώς ως μέγας, μετονομασμένος στο μεταξύ, ΜουσταφάΚεμάλ και «Ατατούρκ», δηλαδή «Πατέρας των Τούρκων», μέγας σφάχτης των Ελλήνων Χριστιανών και αυτός, «στεφανούμενος» όμως έκτοτε υπό Ελλήνων Χριστιανών για τις «αγαθοεργές» πράξεις του και χάριν «καλήςγειτονίας», όπως την ζούμε και την βλέπουμε καθημερινώς. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων από την Θεσσαλονίκη, ο Ταλαάτ αναρριχάται και γίνεται Υπουργός Εσωτερικών (1913-1917) και Μέγας Βεζύρης, δηλαδή αξίωμα περίπου ως Πρωθυπουργού, μέχρι πτώσεώς τουκατά το έτος 1918.Αδίστακτος και φανατισμένος πρωτοστάτησε και εκτέλεσε τα σχέδια των Γερμανών οργανωτών του οθωμανικού στρατού, ένα των οποίων ήταν ο εκτοπισμός των ικανοτέρων και παραγωγικοτέρων στοιχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ελλήνων και Αρμενίων. Όχι βέβαια των Εβραίων και των Εβραιότουρκων Ντολμέδων, όπως ήταν ο ίδιος και οι ομόφρονοί του.Ο θηριώδης Ταλαάτ υπερέβη εαυτόν και πέρα των οργανωμένων εκτοπισμών κάθε ελληνογενούς στοιχείου της Θράκης, Πόντου και Μ. Ασίας, πρωταγωνίστησε ο ίδιος στην διπλή γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων. Με δική του εντολή και φροντίδα από την άνοιξη του έτους 1914 μέχρι την πτώση του και φυγάδευσή του με γερμανικόυποβρύχιο στην Γερμανία, μαζί με τους δύο άλλους συνενόχους του Εμβέρ και Τζεμάλ, κατασφαγιάσθηκαν εκατομμύρια Χριστιανών Ελλήνων, Αρμενίων και Συρομακεδόνων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Αν δεν μεσολαβούσε η Ανακωχή του Μούδρου κατά το έτος 1918 και η πτώση των σφαγέων, δεν θα απέμενε ούτε δείγμα Έλληνα ή άλλων Χριστιανών στο… Δοβλέτι. Η σημερινή πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Να δούμε τώρα και τον ανθρωπιστή «φιλέλληνα» Μοργκεντάου. Ο Ερρίκος ή Χένρι Μοργκεντάου γεννήθηκε στο Μανχάϊμ Γερμανίας το έτος 1856 από Εβραίους γονείς, όπως λέγεται. Το έτος 1865 μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Επέστρεψε ως Πρέσβης της νέας χώρας του στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1913 (ιδού ποιοι είναι οι πλανητάρχες), όπου υπηρέτησε μέχρι το έτος 1916, ένα έτος πριν εισέλθει η Αμερική στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Συνεπώς και ως Πρέσβης ουδέτερης χώρας έπρεπε να είναι και ο ίδιος ουδέτερος.Μεταξύ άλλων, έπρεπε να φροντίσει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι από τοέτος 1882 τουλάχιστον εργαζόμενες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αμερικανικέςασφαλιστικές εταιρίες, όπως η περίπτωση της «New York Life», πριν αυτέςαποχωρήσουν λόγω ή και με πρόφαση την εμπόλεμη κατάσταση άλλων.Τι έπραξε επ΄ αυτού; Δεν μας το λέγει, όπως αντίθετα λέγει και προβάλλει άλλααυτονόητα αγαθοεργά του. Ως ανώτατος αξιωματούχος ξένης μεγάλης δυνάμεως τι έπραξε για να αποτρέψει τον κάθε θηριώδη σφαγέα Χριστιανών υπόδουλων λαών, όχι όμως και Εβραίων; Και αν το έπραξε, τι αποτέλεσμα είχε;Και τέλος: Τα κέρδη των εκεί ασφαλιστικών εταιριών της χώρας του, τι απέγιναν; Έμειναν εντός Τουρκίας ή πέταξαν υπερατλαντικώς; Αυτά όμως ίσως είναι «πταίσματα». Να δούμε και τα εγκλήματα: Το έτος 1923 και μετά την, καλοσχεδιασμένη από τους ίδιους πάντα «φίλους και συμμάχους» μας, ΜικρασιατικήΚαταστροφή του πάντα δύστυχου ελληνισμού, που επαναλήφθηκε δια «πατέντας» στην Κύπρο 52 χρόνια αργότερα, ως «μοναδικός επί γης ικανός και έντιμος», ανακαλείται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Μεξικό, όπου υπηρετούσε από το έτος 1920, διοριζόμενος -λέγουν- δήθεν από την Κοινωνία τωνΕθνών, δηλαδή υπόθεση καθαρά Ευρωπαίων και όχι Αμερικανών -όπως πονηρώς δεν το λέγουν- «Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων» στην Αθήνα, όπου τιμάται πολλαπλώς και αναδεικνύεται μέχρι και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της. Την «εκπληκτική κατάσταση» των Ελλήνων ασφαλιζομένων και δικαιούχων αποζημιώσεως από αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες, που του είχε ζητήσει ο σφαγέας Ταλαάτ για τους Αρμένιους, όλως τυχαίως την… ξέχασε! Μήπως δεν γνώριζε ότι περισσότεροι των Αρμενίων ήταν οι ασφαλιζόμενοι Έλληνες; Γιατί σιώπησε; Και τι είδους «αποκατάσταση προσφύγων» έκανε ως Πρόεδρος, όταν τους στερούσε και τους απέκρυβε δικαιώματά τους κατά αμερικανικών εταιριών;Γιατί όμως ένας δίκαιος, έντιμος, φιλάνθρωπος, ικανός, γνώστης των πραγμάτων και της αληθείας, όπως «φιλοτεχνήθηκε», δέχθηκε να συμμετάσχει ενεργά και να εποπτεύσει την διάπραξη του μεγαλυτέρου εγκλήματος της ιστορίας και επί όλων των λαών της γης με τον αναγκαστικό και διατεταγμένο ευρύτατο γεωγραφικώς ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδων ετών και πολλών εκατομμυρίων επιζησάντων των σφαγέων Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων Χριστιανών, υποτίθεται ομόθρησκών του, προς οριστική εγκατάσταση και αρπαγή των περιουσιών τους από αλλόθρησκους και εισβολείς Οθωμανούς;Γιατί δεν αποποιήθηκε και δεν κατήγγειλε διεθνώς το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία και τις «μαϊμού»συμφωνίες; Ευνόητο και καλώς γνωστό είναι σήμερα τι και ποιον υπηρέτησε τότε. Άγνωστο είναι τι απέγιναν τα 12 εκ. χρυσές λίρες, που θα δούμε στην συνέχεια Το «επαίσχυντο παρελθόν» ασφαλιστικών εταιριών,«κολοσσών και διεθνικών».Ποιες και πόσες ήταν άραγε οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που όφειλαν τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες ζωής, ώστε να ενδιαφερθεί προς είσπραξή τους ο διπλογενοκτόνος Ταλαάτ και Σία; Ο Μοργκεντάου γράφει ότι «αρνήθηκε να παραδώσει κατάσταση ασφαλισμένων», αλλά αφού ως Διπλωμάτηςαναφέρει και δεν αποσιωπά το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι κάτι άλλο πολύ σοβαρό αποπροσανατολίζει και αποκρύβει δια των γραφών του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες ζωής είχαν διεισδύσει στα κατεχόμεναεδάφη από τους Οθωμανούς και ασφάλιζαν ικανούς και εργατικούς Χριστιανούς, κυρίως Έλληνες, οπότε είναι αδύνατο να μην είχε τότε και στα χέρια του τις καταστάσεις όλων των ασφαλιζομένων ο παραπάνω αδίστακτος σφαγέας και ο οποίος εμφανίζεται άριστα ενημερωμένος, παρά το γεγονός ότι οι Ισλαμιστές και από το Κοράνι θεωρούν αμάρτημα την ασφάλιση ζωής, όπως αρχικά το ίδιο είχαν επιβάλλει και οι Καθολικοί θεοφώτιστοι. Και τίθεται τώρα το καυτό, μέχρι και ανατριχιαστικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα και όλους:Τυχαίως και γενικώς κατέσφαζε και εκτόπιζε, από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους Χριστιανούς Ταλαάτ ή μήπως επιλεκτικώς και με τις καταστάσεις των ασφαλισμένων για ζωή;Μακάβριο και τραγικό πολλαπλώς πράγματι το ερώτημα, αλλά σύμφωνα με όσα είχε λόγους να αποκαλύψει, διαβιβλίου του μάλιστα, ένας έμπειρος Διπλωμάτης Αμερικανός, δεν πρέπει να έχουμε και πολλές επιφυλάξεις για την διάπραξη και του «τερπνού και του ωφελίμου». Οι Νεότουρκοι αποδείχθηκαν αγριότεροι όλων των Μογγόλων. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν και οι πρόσφατες ενέργειες της μίας εκ των δύο προαναφερθεισών αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών ζωής, δυστυχώς, τείνουν να επιβεβαιώσουν τις φρικτές υποθέσεις.Έχετε ακούσει μήπως περί ασφαλιστικών εταιριών, «Κολοσσών και Διεθνικών», με «Επαίσχυντο Παρελθόν»; Γνωρίζετε ποιοι, πότε, πού και γιατί τις χαρακτήρισαν ως επαίσχυντες και σε ποιο παρελθόν αναφέρονται; Να τα δούμε και αυτά, για να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Οι παλαιοί και ικανοί Έλληνες έμποροι έλεγαν: «Αν ο Εβραίος πεινάσει, τότε σκαλίζει τα τεφτέρια του».Στην δεκαετία του 1990 οι εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής «σκάλισαν τα τεφτέρια τους» και βρήκαν ότι κάποιες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης και όχι Αμερικής τους όφειλαν πολλά από τις σφαγές ασφαλισμένων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Δηλαδή πριν από μισό αιώνα! Μετά πληθωρισμού καιπανωτοκίων! Τώρα «δένει» το θέμα, με διαφορά χρόνου κατά 30 χρόνια μεταξύ Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και βέβαιαστην δεύτερη περίπτωση δεν εμφανίσθηκε κανένας γερμανός Ταλαάτ να ζητήσει τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις για το Γ΄ Ράϊχ, επειδή αυτό είχε πραγματοποιηθεί αρχικά και επιτοπίως. Όπως λοιπόν έπραξε ο προηγούμενος Μοργκεντάου, που «ξέχασε» τις οφειλές των αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών στα θύματα του πρώτου και αληθούς ολοκαυτώματος των Ελλήνων και Αρμενίων, ως Πρέσβης, Πρόεδρος και Καθηγητής, αλλά και ακόμη όταν αργότερα έγινε Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. και τον εξωπέταξε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Τρούμαν, επειδή απαιτούσε να πάει αυτός στο Πότσδαμ Βερολίνου το καλοκαίρι του 1945 για να «ρυθμίσει» την διαίρεση της ηττημένης Γερμανίας, τις αποζημιώσεις κ.λπ. με τον Τσώρτσιλ και τον Στάλιν, το ίδιο έπραξε και ένας άλλος νεότερος «φιλάνθρωπος» και «ρυθμιστής»Αμερικανοεβραίος τ. Υπουργός, που και αυτός «ξέχασε» τις παλαιότερες οφειλές αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών προς τους εδώ δικαιούχους. Αντίθετα, βρήκε νεότερες οφειλές από την εδώ Ευρώπη προς την εκεί Αμερικήτων εκεί Εβραίων. Ιδού η «μέθοδος» και η «μηχανή»: Οι Γερμανοί Ναζί άρπαζαν τα αποθεματικά (χρήματα των ασφαλισμένων) των ασφαλιστικών εταιριών στις κατακτημένες χώρες και με αυτά ενίσχυαν την πολεμική βιομηχανία του Χίτλερ, δια του ταμείου του Γ΄ Ράϊχ και υπό την διαχείριση «εντίμων» φιλοναζιστικών ασφαλιστικών εταιριών (ιδίως Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας) και οι οποίες, μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντί πτώσεως και συντριβής των, αναδείχθηκαν ως κολοσσοίκαι γίγαντες! Στην Ελλάδα έβαλαν χέρι μέχρι και τα όποια τότε κρατικά θησαυροφυλάκια, ως… δανεικά. Δημοσίευσαν ονομαστικό πίνακα με τις συνεργασθείσες και ωφεληθείσες ασφαλιστικές αυτές εταιρίες, οιπερισσότερες των οποίων εργάζονταν ήδη και στις Η.Π.Α. και τις οποίες τις δυσφήμισαν δημοσίως ως εταιρίες με «επαίσχυντο παρελθόν». Αυτές τις γιαχβικές «τέχνες» δικά μας εδώ δοτά σιωνομασονάκια τις έκαναν επάγγελμάτους. Αποτέλεσμα: Για να αποφύγουν τον παγκόσμιο διασυρμό τους, ακόμη και στην Ελλάδα των πάντα αφελών, αναγκάσθηκαν να πληρώσουν κρυφά και φανερά, δικαίως και αδίκως, τα μαλλιά της κεφαλής τους στους Εβραίουςτης Αμερικής και παγκοσμίως! Οι Έλληνες δικαιούχοι και παθόντες ακόμη περιμένουν τις όποιες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα τις πολεμικές, μεοριστικές αρνήσεις των υπαιτίων του δεύτερου ελληνικού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ με τις εδώ ασφαλιστικές τους εταιρίες, ουδόλως για τους Έλληνες «επαίσχυντου παρελθόντος», αλλά αντίθετααξιόπιστες και ισχυρές μεγάλων και αξιόπιστων κρατών, όπως «δεν είναι η Ελλάδα και οι ασφαλιστικές της εταιρίες» μονοπωλούν και πάλι τις ασφαλίσεις και δια χρημάτων μας είναι οι ρυθμιστές μας και τα αφεντικά μας στην πάνταδύστυχη και ευτελισμένη, εξ ιδίας μας υποτελούς παθογένειας και ατομικού βολέματος, χώρα μας. Ούτως εχόντων των πραγμάτων και των θαυμάτων τυχαίνει να αρνηθεί η καλώς στριμωγμένη Ελλάδα τα νέασχέδια περί Σκοπίων κ.λπ. των «φίλων και συμμάχων» στο «Νατοϊκό» Βουκουρέστι τον παρελθόντα Απρίλιο 2008.Δείτε τώρα πόσο μικρός είναι ο κόσμος και πόσα γνωρίζουν κάποιοι Έλληνες ασφαλιστές, αλλά λόγω «φόβουτων Ιουδαίων» σιωπούν. Ας όψεται ο παντοδύναμος… Παράς.Έλληνας πολυδραστήριος στον ασφαλιστικό χώρο της χώρας μας τυχαίνει να έχει εργασθεί στις δύο προμνησθείσες ασφαλιστικές εταιρίες «New York Life» και «Equitable» στις Η.Π.Α., απ΄ όπου προ πολλών ετών απεχώρησε -ή τον «αποχώρησαν»- τα εξής «συμπτωματικά»: Εξεγέρθηκαν Εβραίοι εκ του προσωπικού αυτών και απαίτησαν να μεταβιβασθεί η Διοίκηση από τους ξεθωριασμένους αγγλοσάξονες σε Εβραίους, υπό την απειλή ομαδικής αποχωρήσεως και ιδρύσεως ανταγωνιστριών εταιριών. Και πέτυχαν το επιδιωκόμενο. Το «τέχνασμα» ήταν γενικότερη «γραμμή» των αχόρταγων Στοών και πετύχαινε επί σειρά δεκαετιών αλάνθαστα, μέχρι που οι «ξεθωριασμένοι» μυρίστηκαν το κόλπο και αντέστρεψαν τα πράγματα, δια της σε εξέλιξη και ρυθμιζόμενης «οικονομικής κρίσεως» (τους πήραν το ρευστό με «πολυκερδοφόρα» τοξικά «χαρτιά» και τώρα τους δίνουν πανάκριβο ρευστό και τους ξαναπαίρνουν τις επιχειρήσεις για να τις ξαναπουλήσουν και να ξαναπάρουν το ρευστό, μέχρι τελικής αλληλοσφαγής τους, για να απαλλαγούμε εξ αυτών), που την πληρώνουμε βαθύτατα όλοι εμείς, ως βάτραχοι ανάμεσα στα συγκρουόμενα βουβάλια της λάσπης και του βορβόρου τους. Κατά συμπτωματική και διαβολεμένη «σύμπτωση» λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στο Βουκουρέστι, όλωςτυχαίως, η «πολυπρωταγωνίστρια» αμερικανική ασφαλιστική εταιρία «New York Life» σκαλίζουσα τα τεφτέρια τη προ της περιγραφείσης «οικονομικής κρίσεως», που προφανώς γνώριζε, καταλήφθηκε από απέραντο φιλανθρωπισμό και αισθήματα δικαιοσύνης, αγάπης, ενδιαφέροντος και πόνου, ειδικά και μόνον για τους Έλληνες,που δια χρήσεως του μόλις προσφάτως ανακαλυφθέντος τροχού «μετακίνησαν» δυτικώς την χώρα τους και βορειοατλαντικώς, για να μην τους χρησιμοποιήσει διοδευτικώς ο Μόσχοβος και ούτε λιμενικώς ο Κινέζος της ΆπωΑνατολής. Έτσι και δια καταχωρήσεων στον διεθνή και εσωτερικό τύπο άρχισε να αναζητεί 1.031 ασφαλισμένους της Έλληνες (στην βιασύνη της «έχωσε» μέσα στην, από της εποχής του Ταλαάτ, κατάστασή της, «Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους», ακόμη και Εβραίο «πρόεδρο των εβραϊκών… αποικιών»), μέχρι την εποχή της εκρήξεως του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914)!! Θα αποζημιώσει -λέγει- «στο πολλαπλάσιο», τώρα, αιφνιδίως και μετά από 100 χρόνια, τους κληρονόμους τωνΕλλήνων ασφαλισμένων της, αν αποδείξουν ότι «διέλαθον» οι πρόγονοί τους των «φροντίδων» του κάθε Ταλαάτ!! Επιπλέον, θα δώσει -λέγει- και στην Αρχιεπισκοπή μας Αμερικής ένα ποσό-χάπι, προφανώς για… θυμίαμα και τρισάγιο! Με την όλως «κυκλωματική» και οψίμως «φιλάνθρωπη» ανακοίνωσή της ησυγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία της Ν. Υόρκης ουδόλως νοιάζεται αν κάνει «πέντε παράδες» τον δύστυχης υστεροφημίας Μοργκεντάου της και τουςάλλους «ολοκαυτωματικούς», για τους οποίους δεν λέγει αν και πότε τους αποζημίωσε. Μήπως δεν υπήρχανΕβραίοι ασφαλισμένοι μέχρι το έτος 1914; Πότε και πώς τα πήραν αυτοί και όχι οι άλλοι; Για να κλείσει όμως το «κύκλωμα» πρέπει να αναφερθεί ότι ένας Αρμένιος δικηγόρος με το όνομα Βαρτκές Γεγκαγιάν, από την Σπάρτη της Πισιδίας στην σημερινή Αττάλεια, απέναντι από την Κύπρο και του κάποτε γηγενούς ελληνισμού της, από το έτος 1987, στρίμωξε δικαστικώς στην Καλιφόρνια τις με «καλό παρελθόν» δύο αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες αυτές και το 2007 (όλως άσχετος ο Καύκασος, οι αγωγοί και οι στρόφιγγες βέβαια) τις«εξανάγκασε» να πληρώσουν 53 εκ. δολάρια σε 2.300 Αρμένιους δικαιούχους ασφαλισμένων τους στην εδώ και τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το έτος 1914. Υπό βαθύτατη πάντα ύπνωση των Ελλήνων δικαιούχων και οιοποίοι θα έπρεπε να είναι πολλαπλασίως περισσότεροι των Αρμενίων και όχι μετά βίας 1.031. Προσεγγίζουμε τώρα την ουσία, που αφορά ευθέως την Μακεδονία (και κρυφίως την Θράκη), που θέλει να αποσπάσει η έντιμη συμμαχία.Αυτά όμως είναι εξωασφαλιστικά και κάποιοι ξενοπράκτορες πιστεύουν ότι δεν μας… αφορούν! Να δούμε όσαμας «αφορούν». Γιατί λοιπόν υποπολλαπλάσιοι οι Έλληνες ασφαλισμένοι των Αρμενίων; Μήπως για να μην αποδειχθεί η γιγαντιαία γενοκτονία τους ή μήπως τους κατέσφαξε όλους ο κάθε Ταλαάτ και εισέπραξε αυτός και η παρέα του ή τοτουρκικό κράτος πολλαπλάσια των 53 εκ. δολαρίων; Έχουν μήπως κάποια σχέση τα κατεχόμενα στενά, οι αγωγοί και οι βάσεις της «συμμαχίας»; Μήπως όμως για να μην πληρώσουν πολλαπλάσια οι διεθνικές και όχι καθαρά αμερικανικές εταιρίες, όπως η συμμετέχουσα και υποχρεωθείσα να πληρώσει μέρος των 53 εκ. δολαρίων γαλλική«ΑΧΑ», που φαίνεται ότι εξαγόρασε στο μεταξύ την αμερικανική «Equitable» και δεν δίνει μία ελιά (αποζημιώσεις Ελλήνων), για να πάρει ένα δοχείο λάδι (Μακεδονία-Θράκη), όπως επιχείρησε ο απερχόμενος κ. Βούς (ελληνιστί) και η Συντροφία, άλλως και συντομογραφικώς, πάντα ελληνοπρεπώς, Σία;Και το σημαντικότερο: Η μία εκ των δύο παραπάνω αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών (New York Life), που δεν εργάζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, «ξύπνησε» ένα πρωινό «γεμάτη τύψεις» για το «παρελθόν» της και έβαλε τελάληδες αναζητούσα 1.031 Έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεως πριν από έναν αιώνα, για να τους… αποζημιώσει τώρα!!Η άλλη αμερικανική, που όπως φαίνεται από τον διπλανότίτλο εξαγοράσθηκε από την Γαλλική «ΑΧΑ», η οποία ήδη πολυπροβάλλεται στην Αθήνα ότι πληρώνει πολλά και ταχύτατα(αυτονόητη υποχρέωσή της, όπως και όλων των άλλων) πότε θα «ξυπνήσει» αντιστοίχως και πότε θα ανακοινώσει αν και πόσουςκαι ποιους Έλληνες ασφάλισε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν τους αποζημίωσε ακόμη; Μόνον όσοι έχουν βλέψεις στην Μακεδονία θα προθυμοποιούνται; Και αν η ίδια δεν «ξυπνά», μήπως πρέπει να την «ξυπνήσουμε» αναγκαστικά, εδώ και τώρα, εντός Ελλάδος; Το ίδιο ισχύει για όλες τις ξένες ασφαλιστικές και όχι μόνον ζωής. Διότι δικαιούχοι ήταν τότε και ασφαλισμένοι ήπαθόντες άλλων κλάδων ασφαλίσεων, όπως και όσες ασφαλιστικές έχασαν τα αποθεματικά τους δια των Ναζί και Διαχειριστριών τους. Το «μήνυμα» αφορά πολλούς και ποικίλους «ξενοπράκτορες» και τα δεδομένου παρελθόντος αφεντικά τους. Αρκετά βλακωδώς τους ανεχόμαστε και τους πληρώνουμε, ενώ μας οφείλουν, κατά τα «τεφτέρια» αυτών και ημών. Να βάλουμε τώρα και το απαραίτητο κερασάκι στην όλη «τούρτα»: Το τουρκικό κράτος πλήρωσε το έτος 1923 «γαλαντομικά» στο ελληνικό κράτος 4,5 δις δρχ. ή 12.000.000 χρυσές λίρες (πρωτοφανές και απίστευτο) για τις «ανταλλάξιμες περιουσίες» των προσφύγων Ελλήνων, που άφησαν εκεί πλούτο και παλάτια αξίας τουλάχιστον 100 δις δρχ. και πήραν εδώ παράγκες και φτώχεια, υπό τον «φιλέλληνα» και «φιλάνθρωπο» Πρόεδρο Μοργκεντάου. Αυτό το «χουβαρδαλίκι» των άρπαγων και λιμοκτονούντων Νεότουρκων, πάντα της τελευταίας στιγμής «συμμάχων με τους νικητές», ποια τύχη και αποδέκτη είχε;Στο συνέδριο της Πτολεμαΐδος τέθηκε θέμα. Φαντάζεσθε να μας προκύψει, εκτός των άλλων, κράτος και σύμμαχοί του με «επαίσχυντο παρελθόν», πλέον των όσων ζούμε στο παρόν;
Οι αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας.
Εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ 16 Μαρτίου 2009. Δείτε την εκπομπή στοhttp://www.skai.gr/master_avod.php?id=114548
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF CYPRUSPRESS AND INFORMATION OFFICE2211 R Street, NW - Washington, DC-20008
Tel: (202) 232-8993 Fax: (202) 234-1936 THE ANCIENT KOURION AREA: PENN MUSEUM'S LEGACY AND RECENT RESEARCH IN CYPRUS: March 27-29, 2009
Conference Commemorating the 75th Anniversary of the Penn Museum's ExpeditionThis international gathering will be the first scholarly conference on Cyprus to be held in the United States in twenty years. It will bring together the leading scholars working today to interpret the material remains of Kourion, one of the most important city-kingdoms of ancient Cyprus. Conference participants will revisit old excavations in the light of recent interdisciplinary research in order to set an agenda for future directions.The first scientific investigation of Kourion was undertaken by the University of Pennsylvania Museum between 1934 and 1953. A portion of the finds were exported to Philadelphia, and some are currently exhibited in the Museum's Greek and Roman galleries. Friday Night Keynote Lecture and Reception, March 27, at 7:00 PM"The Land of Kuri: How American and Cypriot Archaeologists Revealed the Past of the Island's Southern Shore" by Dr. Stuart Swiny, Director, Institute of Cypriot Studies, University at Albany The ancient city kingdom of Kourion, on the south coast of Cyprus, has been the focus of archaeological investigation for nearly 150 years. Its location and natural resources attracted the earliest settlers to the island, and its prominence has continued into modern times. Dr. Swiny will provide an overview of the region's archaeology, showing how it represents a microcosm of Cypriot antiquity as a whole. He will emphasize some of the most important discoveries as well as the colorful individual explorers who made them. Reception with cash bar to follow.Keynote Lecture and Reception only: $30 General Admission $25 Penn Museum Members; Members of the Cyprus Society of Greater Philadelphia; Hellenic University ClubFull Symposium (including Friday night)$75 General Admission$50 Penn Museum Members; Members of the Cyprus Society of Greater Philadelphia; Hellenic University ClubFREE for Full-time students with ID
For more information, please visit:http://www.museum.upenn.edu/new/events/calitem.php?which=1802