Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΟΠΣΕ- Θέμα: Διαμαρτυρία των προσφυγικών οργανώσεων σχετικά με την ανακήρυξη ως μνημείου από το ΚΑΣ του σπιτιού του ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ στην Θεσσαλονίκη.

Ο

ΑΡ. ΠΡΩΤ.:

ΑΘΗΝΑ 27 Μαΐου 2011

Προς τον

Εξοχότατο Υπουργό

Πολιτισμού & Τουρισμού

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΠΕΤΡΟ

Μπουμπουλίνας 20

106 82 ΑΘΗΝΑ

Θέμα: Διαμαρτυρία των προσφυγικών οργανώσεων σχετικά με την ανακήρυξη ως μνημείου από το ΚΑΣ του σπιτιού του ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ στην Θεσσαλονίκη.

Εκπροσωπώντας τον προσφυγικό ελληνισμό της Ελλάδας που διαμορφώθηκε εξαιτίας της μεγάλης εθνικής Καταστροφής του 1922 και εκφράζοντας τη βούληση 260 πρωτοβάθμιων κοινωνικών οργανώσεων, απευθυνόμαστε σε σας, με αφορμή την πρόταση και την αποδοχή του από την Ανώτερη Επιτροπή Νεότερων Μνημείων για κήρυξη του σπιτιού του ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ στην Θεσσαλονίκη σε Μνημείο.

Επειδή στην Ελλάδα η έννοια του θεσμοθετημένου Μνημείου παραπέμπει μόνο σε θετικά γεγονότα, θεωρούμε, εξαιρετικά άστοχη τη διαδικασία προκειμένου για τους πρωταγωνιστές και ενόχους της μεγαλύτερης Καταστροφής που υπέστη ποτέ ο ελληνισμός με συνέπειες που δεν έχουν ξεπεραστεί έως σήμερα.

Βεβαίως και είμαστε υπέρμαχοι της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και της καλής γειτονίας αρκεί να τηρούνται και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Όφειλε πρώτα απ’ όλα η πολιτική ηγεσία της χώρας να πιέσει και να πείσει την Τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει, πρώτα απ’ όλα, την γενοκτονία όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και να ζητήσει συγνώμη και έπειτα να προβεί σε τέτοιες αποφάσεις.

Κύριε υπουργέ,

Θεωρούμε ότι η αποδοχή του αιτήματος για κήρυξη Μνημείου του τόπου όπου γεννήθηκε Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ (ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ), του μεγαλύτερου σφαγέα του 20ου αιώνα, θα οδηγήσει σε προσβλητικές προσπάθειες ηρωοποίησης εκείνων των μοιραίων ανθρώπων, θα διαιωνίσει το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσφυγιάς και θα δημιουργήσει μια μόνιμη εστία αντιπαραθέσεων και άγονων συγκρούσεων.

Θεωρούμε ότι οι κύκλοι που προωθούν μια τέτοια εξέλιξη υποκινούνται από την αντίληψη του «συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης» και έχουν ως στόχο την παλινόρθωση αντιλήψεων ξεπερασμένων και αντιδραστικών

Διατελούμε μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΓΟΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ