Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

FyroVardaska: Η Ακαδημία αποφάσισε την απόσυρση της λεγόμενης «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας»






"Keep woolking"
Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU), σε σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την απόσυρση της λεγόμενης «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», μετά το σάλο που προκλήθηκε, κυρίως από αλβανικούς κύκλους, για τις αμφιλεγόμενες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ.Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε πριν περίπου δύο εβδομάδες στα Σκόπια.Πολλές, ωστόσο, επίμαχες αναφορές σε αυτήν προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και η εγκυκλοπαίδεια, ως σήμερα, δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο.
Παράλληλα, η MANU, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, αποφάσισε να αναθεωρηθούν, στο προσεχές διάστημα, όλες οι επίμαχες αναφορές για τις σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και οι αναφορές για τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ, για τον Αλί Αχμέτι, για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK και για την Μητέρα Τερέζα.
Οι συγκεκριμένες αναφορές θεωρήθηκαν από τους Αλβανούς -τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία και στο Κόσοβο- ως «υποτιμητικές» και «προσβλητικές » για τους ίδιους.Η MANU θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των γραφομένων σε συνεργασία με τους Αλβανούς ακαδημαϊκούς από την ΠΓΔΜ.
Το προεδρείο της MANU θα συγκαλέσει και έκτακτη συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στα μέλη της ομάδας σύνταξης με επικεφαλής τον κ. Μπλάζε Ρίστοφσκι.
Η MANU, σε ανακοίνωση περί της σημερινής της συνεδρίασης, «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η εγκυκλοπαίδεια αυτή προκάλεσε έντονες και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις και αποτέλεσε αφορμή για νέα διεθνοτική ένταση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς και για ορισμένες ακατάλληλες διατυπώσεις στην εγκυκλοπαίδεια, οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας».
Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, «DUI», Αλί Αχμέτι, συναντήθηκαν στα Σκόπια, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, που προκλήθηκε, για το θέμα.



Ομόφωνη απόφαση: Καταδίκη της Τουρκίας για τις περιουσίες των Ελλήνων

Καταδίκη της Τουρκίας για τις περιουσίες των Ελλήνων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατοχυρώνει το κληρονομικό τους δικαίωμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009


Μείζονος σημασίας απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες Έλληνες να διεκδικήσουν ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη.
Η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση των αδελφών Φωκά, η οποία καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία, κατοχυρώνει το κληρονομικό τους δικαίωμα.
Με τη χθεσινή ομόφωνη απόφασή του, το ΕΔΑΔ όχι μόνο καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, αλλά και περιόρισε την Τουρκία στο δικαίωμα έφεσης, αφού ακόμη και η Τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Άγκυρας. «Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για τη θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων», δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεδικασμένο
Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και παράλληλα αποκτά μεγαλύτερη σημασία εν όψει της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία η οποία αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση Φωκά, την οποία είχαν φέρει στο φως «ΤΑ ΝΕΑ» το 2003, αφορά τον Γιάννη και τον Βαγγέλη Φωκά, Έλληνες υπηκόους που ζουν στην Κατερίνη, αδελφούς της Πολυξένης Πιστικά, Ελληνίδας υπηκόου, η οποία το 1954 είχε υιοθετηθεί από τον Απόστολο και την Ελισάβετ Πιστικά, επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση μυστικό προεδρικό διάταγμα του 1964, με το οποίο δεσμεύθηκαν όλες οι περιουσίες Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία, τα αδέλφια της Πιστικά στερήθηκαν το δικαίωμα να κληρονομήσουν την αδελφή τους, η οποία απεβίωσε τον Απρίλιο του 2000. Παλεύουν 18 χρόνια
Ο δικαστικός μαραθώνιος που δικαιώθηκε χθες, άρχισε το 1991. «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων, η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά. Στο ΕΔΑΔ κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας», δήλωσε σχετικά ένας από τους δικηγόρους της ομάδας, ο Δημήτρης Γκελντής από την Κατερίνη.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, έτερος δικηγόρος, ο οποίος είχε αναλάβει και την υπόθεση της Κύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης που «θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεκδίκηση περιουσιών Ελλήνων, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες τους διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι».
Σύμφωνα με τον Α. Δημητριάδη, «οι αδελφοί Φωκά ζητούν αποζημιώσεις που ανέρχονται σε 19 εκατ. ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Αν δεν τα πάρουν πίσω, τότε θα ζητηθούν πρόσθετες αποζημιώσεις για την αξία τους».
«Η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνει το νομικό- πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές. Είναι κατανοητό πια σε όλους ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο, προκειμένου να προχωρήσει στην πορεία της για την Ε.Ε», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιόρισε την Τουρκία στο δικαίωμα έφεσης

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4538748