σύντομο βιογραφικόη συγγραφέας

 ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ :    σύντομο βιογραφικόΗ Μαρία έκανε σπουδές και ασχολήθηκε σε βάθος με αρκετά και διαφορετικά αντικείμενα.

Στο βασικό πτυχίο της είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (Α.Π.Θ.). Με πολυετείς διατριβές εξελίχθηκε στο παρόν σε υποψήφιος διδάκτορας στο αντικείμενο της γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής. Κατασκεύασε οικοδομές ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα Πολιτικού Μηχα-νικού σε  δική  της  ιδιωτική  επιχείρηση  που  ίδρυσε  και διατήρησε για  περίπου  μια  δεκαετία.  Μελέτησε  και  κατασκεύασε οικοδομές με χρήση κατοικίας, πολυκατοικίας και βιοτεχνικής/βιο-μηχανικής εγκατάστασης. Προκειμένου επίσης να αξιοποιήσει την καλλιτεχνική κλίση στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, δούλεψε με  επιμονή και εντατικά στη μηχανική, τη στατική και τη δυναμική, μελέτη του φέροντα οργανισμού των κτιριακών έργων, δίνοντας δικές της μελέτες για να κατασκευαστούν δεκάδες οικοδομές στην πόλη της και στην περιφέρεια.

Παράλληλα, εκπόνησε  σπουδές στην Ανώτατη Παιδαγωγική (ΑΣΠΑΙΤΕ) και με το πτυχίο αυτό δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Εργάσθηκε στη Δημόσια Διοίκηση όπου διορίσθηκε κατόπιν διαγωνισμού από ιδρύσεως Καποδιστριακών Δήμων (Ν.2539/97) της χώρας με επιτελικές αρμοδιότητες πολιτικού μηχανικού σε πρωτοβάθμιο ΟΤΑ βιώνοντας έκτοτε τις διοικητικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της χώρας μέχρι και τον Καλλικράτη (Ν.3852/2010).  Για περισσότερο από 12 έτη, μετείχε  και  προέδρευσε  σε επιτροπές παραλαβής τεχνικών έργων,  καθώς  και  σε ειδικές διοικητικές επιτροπές επί σειράς ετών.  Για την εμπειρία στην κατασκευή δημοσίων έργων έλαβε το πτυχίο (αριθμ.36683) ειδικής πιστοποίησης στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευών Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.  Έχει  πολλές φορές πάρει μέρος ως ειδικός εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις για το προσωπικό και τους αιρετούς της Τ.Α.


Παρά το φορτωμένο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό πρόγραμμα, δεν παρέλειπε δραστηριότητες για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. Μετείχε, εκπροσώπησε, προήδρευσε ακόμη και ίδρυσε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Μελέτησε και ανέδειξε πολλά ζητήματα του Ελληνισμού, αρχαιοελλαδικού καθώς και του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και ζητήματα του Εθνικού και του Κοινωνικού σχηματισμού μέσα από συνεντεύξεις, ομιλίες, διοργανώσεις  στην περιοχή  του Νομού Λαρίσης αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.  Οι πνευματικές και οι πολιτιστικές της δραστηριότητες αναπτύσσονται πάντοτε εθελοντικά. Εκτός των πρωτοβάθμιων σωματείων (νυν Πρόεδρος συλλόγου Μιστιωτών Καππαδοκίας Ο ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ, Δ/ντρια συλλόγου Ο ΘΕΤΤΑΛΌΣ, κ.λπ.), ενεργοποιήθηκε στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, διατελώντας πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής στην Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) την οποία εκπροσώπησε κι ως πρόεδρος της Eφορείας Κεντρικής Ελλάδος. Είναι, επίσης, μέλος σε Επιμελητήρια, επιστημονικές επιτροπές (επιστημονικές επιτροπές ΤΕΕ, επιτροπή παρακολούθησης σεισμογράφων Ε.ΠΑ.Δ.ΕΠ.) και πνευματικούς φορείς (Ένωση Συγγγραφέων, Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού).

 

Λατρεύει την ιστορία και τις αξίες του Ελληνισμού. Καλείται ως ομιλήτρια και εισηγήτρια σε μέσα ενημέρωσης, εκδηλώσεις και ημερίδες. Μέχρι σήμερα, δημοσιεύθηκαν περισσότερα από εκατόν ενενήντα (190) άρθρα της για την ιστορία και τα προνόμια του ελληνικού πολιτισμού, τα γνωρίσματα και τα δικαιώματα του ελληνισμού, τις επιστήμες, τις κοινωνικές ανάγκες, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και σε (τεχνικά κυρίως) περιοδικά.  Ποιήματά της  εμφανίζονται  σε ομαδικές συλλογές, ενώ έχει συμμετάσχει περιστασιακά σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και μοντέρνας αφίσας. 
ΒΙΒΛΊΑ - ΈΡΕΥΝΕΣ :  1.         Φωνές από την Καππαδοκία: Το Μιστί του χθες στον ελληνισμό του σήμερα. Γλωσσολογική και λαογραφική έρευνα, ηχογραφήσεις ομιλητών-πληροφορητών σε ψηφιακό CD – ένθετο – μοντέρνες αφίσες, Εκδ. Σύλλογος Μιστιωτών  Καππαδοκίας, 2009.  – εξαντλημένο -.

  2.           Ο μεγαλύτερος ναός της χριστιανικής Ανατολής και οι πολυάριθμοι λατρευτικοί χώροι της υπόγειας πολιτείας στο Μιστί της Καππαδοκίας, Μονογραφία ιστορικής έρευνας. Εκδ. Ιππομάχεια-Ελληνισμός, 2011.  – 2η έκδοση - .

  3.    Οι καλύτερες γεύσεις της μνήμης. Παραδοσιακή διατροφή του ελληνισμού της Καππαδοκίας.Ιστορικό και σχέση με τις διατροφικές συνήθειες του Ελληνισμού, Εκδ. Ιππομάχεια-Ελληνισμός, 2011.
  4.     .      Ήθη – Έθιμα – Παραδόσεις. - υπό  έκδοση - .
  5.   .  Ένας ΘΕΤΤΑΛΟΣ στη Θεσσαλία. Πραγματεία. Υπό έκδοση ιστορ.συλλ. Ο Θετταλός.
  6.     .      Στη χώρα των Πελασγών.  - υπό  έκδοση - .