Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας όπου παρουσιάστηκαν και έθιμα της Καππαδοκίας





Η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Μιστιωτών Καππαδοκίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012.

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, επικαιρότητα, σελ. 10.

Χυτάτε να υπάμε σον Έη Βασίλη

Την παραδοσιακή τους Βασιλειόπιτα έκοψαν τα μέλη του Συλλόγου Μιστιωτών Καππαδοκίας, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στη Μάνδρα Λαρίσης.

Την χαρούμενη εκδήλωση τίμησαν, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Πράπας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Πρασσάς κάθε χρόνο χορηγός και ιδιαίτερα αγαπητός στα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδος, οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Μάνδρας και Κουτσοχέρου, κ.Αθανάσιος Χρήστου και κ.Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος, αρκετά από τα παλαιότερα μέλη του γηραιού αυτού Συλλόγου, νεολαία και φίλοι.

Η ατμόσφαιρα γέμισε από συγκίνηση με την εποπτική ομιλία από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Μαρία Παπαδοπούλου και την ταυτόχρονη προβολή του βουνού όπου οι Καππαδόκες ανέβαιναν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς για το καθιερωμένο θρησκευτικό προσκύνημα στον Άγιο τους : «… μαζεύονταν παρέες από όλα τα ελληνικά χωριά και για τρεις μέρες πορεύονταν για το χιονισμένο βουνό της Καισάρειας, να προσκυνήσουν σε ένα σπήλαιο τον τάφο του Αγίου Βασιλείου. Κρατώντας ραβδιά κι αναμμένες λαμπάδες, τραγουδούσαν τον Αγιοβασιλιάτικο χορό, «Χυτάτε να υπάμε σον Έη Βασίλη»… Το έθιμο αυτό, το κρατούσαν οι Ελληνορθόδοξοι Ρωμιοί της Μικράς Ασίας από τους βυζαντινούς ακόμη χρόνους...».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την προβολή ταινίας με αναδρομή στις Αλησμόνητες πατρίδες.