Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου από την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών Ν.Καρδίτσας

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεστίασης για την κοπή της Βασιλειόπιτας της Ένωσης Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών Νομού Καρδίτσας. έγινε παρουσίαση ενός των βιβλίων της συγγραφέα Μαρίας Παπαδοπούλου : «Ο μεγαλύτερος ναός της χριστιανικής Ανατολής» ( έκδοση Ιππομάχεια-Ελληνισμός). Το βιβλίο έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συζητήθηκε η σημασία των ναών ως κυρίαρχα σύμβολα μέσα σε όλα τα μνημεία των Ελλήνων Καππαδοκών στη Μικρά Ασία. Τη φήμη του μεγαλύτερου ναού αποδίδουν οι γραπτές αναφορές από βιβλία και σπάνια χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων. Υπήρξε επίκεντρο προσκυνημάτων καθώς και μιας μεγάλης διήμερης εορτής που συγκέντρωνε στο ελληνόφωνο χωριό Μιστί όλους τους Χριστιανούς της Καππαδοκίας και τότε αναβίωναν χριστιανικά και αρχαία έθιμα. Το βιβλίο καταγράφει τα στοιχεία μιας μονογραφίας ιστορικής έρευνας, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος ναός. Μαζί, περιγράφεται η λαϊκή τέχνη της αρχιτεκτονικής και δομικής μηχανικής, η κληρονόμος του βυζαντινού και ελληνικού πολιτισμού.
Οι ναοί μας υπήρξαν θρησκευτικοί τόποι λατρείας και εστίες των ετήσιων προσκυνημάτων που προσέλκυαν περιοδικά όλους τους Χριστιανούς, από χωριά και πόλεις. Όλοι οι υπόγειοι και υπέργειοι λατρευτικοί χώροι αυτής της «γης των Αγίων», της Καππαδοκίας, βοήθησαν μέσα από δύσκολους αιώνες στη διατήρηση της θρησκευτικής συνείδησης, την κοινωνική συνοχή, και απέδειξαν τη σημασία της παράδοσης στην διάσωση της ελληνικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα των βιβλίων σήμερα, η διάσωση της ταυτότητάς μας ως ελληνισμού μέσα στην πρωτοφανή κρίση που εισήλθε ο λαός της χώρας μας. Σύμβολα συνειδητοποίησης της ταυτότητας αλλά και φάροι αντίστασης για να διασώσουμε τα ήθη, την παράδοση, την αρχέγονης υπόστασή μας, να παραμείνουμε ελεύθεροι. Η ιστορική μνήμη για τον ελληνισμό είναι η αρχή της ελευθερίας και ενωμένοι θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

Διαπιστώνεται το καθήκον μας να διατηρούμε τις αξίες, την ελληνικότητα, τις μνήμες των Αλησμόνητων πατρίδων και να διαδίδουμε ό,τι τεκμηριώνει την ελληνικότητα και τον πολιτισμό μας για να επιβιώσουν μέσα στη πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η χώρα μας σήμερα.

Τα βιβλίο παρουσίασε η Ευγενία Μαρκοπούλου, καθηγήτρια Φιλολογίας, πρόεδρος της Ένωσης, ενώ κατόπιν μίλησε και η ίδια η συγγραφέας Μαρία Παπαδοπούλου, που ασχολείται χρόνια με τα θέματα του μικρασιατικού ελληνισμού.


Κέντρα προμήθειας του βιβλίου : βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ, ή μέσω της Ένωσης Μικρασιατών Ανατολικοθρακών (6985 709 712).


Δημοσιεύσεις : 
      §         ιστολόγιο   ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ :     http://mikrasiatis.gr/?p=8552