Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Θάβουν αρχαία (Ελληνική) πόλη, για να κατασκεύασουν φράγμα οι τούρκοι;

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κατασκευάσει φράγμα στην περιοχή ώστε να υδροδοτηθούν οι περιοχές που έχουν ανάγκη, με τη διαφορά πως οι εργασίες και η διάνοιξη θα "πνίξουν" την αρχαία πόλη των Αλλιανών.
"Δεν υπάρχει μέρος που να λέγεται Αλλιανοί. Πρόκειται για θερμές πηγές που αναστηλώθηκαν και ονομάζονται Πασά Ιλίκασι". Αυτή η δήλωση ανήκει στον υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας Βεϊζέλ Έρογλου ο οποίος με την αδιαλλαξία και τις δηλώσεις του προκάλεσε τη μήνη των ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων κλπ.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στους Αλλιανούς, Αχμέτ Γιαράς, υπενθύμισε πως ...στο σημείο βρέθηκε γλυπτό του Ασκληπιού, 400 χειρουργικά εργαλεία, χιλιάδες νομίσματα, κτερίσματα και εργαλεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.
"Ο Έρογλου δεν είναι αρχαιολόγος. Αυτό που ισχυρίζεται είναι γελοίο", είπε ο κ. Γιαράς.
Συγκινητική ήταν όμως και η αντίδραση εκατομμυρίων Τούρκων οι οποίοι ξεκίνησαν αγώνα για να σωθεί το μνημείο.
Ανάμεσά τους και γνωστός τραγουδιστής ο οποίος προς τιμήν του είχε αναρτήσει στο γνωστό facebook φωτογραφίες από το μνημείο συνοδευόμενες με ένα άκρως δηκτικό σχόλειο.
"Η πόλη θα έπρεπε να προστατευθεί και να τη μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο", είπε μεταξύ άλλων ο δημοφιλής τραγουδιστής.
Η απάντηση του Τούρκου υπουργού ήταν κάτι παραπάνω από οργισμένη καθώς δήλωσε πως θα ήταν πρέπον ο τραγουδιστής να μην χώνει τη μύτη του εκεί που δεν καταλαβαίνει!
Εντούτοις θα έπρεπε τουλάχιστον να αναρωτηθεί εάν και οι αρχαιολόγοι επίσης δεν καταλαβαίνουν.
Αξίζει να επισημανθεί πως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι η κληρονομιά θα προστατευτεί συμπληρώνοντας βέβαια ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και για έργα υποδομής.
Η "προστασία" είναι η κάλυψη της πόλης με άμμο παρά τις συνολικά 16 αποφάσεις δικαστηρίων. Μόνο το περίπου 20% της πόλης έχει ως τώρα ανακαλυφθεί.