Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

THE GEOPOLITICS OF GREECE, A sea as its heart

http://web.stratfor.com/images/writers/STRATFORGreeceMonograph.pdf

Παρουσίαση έργων εικαστικής Τέχνης της Μαρίας σε έκθεση που έγινε στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Έργα ψηφιακής εικόνας με θέμα "Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Τέχνη" παρουσίασα στο πλαίσιο της πανελλήνιας έκθεσης με θέμα "Ανιχνεύοντας τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας" που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος στις εγκαταστάσεις της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Λαρισαίων.
Ευχαριστώ τον Σύλλογο Μιστιωτών Καππαδοκίας για την συμμετοχή του στην Ένωση, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που δίνει την ευκαιρία σε εμένα και σε άλλους νέους καλλιτέχνες αφενός να έχουμε ένα κίνητρο για δημιουργικότητα, αφετέρου να υποστηρίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας, μέσω της παρουσίασης των έργων μας, τη δυνατότητα συμμετοχής του Συλλόγου σε τέτοιες πολιτιστικές διοργανώσεις.
Ευχαριστώ επίσης, όσους εργάστηκαν, όσους συμμετείχαν κι όσους ενθάρρυναν με την παρουσία τους την έκθεση.
Ευχαριστώ τον Καθηγητή κ.Δημήτρη Παπαζαχαρίου, την ζωγράφο κ.Μαίρη Τζήμουλα και τη δημοσιογράφο κ.Κική Ζουμπουλίδου για τους επαινετικούς προλογισμούς τους στο έργο μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΥ
Η Τέχνη ως τρόπος παρουσίασης της Ιστορίας, της Γλωσσολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών είναι η πρωτότυπη πρόταση που εισάγει η κα Μαρία Παπαδοπούλου. Υλοποίησε επιστημονική έρευνα και μαζί φιλοτέχνησε καλλιτεχνικές ψηφιακές συνθέσεις συνδέοντας με ένα δικό της μοναδικό τρόπο τις ανθρωπιστικές επιστήμες με την ελληνική γλώσσα και την μακραίωνη Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Είναι από τις λίγες φορές που νέοι καλλιτέχνες προτείνουν νέες δημιουργίες πάνω στα παραδοσιακά θέματα. Το έργο της δώρησε στον Σύλλογο Μιστιωτών Καππαδοκίας Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, προκειμένου να συμμετέχει στην πανελλήνια έκθεση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Άγγελος Σικελιανός) και διήρκησε από 26 έως 28 Νοεμβρίου. Στην έκθεση συμμετείχαν καππαδοκικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας παλιές φωτογραφίες και κειμήλια από την Καππαδοκία.

Ανάμεσα σε εκείνους που παρευρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ήταν ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, η συγγραφέας Καλιόπη Αλιβάνογλου, ο συγγραφέας Συμεών Κοιμίσογλου, ο Καθηγητής ΕΜΠ Νικόλαος Ουζούνογλου, ο Καθηγητής ΑΠΘ Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, ο Καθηγητής Ιατρικής Θωμάς Γερασιμίδης, η Βασιλική Παπαρίδου, η Ευγενία Μαρκοπούλου, ο Κώστας Αβανίδης, o Ζήσης Μπουρμάδης, η γραμματέας της ΠΕΚΣ Βάσω Παπαδοπούλου, ο Φάνης Ισακίδης, και πολλοί άλλοι.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ
Με επιστολή προς τον Σύλλογο Μιστιωτών, ο Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Παπαζαχαρίου, μίλησε με επαινετικά λόγια για την αφιλοκερδή προσφορά της κας Μαρίας Παπαδοπούλου που το 2009 κατόρθωσε να υλοποιήσει τη γλωσσολογική έρευνα «Φωνές από την Καππαδοκία : Το Μιστί του χθες στον ελληνισμό του αύριο», στην οποία είχε συλλέξει πρωτογενές υλικό για να μελετηθεί το μιστιώτικο γλωσσικό ιδίωμα της καππαδοκικής διαλέκτου. Θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την έρευνα επειδή προσπαθεί να καλύψει ένα κενό στο οποίο αποτυπώνονται πληροφορίες και πρωτογενή δεδομένα με μεγάλη αξία για τη μιστιώτικη κοινότητα τον πολιτισμό της τη συλλογική της μνήμη, τον προσδιορισμό και την πολιτισμική της ταυτότητα στον Ελληνισμό, όσο και σε ένα σύνολο ανθρωπιστικών επιστημών όπως η Λαογραφία, η Γλωσσολογία, η Προφορική Ιστορία κ.ά.

ΖΩΓΡΑΦΟΣ – ΜΑΙΡΗ ΤΖΗΜΟΥΛΑ
Η πρωτοβουλία της έρευνας αποτέλεσε μια προσφορά στην επιστήμη της ελληνικής γλώσσας κι επιπλέον, οι εμπειρίες της έρευνας αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης της κα Μαρίας Παπαδοπούλου ώστε να εκφράσει με εικαστικό τρόπο και να φιλοτεχνήσει μια σειρά ψηφιακών εικόνων με τις οποίες συνθέτει ρεαλιστικά στοιχεία από την Ιστορία και τα παρουσιάζει με έναν εξαιρετικά-εξαιρετικά καλαίσθητο χρωματικό λυρισμό, εισάγοντας έτσι στον χώρο της Τέχνης τη δική της διαχρονική πρωτότυπη πρόταση :
η Τέχνη ενσωματωμένη στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, ως ένας τρόπος γραφής ιστορικών και ανθρωπιστικών δεδομένων.

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, σελ.6):
http://files.eleftheria.gr/pdf/%7B5E0D729C-D853-48FB-930A-19F868D5794C%7D_7-12-10%20filo.pdf