Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ιστορικό προσκύνημα στην Καππαδοκία

Προσκύνημα στα ιερά της Καππαδοκίας πραγματοποιούν από χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίων. Επίσης, στο προσκύνημα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Γαβριήλ και κληρικοί της Ρωσικής και Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κατά την άφιξη τους στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τα μέλη του προσκυνήματος επισκέφθηκαν το χωριό Φαλλάσιον (Ταλάς), το οποίο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν μια πόλη με κυρίως Ελληνικό πληθυσμό. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνοδοί του, επισκέφθηκαν τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκουκαι του Αγίου Σάββα, όπου πριν εισέλθουν στο ναό έψαλλαν όλοι μαζί το απολυτίκιο της Κοιμήσεως και του Αγίου Σάββα. Να αναφερθεί, ότι ο ναός χτίστηκε από Έλληνες με την άδεια του Σουλτάνου το 1886, όμως το 1925 μετατράπηκε σε τζαμί.
Επίσης επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινάσο, εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε: «Φτάσαμε στη γη της Καππαδοκίας, η οποία εγγένησε πολλούς αγίους και έλαμψαν σαν τα αστέρια του ουρανού. Ευχαριστούμε τις Τουρκικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν τις σχετικές άδειες για να λειτουργήσουμε στον ιερό τούτο τόπο».
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρθολομαίο αναφέρθηκε στις ιστορικές και πνευματικές σχέσεις, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν στο χωριό Ανδρονίκιο, εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και οι συνοδοί έψαλλαν το τροπάριο των Αγίων Ανδρονίκου, Πρόβου και Τάραχου, καθώς και το Χριστός Ανέστη στην Ελληνική και Σλαβική γλώσσα.
Επόμενος σταθμός του προσκυνήματος ήταν το Προκόπι η καρδιά της Καππαδοκίας, εκεί επισκεφθήκαν το σπήλαιο του αγίου Ιωάννου του Ρώσου, καθώς και τον ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Στο σπήλαιο, έψαλλαν το απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, παρουσία μοναχών και λαϊκών από την Ελλάδα. Να αναφερθεί, ότι το σκήνωμα του Αγίου έχει μεταφερθεί από Έλληνες στο νησί της Εύβοιας.
Ένα άλλο γεγονός της ημέρας ήταν η διάσκεψη με θέμα «Καππαδοκία – η γη του πολιτισμού» της Πανελληνίας Ένωσης απογόνων Ελλήνων Καππαδοκών.
Να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την γη της Καππαδοκίας, η οποία στη συνείδηση των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας είναι πάντοτε ιερή γη. Διότι εδώ έζησε ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος Νύσσης καθώς και άλλοι μεγάλοι αθλητές του Χριστού.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι τελέσθηκε και Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής. Πανηγυρικό Πατριαρχικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στη Μαλακωπή Καππαδοκίας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα. Το πατριαρχικό συλλείτουργο τελέσθηκε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων που έμεινε αλειτούργητος για πολλές δεκαετίες, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και την εκκένωση της Καππαδοκίας από τον ορθόδοξο πληθυσμό της. Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλαν οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, του Αγίου Όρους. Η λειτουργία προκάλεσε συγκίνηση στους εκατοντάδες προσκυνητές που συνέρρευσαν στον ναό από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και πολλούς άλλους χριστιανούς που βρίσκονται για προσκυνηματική επίσκεψη στην Καππαδοκία.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του χαιρέτησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα ως «ένα άριστο θεολόγο, ο οποίος αφιερώθηκε ιδιαιτέρως στη μελέτη των έργων του Αγίου Γρηγορίου του Θεολογίου». Αφού τόνισε, ότι ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του συμμετέχουν στο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους της Καππαδοκίας με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε, ότι το 2007 ο τότε Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγραντ Κύριλλος συμμετείχε σε ένα παρόμοιο προσκυνηματικό ταξίδι. Να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους Καππαδόκες που βρίσκονται ενταφιασμένοι στον ιερό όπως είπε τόπο της Καππαδοκίας.
Τέλος, να αναφερθεί, πως λόγο απεύθυνε και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «Εμείς στη Ρωσία επί μακρά περίοδο εβδομήντα ετών της επίσημης αθεΐας, ζούσαμε κάτω από τους διωγμούς εναντίον της πίστης. Πολλοί από τους Ναούς μας ανατινάχθηκαν ή καταστράφηκαν, τα μοναστήρια έκλεισαν, οι Επίσκοποι και οι ιερείς εκτελέστηκαν ή εξορίστηκαν. Και κανείς από μας πριν ακόμα είκοσι πέντε ή τριάντα χρόνια δε μπορούσε να φαντασθεί την αναγέννηση της εκκλησιαστικής ζωής στη Ρωσία, ότι θα ανεγείρονταν και θα καλλωπίζονταν ξανά οι εν λόγω Ναοί και ότι εκατοντάδες Ιερές Μονές θα άνοιγαν τις πύλες τους για να δεχθούν και πάλι μοναχούς και μοναχές. Όμως πραγματοποιήθηκε το θείο θαύμα και η Ρωσία έχει επανέλθει στην Ορθόδοξη πίστη, η οποία παλαιά κρυβόταν μέσα στις καρδιές των ανθρώπων».