Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης

Πρεμιέρα σήμερα για τον ΑΜΚΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ για τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας (έμμεσα ασφαλισμένοι, παιδιά, σύζυγοι, γονείς κ.λπ.). Ο ΑΜΚΑ είναι ένας ενιαίος αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών. Τον ΑΜΚΑ πρέπει να έχουν όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας. Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει τον προσωπικό αριθμό ΑΜΚΑ σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚΑ ασφαλιστικών ταμείων. Και από αύριο όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή στον ασφαλιστικό φορέα τους (πληροφορίες και στο www. amka.gr).

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα «ζωντανά» γιαούρτια

Ø Ειδικοί συζητούν κατά πόσο ωφελούν τα προβιοτικά στα τρόφιμα Μόλις. αγοράσατε ένα γιαούρτι το οποίο, σύμφωνα με την ετικέτα του, «περιέχει προβιοτικά». Άραγε, κάνατε ένα βήμα προς την προάσπιση της υγείας σας ή απλώς ενδώσατε σε ένα διαφημιστικό κόλπο; Ίσως λίγο και από τα δύο.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Εφόσον καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τη διάρκεια των κρυωμάτων. Υπάρχουν όμως χιλιάδες διαφορετικά προβιοτικά και μόνο λίγα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές.
Το πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι πως συχνά είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουν ποιο ακριβώς στέλεχος περιέχει ένα συγκεκριμένο προϊόν κατά κανόνα γιαούρτι ή ρόφημα γιαουρτιού. Διότι απλώς και μόνο η λέξη προβιοτικό στην ετικέτα δεν είναι αρκετή για να πει κάποιος αν το προϊόν θα βοηθήσει για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Όπως ακριβώς ένας γιατρός θα συνταγογραφούσε διαφορετικά αντιβιοτικά για τη φαρυγγίτιδα και τη φυματίωση, έτσι και τα διαφορετικά είδη και στελέχη προβιοτικών παρέχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία.
Ο γαλακτοβάκιλος
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον καταναλωτή. Ουσιαστικά καλείται να μαντέψει αν όλα αυτά τα προϊόντα που κυκλοφορούν έχουν πραγματικό αποτέλεσμα», λέει η δρ Σίρα Ντόρον, βοηθός καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τufts. Ο γαλακτοβάκιλος (Lactobacillus), π.χ., είναι ένα προβιοτικό που περιλαμβάνει πολλά στελέχη: το GG, το casei DΝ114 001, το casei Shirota... Οι έρευνες έδειξαν πως και τα τρία αυτά στελέχη συσχετίζονται με την καταπολέμηση της διάρροιας. Ο GG δείχνει επίσης να βοηθάει σε βρέφη και παιδιά για την αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος και της δυσανεξίας στο γάλα, ενώ τόσο ο GG όσο και ο casei DΝ114 001 φάνηκαν να περιορίζουν τα κρυολογήματα στα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. «Ο γαλακτοβάκιλος είναι απλώς το βακτήριο», επισημαίνει ο Γκρέγκορ Ριντ, διευθυντής του Καναδικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης για τα Προβιοτικά. «Το να λες ότι ένα προϊόν περιλαμβάνει γαλακτοβάκιλο είναι σαν να λες ότι στο πάρτι σου θα έρθει ο Τζορτζ Κλούνι. Μπορεί να πρόκειται για τον ηθοποιό, αλλά μπορεί να πρόκειται και για έναν 85χρονο από την Ατλάντα που τυγχάνει να λέγεται Τζορτζ Κλούνι. Με τα προβιοτικά, υπάρχουν διαφορές από στέλεχος σε στέλεχος».
Η νομική μάχη
Η έκβαση μιας πρόσφατης νομικής μάχης στις ΗΠΑ ίσως να βοηθήσει. Η Danone, μια από τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις προβιοτικών γιαουρτιών παγκοσμίως, κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία όσον αφορά τα γιαούρτια Αctivia και τα ροφήματα γιαουρτιού Αctimel, για τα οποία υποστηρίζεται ότι βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ποσού 35 εκατ. δολαρίων, η Danone συμφώνησε να αποζημιώσει τους δυσαρεστημένους καταναλωτές και να αλλάξει τις ετικέτες, προσθέτοντας μεταξύ των άλλων τα επιστημονικά ονόματα των προβιοτικών στελεχών που χρησιμοποιεί. Τα προβιοτικά σε 3 απαντήσεις
Τι ακριβώς είναι τα προβιοτικά;
Είναι ζωντανά βακτήρια, κατά βάση βακτήρια του γαλακτικού οξέος, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία και ιδίως του εντέρου. Μπορούν να καλλιεργηθούν και να προστεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το γάλα ή σε διατροφικά συμπληρώματα.
Ποια είναι τα διαπιστωμένα οφέλη τους για την υγεία;
12 ειδικών που συναντήθηκαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Γέιλ προκειμένου να εξετάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αρκετά στελέχη προβιοτικών βοηθούν στην καταπολέμηση της διάρροιας και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, περιορίζουν τη διάρκεια των κρυολογημάτων και γενικότερα «ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού».
Πώς μπορώ να επιλέξω το κατάλληλο προϊόν;
Καλό είναι να αναζητείτε προϊόντα που στην ετικέτα αναφέρουν το ακριβές στέλεχος προβιοτικού που περιέχουν και να αναζητήσετε κατόπιν τη συμβουλή του γιατρού σας ή εξειδικευμένων ιστοσελίδων όπως η www. ΡubΜed. gov, όπου μπορεί να βρει κανείς έρευνες για διάφορα στελέχη προβιοτικών.