Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ημέρα για το δικαίωμα της Εθνικής Μνήμης (ομιλία, καταθέσεις στεφάνων, τηλεοπτικές δηλώσεις)



Η ομιλία μου είναι εδώ:

Μητροπολιτικός ναός Αγίου Αχιλλείου Λάρισας, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 :

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ρεπορτάζ : Ο Σύλλογος στην Πανελλήνια Συνάντηση

εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2011

Νόστιμον Ήμαρ

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στον κατάλογο της Κοινότητας Καππαδοκών, να απευθύνεστε στην εκπρόσωπο Θεσσαλίας κα Μαρία Παπαδοπούλου

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

άρθρο: Πανελλήνια Συνάντηση(Γαβούστημα) Καππαδοκών


εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, σελ.11.

Πανελλήνιο Γαβούστημα Καππαδοκών

ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΜΙΣΤΙΩΤΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΒΕΛΕΙΑ έχουν οι θεσμοί των Καππαδοκικών σωματείων. Η Πανελλήνια συνάντηση Καππαδοκών γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο, σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδος μας και διαρκεί ένα τριήμερο. Είναι γνωστή με την ονομασία «ΓΑΒΟΥΣΤΗΜΑ». Το ρήμα «γαβουστίζω» στην Καππαδοκική διάλεκτο είναι παθητική φωνή που σημαίνει «συναντιέμαι, ανταμώνομαι» παραπέμποντας στην έννοια της «συνάντησης πολλών ανθρώπων σε προκαθορισμένο τόπο».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι τον συγκεκριμένο θεσμό δεν τον ξεκίνησαν εξαρχής όλοι οι Καππαδόκες. Από αρχής, και για μια περίπου δεκαετία, αποτελούσε αμιγώς διοργάνωση των Μιστιώτικων αποικιών και αποκαλείτο, για τον λόγο αυτό, «Πανελλήνιο ΓΑΒΟΥΣΤΗΜΑ Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας». Ως τέτοιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το 1997 ως και το 2005.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΣΤΙΩΤΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ, με έδρα τη Μάνδρα Λαρίσης, έχει ιδιαίτερη τιμητική στον θεσμό αυτό, για τρεις λόγους. Σε συνέδριο που συγκλήθηκε στη Μάνδρα το 1997 με κοινή συνεργασία των εκπροσώπων των Δ.Σ. των Μιστιωτικών Συλλόγων Ελλάδος, γεννήθηκε ο θεσμός αυτός. Είναι ο πρώτος Σύλλογος που τον φιλοξένησε όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1997. Επιπλέον, είναι από εκείνους τους Συλλόγους που τον φιλοξένησαν και δεύτερη χρονιά –στο Πανελλήνιο Γαβούστημα που έγινε το 2005 και πάλι στη Μάνδρα Λαρίσης.

ΜΕ ΤΗΝ ΊΔΡΥΣΗ (2008) ΤΗΣ ΠΕΚΣ, ή μάλλον από τα «προεόρτιά» της (2006-2008), όλα τα Καππαδοκικά σωματεία αποδέχθηκαν να συνεχίζουν μαζί τον επιτυχή θεσμό.

Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ είναι μια γιορτή αναβίωσης εθίμων, παρουσίασης χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες και γνωριμίας μεταξύ μας. Η αναπαράσταση των εθίμων, τα λαογραφικά εκθέματα, τα παραδοσιακά φαγητά, ο ήχος της μουσικής, οι κινήσεις των χορευτών, τα θεατρικά δρώμενα, η διάκριση των διανοούμενων-ερευνητών, η ζεστασιά των ανθρώπων που συμμετέχουν δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ειδυλλιακή με αποτέλεσμα όλοι να δίνουμε με περισσό ζήλο το δυναμικό παρόν σε κάθε συνάντηση. Κατά τις συναντήσεις, δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών (όπου φιλοξενείται ο θεσμός) να γνωρίσουν μία πλούσια παράδοση που είναι ενδεχομένως άγνωστη σε πολλούς. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία να διατηρούμε χιλιάδες άνθρωποι (που συμμετέχουμε στις συναντήσεις) συνεχή επικοινωνία και να γνωριζόμαστε πολλές φορές και οι συγγενείς μεταξύ μας –διότι λόγω τις εγκατάστασης των προγόνων μας σε διαφορετικούς τόπους μετά την μικρασιατική καταστροφή, δεν είχαμε την ευκαιρία ούτε της γνωριμίας ούτε της κοινωνίας.

ΦΕΤΟΣ, ΤΟ 14ο Πανελλήνιο ΓΑΒΟΥΣΤΗΜΑ Καππαδοκών, έτυχε μιας εξαιρετικής διοργάνωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοτόπου (Δήμος Κύρου, Γιαννιτσά) στο 3ήμερο 19-20-21 Αυγούστου 2011.

ΚΑΘΩΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΜΑΣ, της Π.Ε.Κ.Σ., οφείλουμε δημόσια να εγκωμιάσουμε την οργάνωση και τον εθελοντισμό των μελών και χωριανών της έδρας της διοργάνωσης. Επίσης, να εγκωμιάσουμε όλα τα σωματεία που διοργανώνουν μέχρι σήμερα, για την άρτια οργάνωση, τη διάσωση της παράδοσης και την πολιτισμική συμβολή του θεσμού στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της πατρίδος μας.

Από την Μαρία Παπαδοπούλου

Πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής της

Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος (Π.Ε.Κ.Σ.).