Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του νεοϊδρυθέντος ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Συλλόγος ΜΙΣΤΙΩΤΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
"Ο Άγιος Βασίλειος"
Τ ο μ έ α ς Π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ



Προς : τα Μέλη, πρόσωπα και Συλλόγους,
του Τομέα Πολιτισμού



ΘΕΜΑ : ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Ο Τομέας Πολιτισμού σας καλωσορίζει στις εργασίες του.
Σίγουρα, ο χρόνος μας και τα επαγγελματικά και οικογενειακά καθήκοντά μας ίσως δεν μας επιτρέπουν όλους, πάντοτε, να προσφέρουμε στις εργασίες του Τομέα.
Δεν πειράζει όμως, αρκεί η παρουσία μας και η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις
και δράσεις του.

Η ιδέα, από την οποία ξεκίνησα κατά την ίδρυση του Τομέα, είναι πολύπλευρη :

α) ότι, κάτι πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε, καταγράφοντας και διασώζοντας την παράδοσή μας η οπο'ια παρέμεινε προφορική και γι'αυτό μοιραία χάνεται,

β) ότι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι της κοινής καταγωγής μας δεν πρέπει να χαθούμε αλλά
να είμαστε οργανωμένοι σε μια ενωμένη κοινότητα, και να αποτελούμε μια -τουλάχιστον-ηλεκτρονική κοινωνία. Μέσα στην επικοινωνία μας αυτή θα αγκαλιάζουμε την απανταχού Διασπορά των Μιστιωτών, από Λάρισα, Θεσσαλία, Αθήνα, Αμερική κλπ.

γ) ότι, ταυτόχρονα θα έχουμε το διαμορφωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε ένα κομμάτι έργου στον πολιτισμό μας, τον Πριν, τον Τώρα και τον Μετά, εμείς και οι επόμενες γενιές.



Β. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : "Εγγραφές Μελών"
Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλη του ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στείλτε μας τα στοιχεία σας : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, πόλη διαμονής , επιστημονική ιδιότητα, κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση.

Για τα μέλη του Τομέα δεν προβλέπονται χρηματικές συνδρομές και επιβαρύνσεις.

Οι περισσότεροι δυστυχώς από τα μέλη μας δεν διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση. Περιμένουμε να μας δηλώσουν κάποια, ώστε να συμπεριληφθούν στον διακομιστικό κατάλογό μας.


Γ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : "Ενημέρωση για τις τρέχουσες εργασίες του Τομέα"
Οι εργασίες του Τομέα Πολιτισμού φέτος επικεντρώνονται
στην ιστορία αλλά και γενικότερη φυσιογνωμία του χωριού -και άλλοτε κωμόπολης- ΜΙΣΤΙ της Καππαδοκίας.

Ειδικότερα μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας να βρούμε ιστορικές πηγές και να καταγράψουμε ηλεκτρονικά τα παρακάτω θέματα :

1) Η γλωσσολογική καταγωγή και εξέλιξη της ονομασίας ΜΙΣΤΙ.

2) Η μιστιώτικη γλώσσα, τα καραμανλίδικα και η σχέση της διαλέκτου με την αττική και ενδεχομένως με άλλες αρχαίες διαλέκτους.

3) Γλωσσικές, Ιστορικές και Πολιτισμικές Ενδείξεις που στοιχειοθετούν την αρχαιότερη από όλες τις εκδοχές της καταγωγής μας, ήτοι, προ Μ.Αλεξάνδου, πριν τα γραφόμενα του Ξενοφώντα περί Ιώνων μισθοφόρων, πριν την Τροία, ...ίσως πριν και τους Ηρακλείδες, από τον Ηρακλή...

4) Έρευνα σχετικά με τον πληθυσμό που δεν καταγράφηκε, ούτε από την οθωμανική στατιστική του 1910, ούτε από την στατιστική του Πατριαρχείου του 1912. Πού ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;!

5) Καταγραφή της προφορικής παράδοσης, όσο διασώζεται από τους σημερινούς κατοίκους του χωριού Μάνδρα.
Μας ενδιαφέρουν : τα κειμήλια και ο τρόπος δόμησης του ναού και των σπιτιών, το θαύμα της Αγίας Παρασκευής κατά την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης του χωριού, οι ονομασίες κάθε οικογένεια του 1924, ποιήματα,λόγια τραγουδιών, παραμύθια, αφηγήσεις, διασπορά στο εξωτερικό, αγιοθαύματα, έθιμα, συνταγές φωτογραφικό υλικό...και ό,τι άλλο κρίνεται χρήσιμο λογοτεχνικά είτε ιστορικά. Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΡΑΨΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ.

6) Ηλεκτρονική καταγραφή υλικού από έντυπα βιβλία. Ν'αναφέρω εδώ ότι, τα στοιχεία που αποθήκευσα σε μορφή ηλεκτρονικού κειμένου προς το παρόν προέρχονται από ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ενώ ξεκινησα να δακτυλογραφώ τα βιβλία του κ.Κοιμίσογλου. κ.Κωστάκη, τα οποία εμπεριέχουν πλούτο λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων. Όμως λόγω της έκτασής τους χρειάζονται εθελοντές για να προχωρήσει σε αποτέλεσμα η καταγραφή και μάλιστα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.



Δ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : "Δελτίο Τύπου για τη Γιορτή της Γυναίκας"
Ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, την Κυριακή 8 Μαρτίου, από ώρα 8μμ.

Κατά την εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση με βιντεοπροβολή ενός σύντομου αφιερώματος σε "σημαντικές γυναίκες" και εισήγηση του θέματος "Γυναικεία επιχειρηματικότητα", από τον Τομέα Πολιτισμού του Συλλόγου.

Στη θεματική αυτή, θα είναι επιθυμητή η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων. Στη συνέχεια η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διασκέδαση με χορό.




Δ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : "Δελτίο Τύπου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα"
Κατά την εκδήλωση αφιερωμένη στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, την Κυριακή 8 Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε βιντεοπροβολή ενός σύντομου αφιερώματος σε "σημαντικές γυναίκες επιστήμονες" και εισήγηση του θέματος "Γυναικεία επιχειρηματικότητα", από τον Τομέα Πολιτισμού του Συλλόγου.

Με αφορμή το θέμα αυτό, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον γυναικών για σύσταση συνεταιρισμού καππαδοκικών παραδοσιακών προϊόντων.
Βοηθούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και πραγματοποιούμε την επόμενη
ανοικτή συζήτηση στη θεματική αυτή, στα γραφεία του Συλλόγου μας
την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, στις 11.00π.μ


Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και κάθε βοήθεια θα ήταν επιθυμητή.

Μαρία Παπαδοπούλου
Υπ.Τομέα Πολιτισμού
6979-913081

Δεν υπάρχουν σχόλια: