Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

άρθρο:"Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις και την επαγγελματική ζωή"

.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Θ Ε Τ Τ Α Λ Ο Σ

Αμμοχώστου & Λευκίππου
Δήμος Λαρισαίων
http://thettalos.co.cc/




"Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις και την επαγγελματική ζωή"
Εμπιστοσύνη. Συγκολλητική ουσία στις ανθρώπινες αλλά και στις επαγγελματικές σχέσεις.
“η εμπιστοσύνη που προκαλείς στους άλλους συνδέεται με τον σεβασμό που νιώθεις γι αυτούς και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές σου – αυτό που μετράει πιο πολύ στη ζωή σου είναι αν οι άλλοι μπορούν να σου έχουν εμπιστοσύνη”

Νοιώθουμε ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο για πολλούς λόγους αλλά οι πιο αναγνωρίσιμοι είναι οι ακόλουθοι:
Ο Πρωταρχικός λόγος
είναι: εκείνος που θα κερδίσει αρχικά την εμπιστοσύνη μας, να μην μας προκαλεί καχυποψία και φόβο – οποιονδήποτε φόβο. Αυτό συμβαίνει όταν εμείς απέναντί του νιώθουμε πως δεν είμαστε γεμάτοι επιφυλάξεις αλλά μας διευκολύνει να νοιώθουμε άνετα και να είμαστε πιο ανοιχτοί, “κάθε φορά και λιγότερο κουμπωμένοι”.
Αυτό γίνεται όταν σιγουρευτούμε ότι ο άλλος δεν κρατάει σκόπιμα κρυφά όπλα, που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε βάρος μας – είτε για να μας εκμεταλλευτεί, είτε για να μας παραπλανήσει, “να μας ρίξει”, προκειμένου αυτός να κερδίσει περισσότερα ενώ εμείς πιθανόν πολύ λιγότερα ή ακόμη και να ζημιωθούμε.
Από την άποψη αυτή η εμπιστοσύνη ενισχύεται όταν ο άλλος έχει να μας προσφέρει μια σχέση ή μια φιλία ή μια δημιουργική επαγγελματική συνεργασία, από την οποία θα βγούμε και οι δύο δίκαια και αναλογικά κερδισμένοι.
Οι συναισθηματικοί λόγοι
είναι αυτοί που μας κάνουν να αισθανόμαστε κάτι περισσότερο από άνετα, όταν είμαστε μαζί του ή όταν συνεργαζόμαστε. Είναι όταν νοιώθουμε ευχάριστα και επιζητούμε την συχνότερη επικοινωνία, συντροφιά ή συνεργασία μαζί του. Είναι όταν η παρουσία του μας τροφοδοτεί με αισιοδοξία και όρεξη για δράση και ζωή. Όταν νιώθουμε ανανεωμένοι και ενισχυμένοι με θετική ενέργεια κάθε φορά μετά από μια συνάντηση μαζί του.
Η χημεία - Όταν ταιριάζουμε
ή όταν εμείς θέλουμε να ταιριάξουμε μαζί του, όταν μας γοητεύει η προσωπικότητα και η δράση του. Όταν η νοοτροπία του, η στάση ζωής του, οι συμπεριφορές του και η πορεία εξέλιξής του ανοίγουν και σε μας δρόμους που προσδοκούμε ή πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσουν σε βελτίωση της δικής μας νοοτροπίας, στάσης και συμπεριφοράς και τελικά σε βελτίωση της ζωής μας.
Από την άποψη αυτή η εμπιστοσύνη ενισχύεται όταν συμβαίνει οι περισσότερες από τις βασικές αρχές και αξίες του και μαζί και οι περισσότερες από τις πεποιθήσεις του, να συμβαδίζουν ή και να συμπίπτουν με τις δικές μας.
Όταν είναι ακέραιος
δηλαδή όταν σε όλες τις εκδηλώσεις του, παραμένει ο εαυτός του και με ισχυρή αυτοπεποίθηση πιστεύει ότι δεν χρειάζεται προσωπεία και προσποιητές συμπεριφορές και γι αυτό και δεν τα χρησιμοποιεί. Όταν δεν υποκρίνεται και δεν κρύβει τις αληθινές προθέσεις του. Όταν τα λόγια του ταιριάζουν με τα έργα του. Όταν είναι αυτός που δείχνει. Όταν δηλαδή είναι ειλικρινής σε όλα. Όταν ξέρει πώς να διαχειρίζεται τα διλήμματα για να παίρνει αποφάσεις και στέκεται με θάρρος απέναντι στην αλήθεια. Όταν πιστεύει στην αλήθεια.
“Όταν κρατάει το λόγο που έδωσε – όταν δεν δίνει υποσχέσεις που δεν είναι βέβαιος πως θα μπορέσει να τις τηρήσει”.
Όταν είναι χρήσιμος και προσφέρεται
δηλαδή όταν οι γνώσεις του είναι αναμφισβήτητες, η δράση του είναι σοβαρή και υπεύθυνη και ο συνδυασμός γνώσης και δράσης έχει φέρει τα αποτελέσματά του – τα έργα του – και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και την επιτυχημένη δράση του. Όταν είναι αυθόρμητα αλληλέγγυος και υποστηρικτικός, όταν θέλει και μπορεί να γίνει καθοδηγητικός και να παίξει ηγετικό ρόλο.



Ο άνθρωπος που διακρίνεται για την εμπιστοσύνη που του έχουν οι άλλοι, είναι πραγματικός Κύριος / Κυρία, δηλαδή κύριος του εαυτού του και κρατάει κάθε μέρα και πιο δυνατά στα χέρια του τη ζωή του.
Τα κορυφαία χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα “5 Α”, που αποτελούν αρετές που αλληλο-τροφοδοτούνται μεταξύ τους:
Απλότητα, Αξιοπιστία, Αυτοεκτίμηση, Ακεραιότητα, Αυθεντικότητα, Αξιοπρέπεια.
Βέβαια όσες περισσότερες αρετές έχει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερη επιρροή ασκεί στους γύρω του και τόσο περισσότερο κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, επομένως υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που δημιουργούν εμπιστοσύνη, αλλά οι πιο πάνω 5 λόγοι και τα 5 Α – χαρακτηριστικά, νομίζω είναι οι θεμελιακοί διότι είναι οι πιο εύκολα αναγνωρίσιμοι από τους άλλους.



Παρακαλώ όταν προωθείτε ένα μήνυμα να ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ τις ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ**διευθύνσεις και οι ΝΕΕΣ να μπαίνουν στο BCC (κρυφή κοινοποίηση). Έτσι βοηθάμε όλοι στην αποφυγή spam mail. ______

Γιώργος Σ Δεληκάρης - George S. Delicaris SV1AM
ΧΡΥΣΑ ΛΟΓΙΑ: http://www.xrysalogia.gr______________________________________________

Ήθος Ανθρώπω Δαίμων. (Ηράκλειτος).
(Ο χαρακτήρας μας είναι η ευδαιμονία μας ή η κακοδαιμονία μας.)


συγχαρείτε, για το άρθρο αλλά και για την προσεγμένη ιστοσελίδα,
το εξαιρετικό μέλος μας κ. Γιώργο Δεληκάρη
(ή Γέργο!)
που φέτος έκανε διακοπές στις Σπέτσες (ή Σπέτεσες!) και γνώρισε
από κοντά το σπετσώτικο γλωσσικό ιδίωμα!

η δ/ντρια του Θετταλού
Μ.Π.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: