Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Νέo αρχαολογικό μουσείο για τα ευρήματα των Ελλήνων Μακεδόνων στην Πέλλα

Νέο, μεγάλο και ευήλιο σπίτι για τους Μακεδόνες

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της πελλαίας γης υποδέχονται πλέον τους επισκέπτες τους στο νέο τους σπίτι, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Η λειτουργία του ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και από σήμερα θα υποδέχεται και μαθητές. Πάνω από 3.000 ευρήματα εκτίθενται στο νέο μουσείο, ενώ στο παλιό κτίριο, που χτίστηκε το 1963, τα εκτιθέμενα ευρήματα δεν ξεπερνούσαν τα 250.
«Μεταξύ των ευρημάτων δεσπόζει η αρχαιότερη ταφή που βρέθηκε στην Πέλλα και ανήκει στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.», τονίζει η προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. Πρόκειται για ένα πιθάρι που περιέχει τα οστά του νεκρού και χρονολογείται στο 2440 π.Χ. «Μαζί με τις επιγραφές σε μακεδονική διάλεκτο, που έχουν βρεθεί στην περιοχή και χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αι.πΧ, και τα ευρήματα της καθημερινής ζωής και της εμπορικής δραστηριότητας, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας δηλώνει τη διαχρονική παρουσία των Μακεδόνων στην περιοχή, που διήρκησε ώς τους ρωμαϊκούς χρόνους. Δείχνει μια ακμάζουσα μητρόπολη, που είχε εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία, την Ισπανία, την Αφρική και τον Εύξεινο Πόντο».

Το νέο μουσείο επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια αναβλήθηκαν για τις 20 και, μετά τη προκήρυξη των εκλογών, αποφασίστηκε να γίνουν τον Νοέμβριο. Οι πύλες του, όμως, άνοιξαν χθες, καθώς το μουσείο αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 40 χρόνια.
Αναπτύσσεται σε 6.000 τ.μ. Βρίσκεται μέσα στον 70 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και αποτελεί τμήμα του, χωρίς να δεσπόζει σ' αυτόν. Πρόκειται για μια λιτή κατασκευή, η οποία «αναδύεται» μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε το εσωτερικό του και να ευρήματα να λούζονται από το φως του ήλιου. «Η φιλοσοφία του είναι να αποτελεί μικρή κλίμακα του αρχαιολογικού χώρου και να φιλοξενεί τα στοιχεία του», τονίζει η Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. Η διαφορά του από άλλα μουσεία είναι ότι οι θεματικές ενότητες χωρίζονται σε επίπεδα, τα οποία, όμως, είναι ορατά από όλα τα σημεία του χώρου.
Κυριαρχούν τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι τοιχογραφίες. «Τα ψηφιδωτά τα εκθέταμε και στο παλιό μουσείο. Στο νέο κτίριο, όμως, αναδεικνύεται η λαμπρότητά τους και τα ιδιαίτερα στοιχεία της τεχνοτροπίας τους», λέει η Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη.
Ενα ορθογώνιο αίθριο παραπέμπει στην κεντρική περίστυλη αυλή των οικιών της Πέλλας. Τα εκθέματα διαιρούνται σε πέντε θεματικές ενότητες, που αφορούν την καθημερινή ζωή, τη δημόσια ζωή με τη διοίκηση και το εμπόριο, τη θρησκεία και τις ταφικές συνήθειες. Η πέμπτη και τελευταία ενότητα αφορά το ανάκτορο της Πέλλας. Ο επισκέπτης μπορεί από το σημείο αυτό να δει όλο το εσωτερικό του μουσείου, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο.

Το νέο μουσείο κόστισε 14 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από το Γ' ΚΠΣ. Αποτελεί την α' φάση του έργου. Η β' φάση, την οποία η ΙΖ' ΕΠΚΑ προτείνει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια εξοπλισμού για τα εργαστήρια και δημιουργία αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του κτιρίου.
Το παλιό μουσείο επρόκειτο να λειτουργήσει ως τουριστικό περίπτερο. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι βρίσκεται πάνω σε αρχαία οδό που διαπερνά τον αρχαιολογικό χώρο και, τελικά, θα κατεδαφιστεί.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=30/09/2009&id=87135


Η Αθήνα αποκτά Μουσείο Καβάφη

Του Μανώλη Πιμπλή
Το πολύτιμο Αρχείο Κ.Π. Καβάφη, πλούσιο σε χειρόγραφα, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, θα στεγαστεί στην οικία Κωλέττη, στην Πλάκα.
Όταν ο επισκέπτης θα εισέρχεται στο ισόγειο του Μουσείου Καβάφη, όπου θα βρίσκεται το Εκθετήριο, θα βρίσκεται στο «δωμάτιο» του Αλεξανδρινού ποιητή, με το γραφείο του στο οποίο καθόταν κι έγραφε, με άλλα προσωπικά του έπιπλα, με επιλεγμένα χειρόγραφα, φωτογραφίες αλλά και προσωπικά του αντικείμενα, όπως εισιτήρια από θεατρικές παραστάσεις ή το διαβατήριό του.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το λεγόμενο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, έχει έπιπλα εποχής όχι όμως έπιπλα του ίδιου του ποιητή. Ο επισκέπτης θα βλέπει επίσης την προσωπική του βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει επτακόσιους τόμους. Και εξερχόμενος θα βρίσκεται ενώπιον της νεκρικής του μάσκας, της μίας από τις δύο που υπάρχουν, την οποία δώρισε στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Το ισόγειο θα έχει και αίθουσα εκδηλώσεων και πολυμέσων, καθώς θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα η νέα τεχνολογία, με βιντεοπροβολές αλλά και υλικό που θα εκτίθεται μέσω διαδικτυακών τόπων σε οθόνες.
Ο πρώτος όροφος θα είναι διαφορετικός. Θα στεγάσει τον κύριο όγκο του Αρχείου Καβάφη, όπου θα γίνεται και η συντήρησή του, καθώς και τα αρχεία του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, απευθυνόμενο κυρίως στους ερευνητές. Γι΄ αυτό και οι άνθρωποι του Σπουδαστηρίου μιλούν για ένα Μουσείο που θα είναι ταυτόχρονα Εκθετήριο και Ερευνητικό Κέντρο.

Όλα αυτά σε ένα υπέροχο κτίριο, τη λεγόμενη οικία Κωλέττη, στην οδό Πολυγνώτου 13, στην Πλάκα. Αρκετά κτίρια εποχής που διαθέτει η συγκεκριμένη περιοχή, μαζί και το συγκεκριμένο, αγοράστηκαν παλιότερα- επί Αντώνη Τρίτση και Μελίνας Μερκούρη- από το υπουργείο Πολιτισμού που, έκτοτε, αδυνατεί στην πλειοψηφία τους να τα συντηρήσει, αφήνοντας κάποια από αυτά να οδηγούνται σε πορεία κατάρρευσης.

Έστω και προεκλογικά, ο υπουργός υπέγραψε την παραχώρηση της χρήσης τού επιφάνειας 500 τ.μ. σημαντικού αυτού κτιρίου (αποτελείται από ισόγειο, α΄ όροφο και δώμα, καθώς και βοηθητικό κτίσμα), έχοντας μάλιστα φροντίσει να εξοφλήσει μακροχρόνιες υποχρεώσεις του υπουργείου προς εργολάβους που είχαν εγκατασταθεί για τα έργα συντήρησής του- τα οποία όμως πολύ απέχουν από το να έχουν περατωθεί.
Την υλοποίηση της διαμόρφωσης της οικίας Κωλέττη σε Μουσείο Καβάφη προτίθεται να υποστηρίξει οικονομικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - η ιδέα δημιουργίας του Μουσείου ανήκει, άλλωστε, στον πρόεδρό του Άγγελο Φιλιππίδη- παρέχοντας το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου αλλά και αναλαμβάνοντας, για είκοσι χρόνια, τα έξοδα της λειτουργίας του.
Φιλοδοξία του Σπουδαστηρίου, στο οποίο ανήκει το Αρχείο Κ.Π. Καβάφη, είναι να δοθεί στο Μουσείο το «ιστορικό, λογοτεχνικό, κοινωνικό πλαίσιο που αρμόζει» στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.

38.000 «επισκέψεις» τον μήνα

Το ενδιαφέρον για τον Καβάφη είναι μεγάλο. Σχεδόν 38.000 είναι οι μηνιαίες μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού. Η ελληνική ιστοσελίδα του Αρχείου Καβάφη (που εδώ και σαράντα χρόνια ανήκει στην οικογένεια Σαββίδη, περιμένοντας να βρει κατάλληλες συνθήκες στέγασης για την πλήρη αξιοποίησή του) έχει μέχρι 10.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ και η αντίστοιχη αγγλόφωνη ξεπερνά τις 5.000. Στο παρελθόν είχαν γίνει επαφές και με αμερικανικά πανεπιστήμια για τη στέγαση του Αρχείου, αλλά η λύση που βρέθηκε θεωρείται προσφορότερη.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538809&ct=4


Τράπεζα θα συντηρεί... το Μουσείο Καβάφη

Στο τραπεζικό κεφάλαιο... «ξεφορτώνεται» το ΥΠΠΟ το Μουσείο Καβάφη, που θα στεγάζεται στην πρώην οικία Κωλέττη (Πολυγνώτου 13, Πλάκα), που παραχωρήθηκε προς χρήση στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού» για τη στέγαση του Μουσείου Καβάφη και του ερευνητικού κέντρου του Σπουδαστηρίου. Ωστόσο, την «οικονομική υποστήριξη» του μουσείου ανέλαβε το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»!
Την απόφαση παραχώρησης υπέγραψε, ήδη, ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς και αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της πνευματικής κληρονομιάς το αστικό κράτος. Το ΥΠΠΟ θεωρεί ότι «συνέβαλε αποφασιστικά» στην «παράκαμψη ιδιαίτερων γραφειοκρατικών δυσκολιών, αλλά και την εξόφληση μακροχρόνιων υποχρεώσεων του ΥΠΠΟ προς εργολάβους του κτιρίου (...)». Αυτό όμως είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος των υποχρεώσεων του υπουργείου για ένα τέτοιο μουσείο, που θα έπρεπε να είναι αμιγώς δημόσιο, να ανήκει στο κράτος και να χρηματοδοτείται πλήρως από αυτό και όχι από τράπεζες, οι οποίες έτσι «λουστράρουν» και το... «κοινωνικό προφίλ» τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να μην μπλεχτούν εργολάβοι και τράπεζες στο κτίριο, αφού το ΥΠΠΟ διαθέτει πανάξιο και πεπειραμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από το να «στήσει» ένα θεματικό μουσείο.
Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα, συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 500 τ.μ. και περιλαμβάνει, επίσης, ένα ισόγειο βοηθητικό κτίσμα. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «το Μουσείο Καβάφη προβλέπεται να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και θα εκθέτει σε μόνιμη βάση χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ποιητή. Θα περιλαμβάνει αίθουσες πολυμέσων και εκδηλώσεων και θα στεγάσει το πλήρες Αρχείο του Κ.Π. Καβάφη. Σε συνδυασμό με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, το ερευνητικό κέντρο του Μουσείου Καβάφη θα αποτελέσει ένα από τα πληρέστερα και αρτιότερα κέντρα μελέτης και προβολής της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού».
Tο «Σπουδαστήριο» ιδρύθηκε το 1996 και διαχειρίζεται τις βιβλιοθήκες των K.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη, τα αρχεία των δύο αυτών σημαντικών φιλολόγων, το αρχείο Λέανδρου Bρανούση και το Aρχείο Kαβάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: