Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στον Καθηγητή S.G.Miller για τον αρχαιολογικό πλούτο της Νεμέας και την επιστημονική υπεράσπιση της ελληνικότητάς της


Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΙΜΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΙΛΛΕΡ
Η Δημόσια Τηλεόραση φιλοξενεί τις επόμενες ημέρες, σε πρώτη προβολή, δύο ταινίες αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Καθηγητή Αρχαιολογίας Stephen Miller, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τις ανασκαφές και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Νεμέας όσο και με τη διεθνή επιστημονική υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την προσπάθεια μη χρήσης του ονόματός της από την FYROM.
Πρόκειται για τις γνωστές και δημοφιλείς εκπομπές «ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» της ΕΤ3 και «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της ΕΤ1.

ΤΡΙΤΗ 3-11-09 ώρα 23.00
Εκπομπή: ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
Την ιστορία της «Αρχαίας Μακεδονίας», από τα μυκηναϊκά χρόνια (1200 π.Χ) έως το θάνατο του Φιλίππου (335 π.Χ.), ξεφυλλίζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΤ3, με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία». Για τα 15 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ, η ΕΤ3 αξιοποίησε πρωτόλειο υλικό του αρχείου της που τα συνδύασε με νέα γυρίσματα στα Στάγειρα, τη Βεργίνα, το Δίον, το Αρχοντικό Γιαννιτσών, την Αιανή Κοζάνης, τους Φιλίππους, την Πέλλα, τη Θέρμη, τις Πέτρες Φλώρινας, τα Λευκάδια, την Αμφίπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Μυστρά, το Δαφνί, τη Χίο, την Πάτμο και τον Όσιο Λουκά. Eπεισόδιο 2 «Ο ‘’ΙΝΤΙΑΝΑ’’ ΜΙΛΛΕΡ, Η ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ»
Σκηνοθέτης: Απόστολος Τσιτσούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Μπετίνα Τσιγαρίδα
Επιστημονικός συνεργάτης: Στέφαν Μίλλερ
Προϊστάμενος προγραμματισμού παραγωγής: Γιάννης Κελετζής
Οργάνωση παραγωγής: Κώστας Αβανίδης

ΕΤ1 ΠΕΜΠΤΗ 5-11-09 ώρα 21.00
Εκπομπή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
"O MΙΛΛΕΡ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ"
Ο Στέφανος Μίλλερ, είναι ο σύγχρονος «λέων» της Νεμέας. Είναι ο αρχαιολόγος που όταν έφτασε στη Ελλάδα πριν από 35 χρόνια είπε ότι έφτασε σπίτι του. Είναι εκείνος που διενήργησε ανασκαφές στην Αρχαία Νεμέα και έφερε στο φώς σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο που διεξάγονταν τα Νέμεα, δημιούργησε ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο και ξεκίνησε την αναστήλωση του Ναού του Δία. (Ήδη οι τρεις όρθιες κολόνες του Ναού ,από την αρχαιότητα ,έχουν γίνει εννιά και το έργο της αναστήλωσης συνεχίζεται). Και όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια, μόνο με χορηγίες και δωρεές από την Ελλάδα και την Αμερική. Ο ίδιος επίσης είναι ο εμψυχωτής της Αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο με μεγάλη συμμετοχή τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα υπηρέτησε ως καθηγητής κλασικής αρχαιολoγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και διατέλεσε Διευθυντής της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα(1982-87). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με την Νεμέα και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελευταίο του βιβλίο είναι «Ο Πλάτων στην Ολυμπία». Επίσης έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ίσως όμως το πιο σημαντικό έργο του είναι η ενεργοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την αρχαία κληρονομιά και η ζεστή ανθρώπινη σχέση που διατηρεί με την τοπική κοινωνία. Ο ίδιος δηλώνει σεμνά ότι το έργο του οφείλεται στους ανθρώπους που γνώρισε και δούλεψε μαζί τους. Το Παρασκήνιο συνάντησε τον Καθηγήτη Μίλλερ στο σπίτι του στην Αρχαία Νεμέα. Μετά την συνταξιοδότησή του, αποφάσισε να ζήσει με την γυναίκα του στην Αρχαία Νεμέα και να γίνει Έλληνας πολίτης (και πολύ δραστήριος μάλιστα!) Και απέδειξε μιλώντας στην εκπομπή δύο πράγματα που πιστεύει: Ότι ένα κινηματογραφικό πορτραίτο του δεν μπορούσε παρά να είναι ένα ομαδικό πορτραίτο με όλους τους ανθρώπους της Αρχαίας Νεμέας που τον βοήθησαν στο έργο του. Και ότι οι μύθοι ζούνε στη Νεμέα. Όχι μόνο οι αρχαίοι μύθοι αλλά γεννιούνται συνέχεια καινούργιοι μύθοι σημερινοί, από καθημερινούς ανθρώπους, αρκεί να είναι κοντά ένας άνθρωπος σαν τον Μίλλερ να τους ανασκάψει.
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Λένα Βουδούρη
Μοντάζ: Τάκης Γοργορίνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστόφορος Γεωργούτσος
Ηχοληψία: Δημήτρης Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: