Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

άρθρο: Το σκάκι στην αρχαία Ελλάδα

Σκάκι: Το «Μέγα Ζατρίκιον» της Αρχαίας Κνωσού.
Ο Αχιλλεύς και ο Αίας παίζουν πεσσούς.
Από το 1.600 π.χ. οι κάτοικοι της Κρήτης γνώριζαν το ψυχαγωγικό αυτό άθλημα και το είχαν κατατάξει ανάμεσα στις αγαπημένες δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών.
Στις μέρες μας, το σκάκι αποτελεί στοιχείο πρόκλησης ανάμεσα σε σκεπτόμενους παίκτες, με εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τουρνουά σκάκι δεν διεξάγονται πλέον μόνον σε επίπεδο προσωπικών συναντήσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου, με παίκτες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της γης.
Το σκάκι στην αρχαία Ελλάδα
Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς πραγματοποιούσε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, έμεινε έκθαμβος όταν αντίκρισε μια μεγάλη πλάκα από ελεφαντόδοντο και πέτρα χρώματος μπλε, με γυάλινη επικάλυψη και χρυσά φύλλα. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα ήταν το «Μέγα Ζατρίκιον» που συνοδευόταν από πέντε πιόνια από ελεφαντόδοντο και είχε διαστάσεις 104Χ61 εκατοστά. Το «Μέγα Ζατρίκιον» ήταν ένα βασιλικό παιχνίδι ανάλογο με το σύγχρονο σκάκι και γι’ αυτό ο χώρος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε «Διάδρομος του Ζατρικίου».
Στην αρχική του μορφή απεικόνιζε ένα τέλειο ημερολόγιο με τέσσερα έτη, όπου οι 72 περιφερειακές γραμμές αντιστοιχούν σε 72 χρονικά διαστήματα των 20 λεπτών, δηλαδή μια 24ωρη μέρα (72Χ20 =1440 λεπτά = 24ώρες Χ 60 λεπτά = μία 24ωρη ημέρα).
Η φιλοσοφία του σκακιού
Μέχρι την εποχή του μεσαίωνα, το πνευματικό αυτό παιχνίδι σκέψης και αυτοσυγκέντρωσης εξακολουθούσε να ονομάζεται «Ζατρίκιον» και αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών, που το χρησιμοποιούσαν για να διδάξουν στα παιδιά τους ότι ο βασιλιάς είναι ανίσχυρος χωρίς το λαό του. Όπως και σήμερα, είχε 64 τετραγωνάκια, όπου καθένα αντιστοιχούσε σε μια ξεχωριστή περιοχή του βασιλείου. Όπως είναι φυσικό, ο βασιλιάς δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να χάσει, έστω και μια περιφέρεια από το βασίλειό του, γιατί τότε πια θα έμενε μόνος κι έρημος, χωρίς καλλιεργήσιμη γη και υπηκόους.
Κάποτε μάλιστα, λέγεται ότι ένας Ιταλός πρίγκιπας αποφάσισε να παίξει μια παρτίδα σκάκι με έναν ταπεινό Ινδό αχθοφόρο, με έπαθλο….. μερικούς κόκκους ρυζιού. Όταν ο πρίγκιπας ρώτησε πώς θα οριζόταν το έπαθλο εκείνος του είπε: «αν κερδίσω, θα μου βάλεις έναν κόκκο ρυζιού πάνω στο πρώτο τετράγωνο της σκακιέρας, δύο κόκκους στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο και θα συνεχίζουμε να διπλασιάζουμε σε κάθε τετράγωνο τους κόκκους μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο». Του πρίγκιπα του φάνηκε πανεύκολο, αλλά δεν είχε υπολογίσει όμως τα παρακάτω: Αν έχανε, ο αριθμός των κόκκων θα άγγιζε τους 18.446.744.073.709.551.615 (!!!) ή αν προτιμάτε σε βάρος τα 977.677 δισεκατομμύρια τόνους. Δηλαδή με λίγα λόγια θα χρειαζόταν να σπείρουν 76 φορές όλες τις ηπείρους της Γης για να παράγουν μια τέτοια ποσότητα. Δεν είναι εντυπωσιακό;
Μέχρι σήμερα, το σκάκι εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στα λεγόμενα «εγκεφαλικά αθλήματα» ή «αθλήματα σκέψης», δεδομένου ότι απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις.
http://img.pathfinder.gr/clubs/files_3/112041/33.doc
Πέθανε ο ξακουστός Δανός σκακιστής Μπεντ Λάρσεν
Ο Μπεντ Λάρσεν, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος σκακιστής της Δανίας όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 75 χρονών, μεταδίδει το AP.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Σκακιστικής Ένωσης Δανίας, ο Λάρσεν πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από σύντομη αρρώστεια. Η αιτία του θανάτου του δεν αναφέρεται. Τις τελευταίες του μέρες ο σκακιστής της πέρασε στο Μπουένος Άυρες, όπου διέμενε με τη σύζυγό του. Ο Λάρσεν, ένας από τους καλύτερους σκακιστές του κόσμου στις δεκαετίες του 60΄, του ΄70 και του 80΄του περασμένου αιώνα, συμμετείχε επανειλημμένα στα παγκόσμια πρωταθλήματα και έπαιζε εναντίον των παγκοσμιων πρωταθλητών Μπορίς Σπάσκι και Μπομπι Φίσερ. Τον Αύγουστο στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ σκακιού, αφιερωμένο στα 75-χρονα του Λάρσεν.
http://greek.ruvr.ru/2010/09/10/19813928.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το σκακι εφευρεθηκε στην ινδιακαι οχι στην ελλαδα απο το βικιπεδια αυτα!!!