Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η περίφημη ζωφόρος του Παρθενώνα

http://www.ellinikoarxeio.com/2011/04/h-zwforos-tou-parthenwna.html

1 σχόλιο:

mariapapadopoulou είπε...

Γράφει : ο Γιώργος Δαμιανός

Φέτος, με το τέλος της Διακαινησίμου Eβδομάδας μπαίνει στη ζωή μας ο Μάιος

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι” ψημένοι” με τις πορείες ετοιμάζουν τα κόκκινα λάβαρα για να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά, ενώ κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν να μαζέψουν λουλουδάκια στους κάμπους και τις εξοχές. Όλοι μαζί, στο τέλος, ακόμα και αυτοί που δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω, θα βρεθούν στις ταβέρνες για κοψίδια και τα σχετικά.

Ας γνωρίσουμε, όμως, κάποιες λέξεις των ημερών.

Μάιος

Με τον όρο Maia (μεταφορά της ελληνικής λέξης “Μαία”) ονομαζόταν Ρωμαϊκή θεότητα και προς τιμή της ονομάστηκε ο μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Στη Ρώμη η Θεά Μαία, όπως και ο γιος της Ερμής, λατρευόταν ως θεά του εμπορίου. Η Μαία στην ελληνική μυθολογία ήταν μία από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης.

Λατρευόταν ως μητέρα του Ερμή, τον οποίο είχε αποκτήσει από την παράνομη σχέση της με τον Δία. Για αυτό και είχε κρυφτεί στο όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) για να γλυτώσει από την οργή της Ήρας.

Προλετάριος

Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν τον όρο proletarius (< proles= τέκνο, απόγονος) για να δηλώσουν τους απόρους πολίτες που δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα άλλο στη πολιτεία, παρά μόνο τα παιδιά τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα ως στρατιώτες. Τον όρο proletarius θα “ξεθάψει”, ο Κάρολος Μαρξ για να δηλώσει τον μισθωτό εργάτη, που δεν ελέγχει ή δεν κατέχει τα μέσα παραγωγής.

24grammata (mail)