Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αυγουστίνος Καντιώτης

Το Ιστολόγιο του πατρός Αυγουστίνου
http://www.augoustinos-kantiotis.gr/


Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου
http://www.antibaro.gr/node/1935


Σας αναφέρω ότι τον τελευταίο καιρό δυσκολεύομαι να αναρτήσω σχόλιο στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ. Το ίδιο συνέβη παλαιότερα και στον κύριο Γεώργιο Ελευθεριάδη από Αυστραλία. Δεν νομίζω πως οφείλεται σε κάποια συντηρητική ρύθμιση στο δικό μου σύστημα προστασίας.
Ευχαριστώ τον κύριο Δημήτρη Καρακώστα που έστειλε το μήνυμα για λογαριασμό μου.
Ελέγξτε ή πληροφορείστε μας, αν γνωρίζετε. Ευχαριστούμε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι σαν τον Αυγουστίνο Καντιώτη να υπήρχαν μερικοί ακόμη ιεράρχες στην Ελλαδική Εκκλησία!
Εκτός από τα συσσίτια επί κατοχής, ήλεγξε Βασιλείς, Πρωθυπουργούς, Πατριάρχες κ.ά. και άφησε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Δύο σημαντικά γεγονότα που παραλείπονται από το ωραίο άρθρο του κ. Παπαδημητρίου είναι τα εξής.
Πρώτον, γύρω στο 1969, μαζί με τους επίσης καλούς ιεράρχες Αμβρόσιο Ελευθερουπόλεως και Παραμυθίας Παύλο διέκοψαν το μνημόσυνο του αιρεσιάρχου "πατριάρχου" (στην πραγματικότητα Ραββίνου, όπως ο ίδιος ωμολόγησε στην εφημερίδα New York Times το 1940), επειδή αυτός έκανε αυθαιρέτως "άρση αναθεμάτων" κατά του Παπισμού (Δεκέμβριος 1965), καθώς και πολλά άλλα ενωτικά βήματα προς τον παναιρετικό Παπισμό. Η διακοπή του μνημοσύνου των αιρετικών "επισκόπων" είναι το μόνο πρακτικό μέτρο το οποίο τρέμουν οι σημερινοί αιρετικοί Οικουμενιστές "πατριάρχες" κ.ά. και το οποίο διδάσκει η Εκκλησία στη θεωρία (βλ. 15ον Κανόνα της επί Μ. Φωτίου ΑΒ Συνόδου, 861 μ.Χ.), αλλά και στην πράξη, δηλαδή, όπως το εφήρμοσαν πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και πολλοί άλλοι.
Δεύτερον, εμήνυσε στο Οικ. Πατριαρχείο τον "αρχιεπίσκοπο" Αυστραλίας κ. Στυλιανό επί αιρέσει, επειδή αυτός τα Χριστούγεννα του 1988 έγραψε στο περιοδικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ότι ο Χριστός έφθασε βιωματικά στην αναμαρτησία "βήμα προς βήμα," που σημαίνει ότι στην αρχή ήταν ατελής και αμαρτωλός, διδασκαλία που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας ("αμαρτίαν ουκ εποίησεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν των στόματι αυτού") καθώς και με τον δογματικό όρο της Δ' Οικ. Συνόδου ("τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, καθόλα όμοιος με ημάς, αλλά χωρίς αμαρτίας") και βεβαίως ανατρέπει ολόκληρο το οικοδόμημα του Χριστιανισμού. Σήμερα που έχουν πληθυνθεί οι βλάσφημοι και οι αιρετικοί, χρειαζόμαστε νέους Αυγουστίνους.

Δημήτριος Χατζηνικολάου

Ανώνυμος είπε...

Οι παλιοί τον είχαν ακουστά, αλλά λίγοι γνώριζαν την ιστορία του. Ο
αείμνηστος Δεσπότης Αυγουστίνος Καντιώτης υπήρξε μία φλογερή προσωπικότηα.

Αξίζει να αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε το θερμό πατριώτη Δεσπότη που πέθανε πριν λίγες μέρες σε ηλικία μεγαλύτερη των 100 χρόνων.

Ευχαριστώ την κ. Μαρία Παπαδοπούλου που μας επισήμανε το κατωτέρω κείμενο.

Ευριπδης Μπίλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

mariapapadopoulou είπε...

Ο πατέρας Αυγουστίνος, διακρίνονταν ως ηθικός άνθρωπος και από τους ελάχιστους που απέμειναν που δεν λέρωνε την πνευματική ζωή και συμπεριφορά.

Ήταν επίσης εξαιρετικά γνωμικός, από χαρακτήρα αλλά και από πεποίθηση, διότι καθώς φαίνεται σέβονταν τις αξίες που του έδινε η πίστης του.

Με τη γνωμικότητά του και το αίσθημα ευθύνης, τόλμησε να διαφοροποιηθεί απο τον χειραγωγημένο κατήφορο, να δεχθεί πόλεμο από τους πολέμιους του Χριστιανισμού αλλά και πόλεμο από τους ίδιους τους εσωεκκλησιαστικούς κύκλους οι οποίοι παραδοξως θίγονταν από την αρετή του.

Ακόμη κι αν του καταλογιστούν κι ορισμένα λάθη, που ως άνθρωπος ενδεχομένως να έκανε, πάντως κανείς δεν θα πει ότι η στάση του οφείλονταν σε κάποια κακή προαίρεση.


Πιστεύω πως άφησε στην ανθρωπότητα
ένα αξιότιμο πρότυπο
Χριστιανού και ιερέα,
που δεν κοίταξε αδιάφορος και περιφρόνησε,
περιφρόνησε το 1ο, το 2ο και, ακόμη και,
το 3ο είδος αθείας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Κι εσείς συγχαρητήρια κύριε Παπαδημητρίου,
που κάνατε τη «θυσία του χρόνου»
και γράψατε γι'αυτόν τον ακέραιο άνθρωπο.

Μαρία Παπαδοπούλου

http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/09/blog-post_7428.html

Ανώνυμος είπε...

ΜΝΗΣΘΗΤΕΙ ΚΥΡΙΕ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΉΝ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΣΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕ ΑΥΤΗΝ.
ΑΜΗΝ ΚΥΡΙΕ, ΔΟΞΑ ΣΟΙ


Εις τόν ευλογημένον μεγάλον χωρόν τών θεοστάλτων λειτουργών/φωτιστών τής ανθρωπότητος, ο Μακαριστός Επίσκοπος Αυγουστίνος επαξίως εδέχθη τήν Θείαν Κλήσιν νά υπηρετεί Τό Πανάγαθο Θέλημα Τού Υψίστου Κυρίου Θεού μας, κι' επαξίως νά επισκοπεί διά τήν σωτηρίαν τού ποιμνίου Του, διά τό έθνος τών Ελλήνων, διά τήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν μας, καί τήν δόξαν Τού Σωτήρα μας Χριστού

Δέσποτα Άγιε Αυγουστίνε, δόξαζε Τόν Κύριον μας, καί πρέσβευε υπέρ ημών


Μαριώ, αυτά τά λίγα ματαίως εκοπίασα (χάνωντας μίαν ημέραν) ν' αναρτήσω εις τήν ως άνω ιστοσελίδαν όπου εσημείωσες τά στοιχεία μου, αλλά φαίνεται δέν άξιζα τήν τιμήν. Τρείς φορές εχάθη τό κείμενο πού επαναλημένως ξανάγραφα, καί τήν τετάρτην φοράν εβάλθηκα νά κρατήσω αντίγραφο, αλλά ματαταίως ως βλέπεις ανωτέρω. Άσε καί πού τό "γραμματοπαίγνιο" ήταν μιά διαρκή τρικλοποδιά. Πάντως εάν εγκρίνεις καί δύνασε, ανάρτησέ το εσύ δι' εμάς. Σ' ευχαριστώ



Ο Κύριος κι' οι Άγιοι μας νά ΄ναι μαζύ σας. A bientot.
Διατελώμεν μέ τήν αγάπην κι' ασπασμούς μας.

ΓΣΕ
George Savva Eleftheriades, OAM, GCSCG, CETr, JP49A Tramway Street, Rosebery, New South Wales, Australia 2018. george.e@me.com