Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Συλλυπητήριο: πέθανε ο Βίας Λειβαδάς

.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Θ Ε Τ Τ Α Λ Ο Σ

Αμμοχώστου & Λευκίππου
Δήμος Λαρισαίων
http://thettalos.co.cc/



Ο Βίας Λειβαδάς υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής του Εθνικού αγώνα του 55 – 59 και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση από τους αποικιοκράτες. Υπήρξε, προστίθεται, αγωνιστής της αντίστασης εναντίον της δικτατορίας των Αθηνών και συνεπής μαχητής του αγώνα του κυπριακού λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.
Ειρήσθω Άχρι τέλους βίου, Β ί α ς Λειβαδάς
Φ Τ Ω Χ Υ Ν Ε από χθες η αρετή. Πέθανε χθες ο Βίας ο Λειβαδάς. Διά βίου ενσάρκωση της ελληνικής αρετής. Με το πλήρες περιεχόμενο του αρχαιοελληνικού όρου. Εκείνην ακριβώς την αρετή, που από του Ηροδότου την Ιστορία για τους 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες του 480 π.Χρ., την πέταξε κατάμουτρα στον Εγγλέζο αρχιδήμιο, στρατάρχη σερ Τζον Χάρτινγκ, Γενάρη του 1956, στα κολαστήρια της Ομορφίτας, ο εκ των πανευφήμων και ενδόξων αρχαγγέλων της λευτεριάς, Κυριάκος Μάτσης:
«Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα,
αλλά περί α ρ ε τ ή ς ».
Υ Π Ο το λάβαρο της εθνικοαπελευθερωτικής Ε.Ο.Κ.Α. στα 21 του ο Βίας Λειβαδάς, αυτοπροαιρέτως έσπευσε να χρεωθεί της πατρίδος τα όπλα τα ιερά. Και παρέμεινε ενεργός, ακάματος κι ασυνθηκολόγητος αγωνιστής, σε όλη τη διάρκεια του επίγειου 75χρονου βίου του. Η συμμετοχή του στους αγώνες, από το αντάρτικο της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας, με τους Ιρλανδούς αγωνιστές του IRA και στην εθελοντική εθνοφρουρά κατά της τουρκανταρσίας, από τον Ανένδοτο του Γεωργίου Πανανδρέου ως την αντιχουντική πάλη κι από την ίδρυση της ΕΔΕΚ ως τη νυχθημερόν συμμετοχή στην απόκρουση του εκτρώματος του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν ποτέ για τον Βία Λειβαδά, παράσημα και δάφνες για οποιαδήποτε επανάπαυση. Ήταν, κάθε φορά, μια επιπλέον προσωπική ανάληψη επιπρόσθετου χρέους. Και ευθύνης, έναντι της αδικαίωτης πατρίδας.
Υ Π Ο Λ Ο Γ Ο Σ σ' Εκείνους που για την ελευθερία θυσιάστηκαν στους αγώνες του έθνους. Υπόλογος στις νέες και τις επερχόμενες ελληνικές γενιές της Κύπρου. Με καθημερινή τη συνείδηση του εθνικού, δημοκρατικού και κοινωνικού καθήκοντος. Στο μετερίζι του αγώνα της απελευθέρωσης, μάχιμος πάντα κι ενεργός, άφησε την τελευταία του πνοή ο Βίας ο Λειβαδάς. Το πιστοποιούν οι οργανώσεις και οι επιτροπές των οποίων υπήρξε άχρι τέλους ακούραστο στέλεχος. Το κραυγάζουν τα κορυφαία βιβλία που συνέγραψε. Η εφηβικού σφρίγους και πανάρχαιας ελληνικής σοφίας, μαχητική του αρθρογραφία. Το μαρτυρούν οι κάθε φορά συναγωνιστές του. Το γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι ραδιοφώνου και εφημερίδων:
Ο Β Ι Α Σ Λειβαδάς,
τη Γαλανόλευκη που ενόρκως κι ενόπλως παρέλαβε το 1955,
ουδέποτε την υπέστειλε.
Ακόμα και στη διάρκεια της πανούκλας του εμφύλιου διχασμού και της ταπεινωτικής ήττας, αλώβητη τη διέσωσε. Η Γαλανόλευκη σήμερα θα σκεπάσει το φέρετρό του. Τιμητικά να τον συνοδεύσει, έτσι που του αξίζει, στην τελευταία του κατοικία. Ξέρουμε τη μέγιστη του έγνοια: Ποιοι και πόσο αποτελεσματικά θ' αδράξουν τη σκυτάλη που αφήνει.
Χαίρε εν Χώρα Ζώντων, Βία Λειβαδά.Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Θάνατος Βία Λειβαδά
Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του αγωνιστή της δημοκρατίας της ελευθερίας και ιδρυτικού μέλους του κόμματος, Βία Λειβαδά.Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του αγωνιστή της δημοκρατίας της ελευθερίας και ιδρυτικού μέλους του κόμματος, Βία Λειβαδά.Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Βίας Λειβαδάς υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής του Εθνικού αγώνα του 55 – 59 και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση από τους αποικιοκράτες. Υπήρξε, προστίθεται, αγωνιστής της αντίστασης εναντίον της δικτατορίας των Αθηνών και συνεπής μαχητής του αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.Ο θάνατος του, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό και εκφράζει προς την οικογένεια του θερμά συλλυπητήρια. Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα παρευρεθεί στην κηδεία διά του Προέδρου του και θα καταθέσει στεφάνι.
Ο Βίας Λειβαδάς γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, σήμερα κατεχόμενο από την Τουρκία. Αποφοίτησε από το ελληνικό Γυμνάσιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 - 1959), στη Λευκωσία και στο ένοπλο αντάρτικο.Τον συνέλαβαν οι Aγγλοι αποικιοκράτες και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αγγλίας και παρέμεινε φυλακισμένος για δύο χρόνια. Αποφυλακίστηκε με το τέλος του αγώνα κι επέστρεψε στην Κύπρο.Το 1964 υπηρέτησε εθελοντής στην Κυπριακή Εθνοφρουρά.Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία.Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, έλαβε μέρος στον Ανένδοτο, ως πρόεδρος των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΦΕΕ, μέλος του πρώτου Κεντρικού Συμβουλίου της και πρωτοστάτησε στους αγώνες της γενιάς του 114. Μέλος της ΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια του βασιλικού πραξικοπήματος και της αποστασίας.Στη διάρκεια της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών συνεργάστηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις για την ανατροπή της δικτατορίας.Εργάστηκε στο Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου για 15 χρόνια, και ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Υπήρξε συντονιστής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επαναδραστηριοποίησης Προσφύγων, πρόεδρος των πτυχιούχων ΑΣΟΕΕ στην Κύπρο, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων και σε μεγάλο αριθμό οργανισμών και επιχειρήσεων.Ο Βίας Λειβαδάς ήταν ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και για πολλά χρόνια μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου. Ηταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ.Ανάμεσα σε άλλα, εξέδωσε τα βιβλία: ''Αντίστροφη πορεία'', Κύπρος 1986, ''Πορεία προς την Αμμόχωστο'', Γκοβόστης, Αθήνα 2001, ''Η κυπριακή επιχείρηση και η ανταπόκρισή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό'', Κύπρος 2003, ''Συμμετοχικό Μάνατζμεντ'', Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2004 και ''Δικαίωμα στ' όνειρο'', εντός του 2004.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σ Υ Λ Λ Υ Π Η Τ Η Ρ Ι Ο

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ, εκφράζουμε τη λύπη μας για τον θάνατο του κ.Βία Λειβαδά και τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Ο κ.Βίας Λειβαδάς, εδώ και μερικούς μήνες, έδειξε ενδιαφέρον να μας γνωρίσει. Πρόσεξε και επαίνεσε τα μέλη του Τομέα Πολιτισμού του Θετταλού για τις προσπάθειές τους να αναλαμβάνουν δράσεις πάνω σε θέματα του ελληνικού πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τότε, τον συνδέσαμε στην ηλεκτρονική επικοινωνία του κοινωνικού φόρουμ μας κι αυτός με τη σειρά του μας σύνδεσε στη δική του τακτική λίστα καθώς και στις προσωπικές επικοινωνίες του.

Λυπούμαστε που, εξαιτίας του ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περιορισμένη πρόσβαση και ευχέρεια στο διαδίκτυο, δεν προλάβαμε να τον γνωρίσουμε περισσότερο.

Με το θάνατό του, μαθαίνουμε το πλούσιο βιογραφικό του και διαπιστώνουμε ότι ήταν ένας άνθρωπος με πατριωτικό ήθος και ακούραστος σε αγωνιστικότητα.

Το παράδειγμά του μας αφυπνίζει. Σήμερα όλοι εμείς εδώ έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την ελευθερία του λόγου χωρίς να φυλακιζόμαστε από ξένες δυνάμεις και χωρίς να μας διώκουν για τη γνώμη μας. Παρόλα αυτά, χωρίς το ενδιαφέρον των παλαιών αγωνιστών είναι δύσκολο να ξεπερνάμε τους φραγμούς της κοινωνικής αδράνειάς μας και να γινόμαστε στο ελάχιστο συνεχιστές τους.

Έχει μεγάλη αξία να συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για το δράμα των Κύπριων αδελφών μας, όπως και για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας στη Θράκη, όπως και για τα ιστορικά δικαιώματα του λαού μας στη Μακεδονία, και γενικά για κάθε θέμα που προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Το ενδιαφέρον μας αυτό, ας είναι μια προσφορά στην κοινωνία.

Αιωνία του η μνήμη. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ

Ο Πρόεδρος, Θρασύβουλος Καβασίδης, Επίτιμος Δικηγόρος

Η Διευθύντρια, Μαρία Παπαδοπούλου, υπ.δρ Πολ.Μηχανικός

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: