.
Συλλόγος ΜΙΣΤΙΩΤΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
"Ο Άγιος Βασίλειος"
Τ ο μ έ α ς Π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ
Μιά σειρά πρακτικῶν καί εὔκολων τρόπων γιά τήν προφύλαξή σας ἀπό τή νέα γρίπη Α (Η1Ν1) δίνουμε σήμερα ἀπό τόν «Ἀντιφωνητή», ἔτσι ὅπως τους ὑποδείχθηκε ἀπό ὁμάδα εἰδικῶν ἐπιστημόνων οἱ ὁποῖοι διδάσκουν ἐπιδημιολογία στό Harvard:
- Tί μπορῶ νά κάνω γιά νά προστατευθῶ ἀπό τή νέα γρίπη Α (H1N1);
Οκτώ πρακτικές συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών σταθμών μας δίνει ο καθηγητής παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλος:
- Πλύσιμο χεριών τουλάχιστον δύο φορές ενδιάμεσα στο παιχνίδι.
- Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή όταν φτερνίζονται και πλύσιμο των χεριών 15-20 δευτερόλεπτα μετά το φτέρνισμα..
- Το προσωπικό των σταθμών να πλένει τα χέρια πριν από το σερβίρισμα των γευμάτων και μετά την αλλαγή πάνας..
- Να αποφεύγονται τα λούτρινα παιχνίδια και να προτιμούνται τα ξύλινα και τα πλαστικά. Στο τέλος της ημέρας να καθαρίζονται και να πλένονται, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει για 7 ώρες εκεί..
- Να αποφεύγεται η από κοινού χρήση μολυβιών και μαρκαδόρων αφού τα μικρά παιδιά συχνά τα βάζουν στο στόμα τους..
- Να γίνεται συχνός καθαρισμός στις καρέκλες, τα τραπέζια και τα πόμολα..
- Οταν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, καλό θα είναι εκτός από τον παιδίατρο να ειδοποιείται και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ώστε να καταγράφονται όλα τα κρούσματα..
- Να αποφεύγεται η χορήγηση αντι-ιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων και να δίνονται αντιπυρετικά..
- Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά.
«Η γρίπη αυτή είναι πολύ πιο ήπια από την κοινή, απλά είναι πιο μεταδοτική. Πέρυσι και πρόπερσι με τις ιώσεις και την κοινή γρίπη τα πράγματα ήταν χειρότερα. Υπήρχαν περιπτώσεις σε πολλά σχολεία που απουσίαζε το 70% μιας τάξης. Τότε όμως δεν ανησύχησε κανείς, τώρα λοιπόν γιατί;», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής, η επιδημιολογία της εποχικής γρίπης για τα παιδιά στην Ελλάδα μοιάζει με αυτή της Ιταλίας και είναι διαφορετική από την επιδημιολογία στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.
Για τον ελληνικό πληθυσμό αυτή τη στιγμή θεωρείται ως «βάση» μια πανελλήνια μελέτη της εποχιακής γρίπης τα έτη 2002-2005.
Τα ευρήματα για τα παιδιά υπήρξαν τελείως διαφορετικά με αυτά των ΗΠΑ την ίδια περίοδο: Στην Ελλάδα η θνητότητα από κοινή γρίπη ήταν 0%, ενώ στις ΗΠΑ άγγιζε το 2%. Οι εισαγωγές στις εντατικές μονάδες ήταν στη χώρα μας μόλις στο 1/5 των αντίστοιχων εισαγωγών στις ΗΠΑ. «Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα για την εποχική γρίπη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για θνητότητα στα παιδιά από τη νέα γρίπη θα είναι μηδενικός, αφού είναι γνωστό πως αυτή είναι πιο ήπια από την εποχική», υπογραμμίζει
ο κ. Κωνσταντόπουλος..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου