Άρθρο του ιατρού μας κου Αντώνη Τσάμογλου, στο ορθόδοξο περιοδικό της ομογένειας ΛΥΧΝΟΣ.
Ο κος Αντώνης Τσάμογλου, ζει εδώ και 45 χρόνια στην Αυστραλία, έχει μια θαυμάσια οικογένεια και διαποτίζει πνευματικά, με τις ομιλίες και τα άρθρα του, την ομογένεια συμβάλλοντας να διατηρείται ζωντανός ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Ο κος Τσάμογλου γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου από γονείς που προέρχονταν από το Τσαρικλί της Καππαδοκίας. Στο Τσαρικλί ήταν αποικία του Μιστί που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα με την εγκατάσταση περίπου 27 οικογενειών Μιστιωτών. Είναι θαυμάσιο ότι μετά από τόσα χρόνια και σε τόσο μακρινά γεωγραφικά μήκη, έχουμε επικοινωνία με τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Ευχόμαστε οι νέες γενιές να συνεχίσουν το παράδειγμά μας, με ανθρωπιά, αγάπη και δυναμισμό. Λάβαμε εδώ κι ένα εξαιρετικό άρθρο του κου Αντώνη για την ελληνική γλώσσα:
Τα Ελληνικά- Η Γλώσσα των Γλωσσών.
Είναι: «Πολυετής, πολύκλαδη, σαρκώδης, ολόρθη, έμμορφη, αγαπημένη, ανεμοχωρούσα πολύμορφους απαστράπτοντες κρυστάλλους, μονήρη, επάκρια, ακέραια, σε δρυμούς παγερούς και θερμούς σταχυώνες, σε βραχώδη πρανή και βαλτώδεις λειμώνες, σε κορφές φωτεινές και φαράγγια σκιώδη, του κόσμου υψίπεδο»(με βοτανικούς όρους κατά τον Ανδρέα Χατζηχαμπή).
Έχει:Λιτότητα: « Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», με το να περιέχει μέσα σε λίγα λόγια όσο το δυνατόν πιο πολύπλοκους συλλογισμούς.
Έχει: Ενότητα, περιεκτικότητα, βάθος, πλάτος, πλούτο, αρμονία, μουσικότητα, κάλλος:Με το φιλοσοφικό και θεολογικό βάθος και πλάτος και πλούτο ενός Πλάτωνος και ενός Αριστοτέλη.Με την ρητορική και ποιητική αρμονία, μουσικότητα και το κάλλος ενός Περικλέους, ενός Δημοσθένη, και όλων των δημιουργών των τραγωδιών.Περιέχει μια εμβάθυνση, αναλυτική ορολογική περιγραφή και ενότητα εφ’όλης της ύλης των θετικών και θεωρητικών κλάδων της επιστήμης. Έτσι ώστε όλοι οι λαοί της γης να ομιλούν ελληνικά από την νηπιακή τους ηλικία χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιούν! Διότι όλοι τους ξέρουν να χρησιμοποιούν λέξεις σαν: Αριθμητική, μαθηματικά, άλφα βήτα, γεωμετρία, αστρονομία κτλ.
Είναι: Η γλώσσα της Βίβλου:Όταν οι μαθητές του Κυρίου Του είπαν ότι μερικοί Έλληνες θέλουν να Του μιλήσουν είπε τότε εκείνα τα προφητικά λόγια: «Νυν εδοξάσθη ο Υιός του ανθρώπου». Ως παντογνώστης γνώριζε ποίο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η ελληνική γλώσσα στο πανανθρώπινο έργο του κηρύγματος της Αγάπης. Διότι όχι μόνο η Καινή Διαθήκη θα γράφονταν στα ελληνικά(η Παλαιά Διαθήκη είχε ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά από 72 ελληνομαθείς Εβραίους πάνω από 100 χρόνια προ Χριστού). Αλλά και επειδή ολόκληρη η θεολογία περί της Τριαδικότητας του Θεού και πολλά άλλα Δογματικά θέματα θα τα επεξεργάζονταν ελληνόφωνοι Πατέρες της Εκκλησίας, αρχίζοντας από τον θείο Απόστολο Παύλο το Μέγα Αθανάσιο, τους Καππαδόκες Πατέρες και μέχρι των ημερών μας. Όλοι αυτοί βέβαια ήταν πρώτα απ’ όλα βιωματικά διαποτισμένοι και διαφωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα.
Η θέση της Ελληνικής Γλώσσας στις ημέρες μας ανά τον κόσμο:Ένα νέο κύμα αναγέννησης της εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας παρατηρείται στις ημέρες μας σε παγκόσμια κλίμακα.Σε μια ημερίδα « Η αναγέννηση των Ελληνικών Γραμμάτων στον κόσμο σήμερα», που έγινε το 2008 στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός από τα Εκπαιδευτήρια « Η Ελληνική Παιδία» έφτασαν πολλά μηνύματα ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα από Ασία,Αμερική, Αφρική, Ευρώπη και Καναδά. Φαίνατε πολύ καθαρά από τα γραφόμενά τους τη λαχτάρα πολλών νέων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν κατά προτίμηση την Αρχαία Ελληνική γλώσσα.Από την Αριζόνα(ΗΠΑ) ως το Πεκίνο, από τη Φιλανδία ως το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και σ’ όλο τον κόσμο, λειτουργούν 344 έδρες Ελληνικών Σπουδών, που όλο κι αυξάνονται... Μήπως μέσα στους αυθόρμητους χαιρετισμούς των ξένων, κυρίως, κρύβονται μυστικές προτροπές να εκτιμήσουμε το θησαυρό που κληρονομήσαμε εμείς οι Έλληνες και να σπουδάζουμε σωστά τη γλώσσα μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου