Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Εξαιρετικά άρθρα από τον ελληνισμό μας στην Αυστραλία


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ: Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

1: Έχει: ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ τοποθέτηση: Με: «ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ», το Πιστεύω, δηλαδή.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ είναι η μόνη αληθινή: «ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ»... «ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ, ΤΟ ΚΥΡΙΟΝ, ΤΟ ΖΩΟΠΟΙΟΝ, ΤΟ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΕΚΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΝ, ΤΟ ΣΥΝ ΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΥΙΟ ΣΥΝΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΟΞΑΖΟΜΕΝΟΝ ΤΟ ΛΑΛΗΣΑΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ»(όχι και εκ του Υιού, το λεγόμενο: «Filioqve» των Ρωμαιοκαθολικών, που προστέθηκε πολλά χρόνια μετά από την εβδόμη και τελευταία Οικουμενική Σύνοδο).Έτσι επικυρώνεται και θεμελιώνεται το ομοούσιον της Αγίας Τριάδος.
Είναι: ΣΥΝΟΔΙΚΗ και βασίζεται:
Στον γραπτό ΑΠΟΚΑΛΗΠΤΙΚΟ ΛΟΓΟ της ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ(Παλαιάς και Καινής Διαθήκης).
Στις εφτά ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ που εδογμάτησαν οι ΘΕΟΦΟΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ με την φώτιση και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος και όχι με το «αλάθητο»;!!...ενός Πάπα.
Τελικά και περιεκτικά στην, για 2000 χρόνια τώρα,ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Τι είναι η Πατερική Ιερά Παράδοση;
Είναι η δια της Ορθοπραξίας των ανά των αιώνων Πατέρων της Εκκλησίας, της ζωντανής δηλαδή και Μυστηριακής πρακτικής και βιωματικής εμπειρίας των, των Άκτιστων Ενεργειών της Αγίας Τριάδος. Στην ουσία η ζωή και τα γραπτά τους είναι μαρτυρία σε σκέψη, λόγο και πράξη όλων αυτών που είδαν,ψυλάφησαν, άκουσαν και που τους αποκαλύφθηκαν στην δια πίστεως και αγάπης εμπειρία και θεωρία του Θείου. Είναι Εικόνες σε λέξεις μιας υπερφυσικής πραγματικότητας- του Θεού. Επομένως, στον Ορθόδοξο κόσμο, οι Πατέρες θεωρούνται οι φύλακες που εμπνεύουνν την Χριστιανική Πίστη στον λαό. Έτσι ερμηνεύουν και «ορθοτομούν τον Λόγον της Θείας Αληθείας», όπως τους την παρέδωσαν οι Απόστολοι. Δεν αλλάζουν τίποτε από το σωτήριο κήρυγμα του Ιησού Χριστού. Απλώς το εξηγούν για να το καταλάβουμε όλοι μας, σε όποιον αιώνα και αν ζούμε.

Καλούμεθα λοιπόν και εμείς στο 2010 και ανά τους αιώνες να ζήσουμε έμπρακτα και Μυστηριακά τον θησαυρό αυτό της Ορθοδοξίας μας. Μέσα της να γευθούμε και να ζήσουμε την Ουράνια ζωντανή, Αγιοπνευματική, Τριαδική και Αγαπητική ζωή της μίας και μοναδικής Εκκλησίας, της Νύμφης του Χριστού.
Μας καλεί Αυτή να αγαπήσουμε όλη την Δημιουργία Του, από το πιο άσημο βότσαλο μέχρι το τελειότερο Πλάσμα Του, τον Άνθρωπο.
Να αγαπήσουμε τον Πλανήτη Γη και να τον ξανά-αναμορφώσουμε και παραδώσουμε στον Θεό Πατέρα όπως τον παραλάβαμε, Παραδεισένιο.
Αυτό είναι άλλωστε το χρέος μας σαν Ορθόδοξοι που είμαστε. Αυτό παραγγέλλει και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, που σαν αντιπρόσωπος ολόκληρης της Ορθοδοξίας, είναι ουσιαστικά και αυθεντικά ο θεσμοφύλακας της Οικολογίας του Πλανήτη μας.
Ελάτε λοιπόν όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά, με την έναρξη της νέας δεκαετηρίδας, να ανανεώσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας με την μελέτη των Θείων Γραφών, την προσευχή, την νηστεία, την μετάνοια και την λατρευτική κατάνυξη των ακολουθιών και δη των Θείων Λειτουργιών. Έτσι η επάξια και συχνή συμμετοχή μας στα Άχραντα και φρικτά Μυστήρια της, δια της Θείας Χάριτος, Θείας Ευχαριστίας, θα μας φέρει ψυχοπνευματική κάθαρση. Θα γίνουμε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας με την ταπεινή και χωρίς αυτοπροβολή αγάπη του συνανθρώπου μας, της φύσης όλης. Το απαιτούν οι καιροί και μας, το επιβάλει η Ορθοδοξία μας, που χωρίς Ορθοπραξία είναι, μάλλον, μια άγονη θεωρία.
Γένοιτο Κύριε το Θέλημά Σου. Αμήν.

Άρθρο του ιατρού κου Αντώνη Τσάμογλου στο ομογενειακό Ορθόδοξο περιοδικό Λύχνος. www.lyhnos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: