Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, από γνήσιους ΈΛΛΗΝΕς
Κοινωνική Δράση-επιστολή στη Βουλή: Ο γολγοθάς της δασκάλας Χαράς Νικολοπούλου στη ελληνική (;;;) Θράκη
Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές,
Είναι γνωστόν το πρόβλημα των Πομάκων της Θράκης που η τουρκία με το ασύδοτοτης εκεί τουρκικό προξενείο προσπαθεί να τουρκοποιήσει με την ανοχήν τουελληνικού κράτους.Θεωρώ καθήκον μου να σας ενημερώσω για ένα σοβαρό θέμα που συνέβη πρόσφατα εκεί απο τη Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Δραγώνα.
Επί χρόνια υπηρετούσε στην Θράκη η δασκάλα κ. Χαρα Νικολοπούλου που έγινεστόχος του τουρκικού προξενείου γιατί ήθελε μόνον να κάνει σωστά τη δουλειάτης ως ελληνίδα δασκάλα σε, υποτίθεται, ελληνική περιοχήν.Δείτε τα συνημμένα για να αντιληφθείτε τον γολγοθά της ελληνίδας δασκάλας.Δείτε επίσης στις κατωτέρω δύο δ/νσεις τον εορτασμόν της εθνικής μαςεπετείου όπως τον οργάνωσε η ελληνίδα δασκάλα στο Μεγάλο Δέρειο της Ξάνθηςγια να αντιληφθείτε το ποιόν της Ελληνίδας αυτής.
Την ελληνίδα αυτήν δασκάλα αφού πρώτα την επέπληξε, την μετέθεσε πρόσφαταστην Θεσσαλονίκη, η αξιότιμη Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. ΘάλειαΔραγώνα, υπήκουσα ως λέγεται στις απαιτήσεις του εκεί τουρκικού προξενείου. Τέλος επιτρέψτε, μαζί με τις ευχές μου για Καλό Πάσχα, να σας γνωρίσω κατωτέρω, πράγμα που θεωρώ καθήκον μου, τις απόψεις του πρέσβη επί τιμή κ.Θέμου Στοφορόπουλου για το τι σχεδίασε η Τουρκία και εκτελεί με τηνανοχήν του ελληνικού κράτους στην ελληνική Θράκη. Ως γνωστόν αναμένεται να μας επισκευθεί σύντομα ο κ. Ερτογάν για να "απαιτήσει" με αντάλλαγμα το άνοιγμα της σχολής της Ξάνθης, συνδιοίκηση(σε πρώτη φάση) της Ελληνικής Ξάνθης.Επίσης στο τελευταίο συνημένο ακούστε μεταξύ άλλων τον ψευτομουφτή της Ξάνθης να βρίζει του έλληνες γκιαούρηδες και να λέει ότι ο τούρκος μόνον μετούρκο μπορεί να γίνει φίλος, κτλ.
Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές. Είναι προφανές ότι η κατάσταση με το τουρκικό προξενείο της Θράκης έγινε προκλητικά απάράδεκτη για το ελληνικό κράτος καιτον ελληνισμό καιαναμένουμε να γίνουν πράξη όσα είπε ο κ. αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για τοτουρκικό προξενείο της Θράκης.Επίσης αποτελεί υποχρέωση μας στου έλληνες Πομάκους και στου έλληνες τηςΘράκης η άμεση ανάκληση της μετάθεσης της Ελληνίδας Δασκάλας ώστε ναβεβαιωθούν ότι ζουν στην πατρίδα τους και όχι σε τουρκική επαρχία
Με εκτίμηση
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Η Θράκη, μια άλλη Κύπρος;
Θέμος Χ. Στοφορόπουλος
Το θέμα μου είναι:
Η Θράκη, μία άλλη Κύπρος;.
Θα προσπαθήσω, δηλαδή, νααπαντήσω στο ερώτημα, αν η Θράκη κινδυνεύει να ακολουθήσει την Κύπρο στοντραγικό κατήφορο της. Και, αν αυτό συμβαίνει, τι οφείλει να πράξει ο Ελληνισμός, για να αντιστρέψει μια τέτοια καθοδική πορεία.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ποιός ήταν - και είναι - ο σταθερός στρατηγικός στόχος της ΄Αγκυρας καθ'όσον αφορά στην Κύπρο; Προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά ναμεγιστοποιήσει - ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου,περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στηνΤουρκία. Πώς προώθησε η ΄Αγκυρα αυτόν τον στρατηγικό στόχο της:χρησιμοποιώντας συστηματικά τα εξής τακτικά μέσα. Πρώτο, επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ως τουρκικής μιας μειονότηταςτουρκόφωνης (ή, μάλλον, δίγλωσσης, σε μεγάλο βαθμό), μιας μειονότηταςμουσουλμανικής (με έντονα, όμως, κρυπτοχριστιανικά στοιχεία), μιαςμειονότητας ελληνικής, κατά μέγα μέρος, καταγωγής.Δεύτερο, καταφέρνοντας (η Τουρκία) να θέσει υπό τον έλεγχο της τη μειονότητααυτή και να αναγνωρισθεί ως "προστάτιδα" της.
Τρίτο, κατορθώνοντας να "αναβαθμίσεί τεχνητά τη μειονότητα αυτή σε "κοινότητα", και από "κοινότητα" σε "μία από τις δύο κοινότητες" τηςΚύπρου, και ζητώντας μετά να αναγνωρισθεί ως "χωριστός λαός" και "χωριστό έθνος".
Τέταρτο, συγκεντρώνοντας, επίσης τεχνητά, τη μειονότητα σε ορισμένεςεδαφικές περιοχές πριν από το 1974 και σε μία εδαφική περιοχή μετά.
Πέμπτο, εξασφαλίζοντας ισχυρούς συμμάχους, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την προώθηση τουτουρκικού στρατηγικού στόχου.
Έκτο, διατηρώντας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δενυπήρξαν χρονικές περίοδοι, κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε υπεροπλία καιέπρεπε να την αξιοποιήσει).
Έβδομο, επωφελούμενη από τις αποτυχίες και τα λάθη μας. Όπως από τηνπαράλειψή μας να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους, ώστε η 'Αγκυρα, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον να μη τους εκμεταλλευθούν, να μη τους καταστήσουναιχμή της λόγχης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Επωφελήθηκε η Τουρκία καιαπό την αποτυχία μας να πείσουμε και να προσεταιρισθούμε τους καλής πίστηςΤουρκοκύπριους και να συνεργασθούμε μαζί του εναντίον εκείνων, που μόνο τοκαλό τους δεν ήθελαν. Αλλά και από την ανικανότητα μας να ασκήσουμε τηναπαιτούμενη - πράγματι δυσχερέστατη - αυτοσυγκράτηση και να μη πέσουμε στην παγίδα των αντίπαλων μας, οι οποίοι επεδίωξαν και κατάφεραν να προκαλέσουνακόμη και ωμότητες των Ελλήνων εναντίον Τουρκοκυπρίων.
Η λανθασμένη τακτική, που ακολουθήσαμε έναντι των Τουρκοκυπρίων, συνδέεταιμε τη γενικότερη ανικανότητα μας να αντιληφθούμε εγκαίρως τις επιδιώξεις της΄Αγκυρας και των δυνάμεων που συμμαχούν μαζί της. Ανικανότητα που μαςοδήγησε και στην πλάνη, ότι "μπορούμε να τα βρούμε με τους Τούρκους". Μια ηθελημένη, βέβαια, μια εκούσια πλάνη εκείνων που ήξεραν την αλήθεια, αλλάπου συνειδητά υποχώρησαν στις από κοινού πιέσεις Τούρκων, ΄Αγγλων καιΑμερικανών ή έκαναν ότι πίστεψαν τις υποσχέσεις τους. Σε αυτή την πλάνη (ητην δήθεν πλάνη) οφείλονται οι συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου καθώς και οι"διακοινοτικές συνομιλίες" μετά την εισβολή του 1974, με την κατοχή καιτην προσφυγιά - και, αργότερα, τον μαζικό εποικισμό - να συνεχίζονται. Είχε προηγηθεί η προδοσία του Ιουλίου 1974, από εκείνους που ίσως πίστεψαν (λέω "ίσως", διότι η Δίκη της Κύπρου ματαιώθηκε για ανεξήγητους "λόγους ύψιστης εθνικής σκοπιμότητας") από εκείνους, λοιπόν, που ίσως πίστεψαν,βλακωδώς, ότι "δίνοντας" (σαν να ήταν χωράφι του πατέρα τους) τηνμικρότερη περιοχή που κατέλαβε ο "Αττίλας Ένα", θα ένωναν την υπόλοιπηΚύπρο με την Ελλάδα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η ανικανότητα μας να αποκτήσουμε πραγματικούςσύμμαχους (και η ψευδαίσθησή μας - πάλι ακούσια ή εκούσια - ότι οι τυπικοίμας "σύμμαχοι" είναι πραγματικοί) καθώς και η ολέθρια παράλειψη μας (ιδίως σε ορισμένες περιόδους ελπίζω η σημερινή περίοδος να μη εiναι μία από αυτές)να διατηρούμε και να βελτιώνουμε το συσχετισμό των στρατιωτικών δυνάμεωνΕλληνισμού - Τουρκίας στην Κύπρο και σε σχέση με αυτή, αλλά και στα άλλατμήματα του ελληνοτουρκικού μετώπου.Εκμεταλλευόμενη ελληνικές προδοτικές ενέργειες, ελληνικές αδυναμίες καιελληνικά λάθη και χρησιμοποιώντας τα μέσα που αναφέραμε, η Τουρκία προώθησετον στρατηγικό της στόχο στην Κύπρο τόσο, ώστε να έχει δημιουργήσει σήμεραδύο προοπτικές απόλυτα αρνητικές για τον Ελληνισμό:
α) H εμπέδωση καινομιμοποίηση της διχοτόμησης, με το "ελεύθερο" τμήμα, καθόλου στηνπραγματικότητα ελεύθερο, αφού ζει στη σκιά του Αττίλα.
β) Η τουρκοκρατούμενηομοσπονδία, σύμφωνα με την "Δέσμη Ιδεών" του Γενικού Γραμματέα τωνΗνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα λεγόμενα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης". Κατ' ανάγκην τουρκοκρατούμενη, αφού:
α) το βόρειο ομόσπονδοκρατίδιο θα είναι τουρκικό, με πλειοψηφία πληθυσμού μόνιμα και θεσμοθετημένατουρκική (τουρκική και όχι τουρκοκυπριακή: σύντομα οι συνεχώς αυξανόμενοιέποικοι θα αποτελούν την πλειονότητα των διαμενόντων στα κατεχόμενα) και μεομόσπονδα όργανα πάντοτε τουρκικά,
(β) στα κεντρικά, ομοσπονδιακά, όργανα οιΤούρκοι θα έχουν βέτο σε όλα τα θέματα και τα αντίστοιχα ελληνικά βέτο θαυποχωρήσουν προ των τουρκικών, διότι
(γ) ο συσχετισμός των στρατιωτικώνδυνάμεων ως προς την Κύπρο θα είναι συντριπτικά υπέρ της Τουρκίας, όπωςπροβλέπουν οι"ιδέες" του ΟΗΕ, ιδέες τούρκικης, αμερικανικής καιβρετανικής προέλευσης. Έχει καταφέρει δε η Τουρκία, με τη βοήθεια τωνΑμερικανών, να αποδυναμώσει την εφαρμογή, στην περίπτωση της Κύπρου,θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, που κανονικά θα έπρεπε να μαςευνοούν.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Μετά τη συνοπτική αυτή σκιαγράφηση των επιδιώξεων και των επιτευγμάτων της΄Αγκυρας ως προς την Κύπρο, θα αναφερθώ τώρα στην τουρκική πολιτική έναντι της Θράκης και έναντι του Ελληνισμού της Τουρκίας. Πρέπει αμέσως να θυμίσω,ότι ποτέ η Τουρκία (ενδόμυχα, αλλά υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιεςδηλώσεις) δεν δέχθηκε ως οριστικό το σύνορο του Έβρου και ότι, εν σχέσει μετις εκατέρωθεν μειονότητες (την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβροκαι την Τένεδο και τις μουσουλμανικές στην ελλαδική Θράκη) ακολούθησε - καιακολουθεί - πολιτική, που αποβλέπει στους εξής δύο συναφείς στρατηγικούς στόχους.Πρώτον, στην εκδίωξη του μέγιστου μέρους της ελληνικής μειονότητας. Του μέγιστου μέρους, ώστε οι κατηγορίες πως η ΄Αγκυρα δεν εφαρμόζει για τουςΈλληνες της Τουρκίας όσα απαιτεί για τους μουσουλμάνους της Θράκης νααφορούν μια ολιγάριθμη ελληνική μειονότητα, την παρουσία εξάλλου της οποίας,όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ανάγκη η Τουρκία για να μηγίνει ακόμη εμφανέστερη η αντιμειονοτική της πολιτική και για να επικαλείταιτις διατάξεις της Λωζάνης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα. Ο άλλοςστρατηγικός στόχος της ΄Αγκυρας είναι. όπως και στην περίπτωση της Κύπρου,επεκτατικός και συνίσταται στην απόκτηση και σταδιακή μεγιστοποίησηουσιαστικού έλέγχου στην ελλαδική Θράκη, αλλά και σε συνορεύοντα τμήματα τηςΒουλγαρίας, με απώτερο σκοπό την προσάρτηση ολόκληρης αυτής της περιοχήςστην Τουρκία. Πώς προωθεί η Τουρκία αυτούς τους στρατηγικούς της στόχους;Στη Βουλγαρία (κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και με τις ευλογίες τωνΑμερικανών) δημιουργώντας κινήσεις υπονομευτικές της εθνικής ασφαλείας τηςγείτονος χώρας, που ανάγκασαν τη Σόφια να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα, ταοποία η προπαγάνδα της Τουρκίας και των υποστηρικτών της παρουσίασε ωςπροκληθέντα από τον "εθνικισμό" του τότε καθεστώτος. Μετά την κατάρρευσητου κομμουνιστικού καθεστώτος η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νέεςβουλγαρικές αρχές (όταν βρέθηκαν, κατόπιν και δικών μας ενεργειών, υπόαμερικανική επιρροή) συνέχισαν την προσπάθειά τους, συνδυάζοντας την, πλέονμε την γενικότερη προσπάθεια μετατροπής της Βουλγαρίας σε δορυφόρο τηςΤουρκίας και της Αμερικής.Στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η ΄Αγκυρα χρησιμοποίησε, από το 1923μέχρι σήμερα, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, ποικιλία μεθόδων καταπίεσης.Από την προσπάθεια περιορισμού των μη ανταλλάξιμων Ελλήνων, τις οικονομικέςδιακρίσεις και την πολιτιστική γενοκτονία μέχρι φόνους, όπως εκείνοι τωνομογενών κατά τις εξορίες διαρκούντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατάτα Σεπτεμβριανά ή κατά τον διωγμό στην Ίμβρο.Εδώ στη Θράκη, η ΄Αγκυρα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα εξής τακτικάμέσα: Πρώτον, τη συνένωση και τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων,περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, έτσι ώστε να αποκτήσουντουρκική εθνική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία "μητέρα πατρίδα" τους. Δεύτερον, την αναγνώριση, της μιας αυτής μειονότητας ως "τουρκικής". Τρίτον, την "αναβάθμιση" της μειονότητας σε "κοινότητα" (ήδη η΄Αγκυρα και οι εδώ πράκτορες της μιλούν για "τουρκική κοινότητα"), καιχωρίς αμφιβολία, την περαιτέρω τεχνητή προαγωγή, της. Τέταρτη επιδίωξη του τουρκικού κράτους είναι η διατήρηση και ενίσχυσητης νομιμοποίησης του να ενδιαφέρεται για τη μειονότητα, παρά τιςγενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της ΜικρόςΑσίας, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα εναντίον των Κυπρίων και των Κούρδωνκαι παρά την ωμή παραβίαση της Σύμβασης της Λωζάνης περί ανταλλαγήςπληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα.Η Αγκυρα προσπαθεί, επίσης, να δημιουργήσει την εντύπωση, πως οιΜουσουλμάνοι έχουν κάποιου είδους εθνικά δικαιώματα επί τμημάτων τηςελληνικής επικράτειας. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η θέση τηςΤουρκίας, ότι μόνον προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου εξισλαμισμού πρέπει ναμεταβληθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών της ελληνικής Θράκης, όπουσήμερα διαμένουν Μουσουλμάνοι. Η Τουρκία επιδιώκει, συγχρόνως, να πυκνώσεικαι να ενισχύσει την παρουσία των Μουσουλμάνων στις περιοχές όπου ήδηευρίσκονται, αλλά και να επεκτείνει την παρουσία αυτή, ιδίως εδώ στο νομόΈβρου, ώστε να δημιουργηθεί "συνέχεια" με την τούρκικη επικράτεια.Φαίνεται ότι, για να επιτύχει αυτά η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω τουΓενικού Προξενείου Κομοτηνής. Η τουρκική πολιτική αποβλέπει στη δημιουργίαδεσμών πολιτικών (δηλαδή αλυτρωτικών), οικονομικών (υπό την κηδεμονία της΄Αγκυρας), και "πολιτιστικών" (συνισταμένων στην από κοινού πρόσληψη τηςκρατικής τούρκικης προπαγάνδας) μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θράκης αλλάκαι μεταξύ δυτικής Θράκης και νοτίων βουλγαρικών επαρχιών και στην "λειτουργική", de facto ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών με πολιτικόκέντρο αναφοράς την ΄Αγκυρα και με τοπικό κέντρο αναφοράς (οικονομικό,μορφωτικό, συγκοινωνιακό κ.λ.π.) την Αδριανούπολη. Οι επαφές των γνωστώνπρακτόρων της Τουρκίας με ομολόγους τους στην Βουλγαρία είναι ενδεικτικέςτης τακτικής αυτής. Κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι και ο έλεγχος επί τωνΜουσουλμάνων - στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία - που θέλει η ΄Αγκυρα νααποκτήσει. Συμπληρωματικά των ανωτέρω - και αναγκαία - συστατικά τηςτούρκικης τακτικής αποτελούν η απόκτηση σύμμαχων και η εκμετάλλευση τουδιεθνούς δικαίου.Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούνται δεσμοί - θα πρόκειται,στην πραγματικότητα, για σχέση υποτέλειας - μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.Δεν μου είναι γνωστό τι υπόσχονται οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι στουςΒουλγάρους, σε σχέση με την ελληνική Θράκη. Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτο ότιβουλγαρικοί σωβινιστικοί κύκλοι (τις απόψεις των οποίων διοχετεύουν καιβουλγαρικά μέσα δημοσιότητας) ισχυρίζονται ότι ζει, στην Ελλάδα, μεγάλοςαριθμός Βουλγάρων. (Αν εννοούν τους Πομάκους, διαφωνούν με την τουρκικήπροπαγάνδα, που θέλει να είναι Τούρκοι οι Πομάκοι, αυτοί οι απόγονοι τωναρχαίων Θρακών). Οι ίδιοι βουλγαρικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν την εξωφρενικήπρόβλεψη, ότι η Ελλάδα θα επιτεθεί κατά της Βουλγαρίας. Tι σημαίνουν αυτά;Το γεγονός, πάντως ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη τωνΑμερικανών ενισχύει τις ελπίδες της, ότι θα μπορέσει να μεταχειρισθεί, γιατους επεκτατικούς της σκοπούς, το δίκαιο των μειονοτήτων, όπως αυτόεξελίσσεται, ειδικότερα την προϊούσα ενδυνάμωση της αρχής τουαυτοπροσδιορισμού, τις νύξεις της ΔΑΣΕ ότι οι χώρες μέλη της μπορούν, ανθέλουν, να αναγνωρίσουν στα μέλη μειονοτήτων, δικαιώματα εν σχέσει με τιςπεριοχές στις οποίες διαμένουν, και τις προτροπές να διευκολύνεται η επαφήμελών μειονοτήτων με τη χώρα, με την οποία θεωρούν ότι έχουν δεσμούς.Και, βέβαια, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα λάθη μας:Την αποτυχία μας, μέχρι τώρα, να προστατεύσουμε τους ισλαμικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, ωστε να μη γίνουν οργανα -και, τελικά, θύματα - τουτουρκικού ιμπεριαλισμού. Την αποτυχία μας να πλησιάσουμε πραγματικά τηνκαλόπιστη μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων και να τους βοηθήσουμε ναενσωματωθούν στην κοινωνία, διατηρώντας και καλλιεργώντας, όσο θέλουν, τομειονοτικά τους χαρακτηριστικά. Τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ενίοτεαντιδράσαμε στον προβοκατόρικο χαρακτήρα του τουρκικού επεκτατισμού,λαμβάνοντας, στο παρελθόν, ορισμένα περιοριστικά μέτρα ως προς τουςΜουσουλμάνους, μέτρα ελάσσονα είναι αλήθεια, αλλά που κατέστησαν μερικούςαπό αυτούς ευάλωτους στην προπαγάνδα της ΄Αγκυρας και, συγχρόνως, της έδωσανεπιχειρήματα.Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε και εκμεταλλεύεται, επίσης, την μοιραία πολιτικήμας, που συνίσταται στη νομιμοποίησή της ως προς τους ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνους και στη (γνήσια ή προσποιητή) εντύπωση της πολιτικής μας ηγεσίας, ότι μπορεί να έλθει μαζί της σε συμφωνία για ζητήματα που τουςαφορούν. Στην πολιτική μας αυτή οφείλονται και οι ειδικές ελληνοτουρκικέςσυμφωνίες (όπως το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο του 1978), που συνέβαλαν στονεκτουρκισμό των Μουσουλμάνων και δημιούργησαν διαύλους επιρροής τηςΤουρκίας. Η ανεπαρκής μέριμνα για την γενικότερη εθνική μας ισχύ(διπλωματική, οικονομική και, ιδίως, στρατιωτική) απετέλεσε καίριο λάθος,που οι αντίπαλοί μας επίσης εκμεταλλεύθηκαν.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Τι έχει πετύχει η Τουρκία μέχρι σήμερα σε αυτά τα μειονοτικά θέματα:Στην Ίμβρο και την Τένεδο - στρατηγικής σημασίας νησιά - ο Ελληνισμός έχεισχεδόν εξαλειφθεί. Οι ελάχιστοι ομογενείς που παραμένουν στην Πόλη, χωρίς νασυνιστούν ουσιαστική ελληνική παρουσία, είναι, για την ΄Αγκυρα, πολύτιμοπολιτικό αντίβαρο (επειδή, βέβαια, εμείς το επιτρέπουμε να το χρησιμοποιούνσαν τέτοιο). Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν οι προσπάθειες της ΤουρκικήςΠρεσβείας στην Αθήνα, να πείσει ομογενείς να επιστρέψουν στην Πόλη. Η΄Αγκυρα ανησυχεί ότι θα μείνει χωρίς αντίβαρο και χωρίς ομήρους.Εδώ στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιτύχει ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ενοποίησηςκαι Τουρκοποίησης των μειονοτήτων. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικοί δεσμοί(οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι) μεταξύ σημαντικού αριθμούΜουσουλμάνων και της Τουρκίας, πράκτορες της οποίας εμφανίζονται ωςεκπρόσωποι τους, στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά το παρελθόν, αλλά και διεθνώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Μουσουλμάνοι καταπιέζονται στην Ελλάδα. Συντονίζονται δε και με την ηγεσία τωνΜουσουλμάνων στην Βουλγαρία.Η Αγκυρα οργανώνει τους Μουσουλμάνους στη χώρα μας, ώστε να τους ποδηγετεί,και έχει αποκτήσει μέσα πίεσης εδώ, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολικόνα λεχθεί πως έχει φθάσει να ασκεί de facto συγκυριαρχία, μέσω του ΓενικούΠροξενείου της στην Κομοτηνή, μέσω των πρακτόρων της, μέσω των Μουσουλμάνωνπου εκβιάζει, αλλά, πιθανότατα, και μέσω αυτών που εξαγοράζει. Αναφέρομαιστις επίμονες φήμες περί μυστικών κονδυλίων που μοιράζει το Γενικό Προξενείοσε Μουσουλμάνους, για σκοπούς όπως οι αγορές επιλεγμένων ακινήτων και οιμυστικές επιχορηγήσεις μουσουλμανικών καταστημάτων. Τα μέσα παρέμβασηςσυμπληρώνονται από τους δασκάλους (κάποτε και από τους θρησκευτικούς λειτουργούς), από τα σχολικά βιβλία που η ΄Αγκυρα θέλει να στέλνει εδώ, απότην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων δημοσιότητας.Η Αγκυρα έχει επιτύχει, επίσης, να προσδώσει στην Αδριανούπολη τιςπροοπτικές κέντρου της ευρύτερης περιοχής. Σαφής είναι, εξάλλου η εντύπωσηπως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την ανοχή, αν όχι και υποστήριξη, τωνΗνωμένων Πολιτειών, για την επεκτατική της τακτική.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Πόσο, λοιπόν, κινδυνεύει να καταστεί η Θράκη "μια άλλη Κύπρος"; Η απάντησηείναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί αρκετά, αφού εφαρμόζονται ορισμένα από τατακτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι η υπαγωγή των Μουσουλμάνων στονέλεγχό της και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς αντίθετους με τα πραγματικάτους συμφέροντα. Όπως είναι, επίσης, η αυτοπροβολή της Τουρκίας ως "προστάτιδος" των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα (αλλά και στην Βουλγαρία) και ηαξιοποίηση των δικών μας λαθών, τα οποία αναφέραμε. Με τέτοια μέσα, σταοποία συγκαταλέγονται η εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων και η συνεχής αναβάθμισητων τούρκικων ενόπλων δυνάμεων, η Toυρκία ήδη - επαναλαμβάνω - ασκεί στηνπράξη, συγκυριαρχία στην ελλαδική Θράκη. Η Αγκυρα συνεχίζει, συγχρόνως, τιςπροσπάθειες εφαρμογής των υπολοίπων σχεδίων της: Για την αναγνώριση τωνΜουσουλμάνων ως μιας, ενιαίας, "τουρκικής κοινότητας". Για την κατασκευήμιας ενιαίας "εδαφικής βάσης" της μειονότητας αυτής, για την, κατά τοδυνατόν, επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα, ώστε να δημιουργηθείεδαφική συνέχεια με την Τουρκία και για την επικράτηση του ισχυρισμού, ότιοι Μουσουλμάνοι έχουν οιονεί εθνικά δικαιώματα επί των εδαφών όπου σήμεραδιαμένουν. Για την αναγνώριση ενιαίας ηγεσίας των Μουσουλμάνων, η οποία να ελέγχεται από την ΄Αγκυρα και να αναγνωρίζεται διεθνώς.Η Τουρκία ελπίζει ότι, με τα μέσα αυτά και με την συμπαράσταση των ισχυρώντης συμμάχων, που θα την βοηθήσουν να εκμεταλλευθεί ορισμένες τάσεις τουδικαίου των μειονοτήτων, θα καταφέρει, τελικά, να ενσωματώσει ταελληνικότατα αυτά εδάφη.ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Τί μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό; Νομίζω πως η πολιτική, τηνοποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητο να συνδυάζει δύοστοιχεία: Αφ' ενός την εξασφάλιση της άσκησης όλων των δικαιωμάτων τωνΜουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Και αφ ετέρου την προστασία μας από τονιμπεριαλισμό της ΄Αγκυρας, αλλά και την προστασία των Μουσουλμάνωνσυμπατριωτών μας, ώστε να μη καταστούν θύματα του ιμπεριαλισμού αυτού, όπωςη Τουρκοκύπριοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Κύπρο, υπό την πίεσητων εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής. Η πολιτική αυτή - η μόνη ορθή -συνεπάγεται, φυσικά, την επίσημη αναγγελία, ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει, πλέον, πως η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματαελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνων ή να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι'αυτούς. Η κατάργηση του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, οτερματισμός εφαρμογής των ελληνοτουρκικών εκπαιδευτικών συμφωνιών καιπρωτοκόλλων και, βεβαίως, η αυστηρή πάταξη κάθε πράξης υπονομευτικής της ελληνικής κυριαρχίας -χωρίς, το ξανάλεω - να θίγονται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων - αποτελούν, επίσης, αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες.Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Διότι η΄Αγκυρα χρησιμοποιεί τα μειονοτικά δικαιώματα για να προωθεί τους σκοπούςτης. Μια τακτική που θα συνίστατο στην παρεμπόδιση άσκησης των δικαιωμάτωναυτών, έκτος του ότι θα ήταν απαράδεκτη καθ' εαυτή, μόνο τον τουρκικόεπεκτατισμό θα εξυπηρετούσε. Τα μειονοτικά, όμως δικαιώματα έχουν όρια, ταοποία πρέπει να καθορίζει το υπέρτερο καθήκον προστασίας των μειονοτήτων,αλλά και της πλειονότητας, από έξωθεν κινδύνους. Η πολιτική αυτή - η μόνηορθή - προϋποθέτει μία γενικότερη αλλαγή της στάσης του Ελληνισμού απέναντιστην Τουρκία. Διότι πως θα εξηγήσουμε τα αμυντικά μέτρα που θα λάβουμε εδώ,όταν συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, ότανπραγματοποιούνται συναντήσεις τύπου Νταβός, όταν δεν καταγγέλουμε διεθνώςτην ολοκληρωτική και γενοκτόνο ΄Αγκυρα;Απαραίτητο, τέλος, στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η αύξηση της εθνικήςμας ισχύος, στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής. Και η ακτινοβολίαελληνικού πολιτισμού, από εδώ προς ολόκληρη την περιοχή.
Μια ηρωίδα Ελληνίδα, η Χαρά
Η Θάλεια Δραγώνα απειλεί να διώξει την ηρωική δασκάλα του Εβρου!
Μετά από αμέτρητες απειλές εγκάθετων της Άγκυρας, "νουθεσίες" απο τοπικές παλακίδες του Προξενείου, έναν ξυλοδαρμό απο καταδικασθέντα μουσουλμάνο, ποιος θα περίμενε ότι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος θα ζητούσε την απομάκρυνση της "ενοχλητικής δασκάλας"..Στις 13-3-2010 η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τιμήθηκε με το Αριστείο Καινοτομίας σε σχετική τελετή του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης "τόλμησε" να χρησιμοποιήσει εκτός προγράμματος το μικρόφωνο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, για να πει μπροστά στην αμήχανη Υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, την Υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου και άλλους παράγοντες του υπουργείου, το αυτονόητο.. Δηλαδή ότι οι μαθητές της «αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Πομάκοι Μουσουλμάνοι» και πως «η Μειονότητα στη Θράκη δεν είναι Τουρκική, είναι Μουσουλμανική» και αυτό τα παιδιά «το φωνάζουν μέσα από την εφημερίδα» που δημιούργησαν, εφημερίδα που παράδωσε και στην Υπουργό η οποία μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά την παράλαβε χαμογελώντας αμήχανα.Το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο από την ειδική γραμματέα του Υπουργείου και εκλεκτή του κ.Παπανδρέου, Θάλεια Δραγώνα, ή οποία επιτέθηκε φραστικά κατά της εκπαιδευτικού, κόρης του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, απειλώντας την λέγοντας πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να φύγει από τον Έβρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η κυρία Δραγώνα είπε στην εκπαιδευτικό που μόλις είχε βραβευτεί για το έργο της, «δεν είσαι σωστή δασκάλα» ενώ την κατηγόρησε πως «ασκεί εξωτερική πολιτική στον χώρο του σχολείου»....Δεν πέρασαν παρα λίγες μόνο ημέρες και η "απειλή" της ιέρειας του ιστορικού αναθεωρητισμού πραγματοποιήθηκε, καθώς η δασκάλα πληροφορήθηκε ότι από την νέα σχολική χρονιά μετατίθεται σε σχολείο του 3ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.
Από το πολύ καλό: http://endelehia.blogspot.com/
Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Στις 14 Απριλίου η «Γιορτή της Απόδημης Ελληνίδας»
Χαρίκλεια ΝικοπούλουΗ Χαρίκλεια Νικοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις, στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές τις σπουδές, τελειοποίησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και στο ακορντεόν.Εργάστηκε ως δασκάλα στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Αριστοτέλειο Κολέγιο» (1999-2001) και το 2001 διορίστηκε σε δημόσια σχολεία στη Ζάκυνθο, στην Κομοτηνή και στην Αιτωλοακαρνανία. Από το 2004 είναι διορισμένη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, στο Πομακοχώρι του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς συλλόγους και δημόσιους φορείς για την προσφορά της και τη διδασκαλεία της στο μειονοτικό σχολείο του Δερείου Έβρου.provoles.deRead
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Την Ελλάδα αγαπώ
Eθνικές Επέτειοι
ΟΡΚΟΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!
Ιστορικό Αφιέρωμα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
1. Αφίσες
2. Ελαιογραφίες
3. Γρηγόριος Δικαίος η Παπαφλέσσας
4. Κέιμενο για την 25η Μαρτίου
5. Η εθνεγερσία του 1821
6. Η Πολιορκία και η Άλωση της Τριπολιτσάς
7. Η Συμβολή των Ρουμελιωτών στην Επανάσταση του 1821
8. Αδούλωτη Σάμος
9. Αθανάσιος Διάκος το Πνεύμα Κατισχύει της Ύλης
10. Η Δίκη των Στρατηγών Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα
11. Οι Εμφύλιες Διαμάχες Κατά την Επανάσταση του 21
12. Στρατιωτικοί Ιερείς στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας
13. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Θρησκευτική Υπηρεσία Σταρτού
14. Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης
15. Το Παιδομάζωμα Κατά την Τουρκοκρατία
16. Ο Ελληνικός Στρατός την Περίοδο του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια
17. Ρήγας Φεραίος ο Εθνεγέρτης, ο Πρωτομάρτυρας της Ελευθερίας
18. Ο Ελληνικός Στρατός Πριν και Μετά την Επανάσταση
19. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ http://www.computer.gr/kolokotronis/pnika.html
Η Πίστη και Η Πατρίδα. Δυο ήρωές τους.
« Όταν η μαύρ' η μάνα μου, εμπρός σε μιαν εικόνα,Πλάστη μου, μ' εγονάτιζε με σταυρωτά τα χέριακαί μώλεγε να δεηθώ για κειούς, που το χειμώνα σα λύκοι ετρέχαν στα βουνά με χιόνια, μ' αγριοκαίρια, για να μη ζούνε στο ζυγό, ένιωθα τη φωνή μου να ξεψυχάη στα χείλη μου, εσπάραζε η καρδιά μου, μου ετρέμανε τα γόνατα, σα νά 'θελε η ψυχή μου να φύγη με τη δέηση από τα σωθικά μου.
Ύστερα μούλεγε κρυφά να Σου ζητώ τη χάρη και να μ'αξιώσης μια φορά ένα σπαθί να ζώσω και να μην έρθη ο θάνατος να μ'εύρη να με πάρη, πρίν πολεμήσω ελεύθερος, για Σέ πριν το ματώσω.
Πατέρα παντοδύναμε, άκουσες την ευχή μου• μου φύτεψες μέσ' στην καρδιά αγάπη, πίστη, ελπίδα, έδωκες μια αχτίδα Σου αθέρα στο σπαθί μου και μού'πες: Τώρα πέθανε για Με, για την Πατρίδα.
Έτοιμος είμαι, Πλάστη μου!
Λίγες στιγμές ακόμα και σβηώνται τ' άστρα Σου για με. Για με θα σκοτειδιάση τ' όμορφο γλυκοχάραμα.
Θα μου κλειστή το στόμα, που εκελαηδούσε στα βουνά, στη ρεματιά, στη βρύση• θα μαραθούν τα πεύκα μου. Αραχνιασμέν' η λύρα, που μου ήταν αδερφοποιητή κι όπου μ' εμέ στη φτέρη αγκαλιασμένη επλάγιαζε, τώρα θα μείνη στείρα καί στ' άψυχο κουφάρι της θα να βογγάη τ' αγέρι.
Όλα τ' αφήνω με χαρά, χωρίς ν' αναστενάξω.Και τό'χω περηφάνεια μου, που εδιάλεξες εμένα αυτήν την έρμη την ποριά με το κορμί να φράξω.
Ευχαριστώ Σε, Πλάστη μου!
Δε θα χαθούν σπαρμένα και δε θα μείνουν άκαρπα τ' άχαρα κόκκαλά μου.
Ευλόγησέ τηνε τη γη, οπού θα μ' αγκαλιάση και στοίχειωσε κάθε σπειρί από τα χώματα μου, να γένη αδιάβατο βουνό το μνήμα του Θανάση.
Θέ μου! ξημέρωσέ τηνε την αυριανή τη μέρα! Θα μας θυμάτ' η Αρβανιτιά και θα την τρώ' η ζήλεια. Θα χλιμιντράνε τ' άλογα, θα καίνε τον αγέρα με τ' άγρια τα χνώτα τους γκέκικα καριοφίλια, θα γίνουν πάλι τα Θερμιά λαίμαργη καταβόθρα.
Χιλιάδες ήρθαν θερισταί και Χάρος οργοτόμος, μουγκρίζουν, φοβερίζουνε, πως δε θα μείνη λώθρα σ' αυτήν τη δύστυχη τη γη, φωτιά, δρεπάνι, τρόμος.
Κι εμείς θα πάμε με χαρά σ' αυτόν τον καταρράχτη. Επάνωθέ μας θά'σαι Σύ, και τα πατήματα μας θα νά'χουνε για στήριγμα τη φοβερή τη στάχτη, πώμεινε σπίθ'ακοίμητη βαθιά στα σωθικά μας.
Δυνάμωσέ μας, Πλάστη μου!
Για ν' ακουστή στη Δύση, πως δεν απονεκρώθηκε και πως θ' ανθοβολήση τώρα με τα Μαγιάπριλα ή δουλωμένη χώρα.Ευλογημέν' η ώρα!»
Έσκυψ' ο Διάκος ως τη γη, έσφιξε με τα χείλη κι εφίλησε γλυκά γλυκά το πατρικό του χώμα. Έβραζε μέσα του η καρδιά και στα ματόκλαδά του καθάριο, φωτοστόλουστο, ξεφύτρωσ' ένα δάκρυ... Χαρά στο χόρτο πώλαχε να πιη σε τέτοια βρύση.
Πλαγιάζει ο λεονταρόψυχος! Τα νιάτα, η θωριά του, τ' αστέρια βλέπουν με χαρά και κάπου κάπου αφήνουν κρυφά το θόλο τ' ουρανού για να διαβούν σιμά του. Μοσχοβολάει τριγύρω του και τον σφιχταγκαλιάζει στον κόρφο της η άνοιξη, σα νά'τανε παιδί της• Χαρούμενα τα λούλουδα φιλούν το μέτωπο του.χάνει με μιας την ασχημιά και την ταπεινοσύνη ο έρμος ο αζώηρος, η ποταπή η λαψάνα, γλυκαίνει το χαμαίδρυο, στου χαμαιλειού τη ρίζα αποκοιμιέται ο θάνατος και το περιπλοκάδι, που πάντα κρύβεται δειλό και τ' άπλερο κορμί του αλλού στυλώνει το φτωχό, δυναμωμένο τώρα τρελλό, περηφανεύεται και θέλει να κλαρώση στ'ανδρειωμένο μέτωπο για ν' ακουστή πως ήταν στη φοβερή παραμονή μια τρίχ' απ' τα μαλλιά του.
Πλαγιάζει ο λιονταρόψυχος!
Του ύπνου του οι ώραις όσο κι'αν φύγουν γρήγορα, μεσότοιχο θα γένουν ν'αποστομώσουν το θολό, τ' αγριωμένο κύμα του χρόνου που μας έπνιξε.
Μ' εκείνην την ρανίδαπώσταξ' από τα μάτια του θα ξεπλυθή η μαυράδα, που ελέρωνε της μοίρας μας το νεκρικό δεφτέρι.
Ο Διάκος στο κρεββάτι του, ζωσμένος τη φλοκάτη, σαν αητός μες στη φωλιά, ολάκερο ένα γένος έκλωθ' εκείνην την βραδιά. Όταν προβάλ'η μέρα, θα νάβγουν τ' αητόπουλα με τροχισμένα νύχια, με θεριεμμένα τα φτερά, ν'αρχίσουν το κυνήγι...
Πλάστη μεγαλοδύναμε! Αξίωσέ μας όλους, πριν μας σκεπάση η μαύρη γη, στα δουλωμένα πλάγια να κοιμηθούμε μια νυχτιά τον ύπνο του Θανάση!
«Eις δόξαν του δίκιου και μεγάλου Θεού.Kύριε Παντοδύναμε! Eσύ, Kύριε; θα σώσης αυτό το αθώο έθνος. Eίμαστε αμαρτωλοί, είσαι Θεός! Eλέησέ μας, φώτισέ μας και κίνησέ μας εναντίον του δόλου και της απάτης, της συστηματικής τυραγνίας της πατρίδος και της θρησκείας. Eις δόξαν Σου, Kύριε, σηκώνεται απόψε η σημαία της λευτεριάς αναντίον της τυραγνίας! Πατριώτες! Πεθαίνω διά την πατρίδα. Στέκω εις τον όρκον μου τον πρώτον. Δεν μπορώ, πατρίδα, να σε βλέπω τοιούτως και των σκοτωμένων τα παιδιά και οι γριγές να διακονεύουν και τις νιες να τις βιάζουν διά κομμάτι ψωμί εις την τιμή τους οι απατεώνες της πατρίδος. Γιομάτες οι φυλακές από αγωνιστές και στα σοκάκια σου διακονεύουν αυτείνοι οι αγωνισταί, οπού χύσανε το αίμα τους διά να ξαναειπωθή «πατρίδα Eλλάς». Eίτε ελευτερία κατά τους αγώνες μας και θυσίες μας, είτε θάνατος σ’ εμάς! Πεθαίνω εγώ πρώτος απόψε. Έχετε γεια, πατριώτες, και εις την άλλην ζωήν σμίγομεν, εκεί οπούναι και οι άλλοι συναγωνισταί μας, εις τον κόρφον του αληθινού Bασιλέως, του μεγάλου Θεού, του αληθινού. Πατρίδα, σ’ αφήνω ανήλικα παιδιά και γυναίκα, αν τ’ αφήσουνε ζωντανά, τ’ αφήνω εις την προστασίαν σου. Kοίταξε ότ’ είναι παιδιά του τίμιου αγωνιστή Mακρυγιάννη. Ποτές αυτός δεν σε ψύχρανε εις τα δεινά σου και τώρα πρόθυμος να πεθάνη διά σένα για να σε ιδούνε τα παιδιά του ελεύτερη Eλλάδα κι όχι παλιόψαθα της τυραγνίας και των κολάκων της. Διά τα παιδιά μου αφήνω κηδεμόνες τον κύριον Mιχαήλ Σκινά, Mελά, Δόσιον, Kαλλεφουρνά, γυναικάδελφόν μου Σκουζέ και τη γυναίκα μου. Kαι νακολουθήσετε κατά την παλιά μου διαθήκη ό,τι διαλαμβάνει, κι αν αμελήσετε εις την άλλην ζωήν θα μου δώσετε λόγον. Bιαστικός γράφω με τη σημαία μου στο χέρι. Έχετε γεια όλοι και την τυραγνία να μην την αφήσετε να φωλιάση εις την πατρίδα, να μην ντροπιάσετε τόσα αίματα οπού χύθηκαν.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Κοινωνική δράση: Συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για μη εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές εξωτερικού
Το αντίβαρο ξεκίνηση συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για μη εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού - ακόμη και σε αυτές που δε θα χρέωναν το δημόσιο και θα γινόνταν με πόρους των ομογενών.Για να δείτε την επιστολή, και να την υπογράψετε ακολουθήσετε το σύνδεσμο http://www.antibaro.gr/node/1282
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
ηθογράφημα: Βλέποντας μόνον το πρωτόκολλο της Πρεσβείας
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Υπό ίδρυση Ινστιτούτο εθνικής σημασίας. Διακριτικός τίτλος: Ι.Π.Α.Φ.
Επωνυμία : Ινστιτούτο Προστασίας Αρχαιοτήτων και Φυσικών πόρων.
Πρόσκληση απευθυνόμενη στα υποψήφια ιδρυτικά μέλη:
- Σύνταξη αιτημάτων παραχώρησης ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από τους εμπλεκόμενους Δήμους. Δευτέρα 22 Μαρτίου, ώρα 19:00, γραφείο δικηγόρου κ.Θ.Καβασίδη.
- Συνάντηση με επικεφαλείς κρατικών φορέων και ιδρυμάτων για την υποστήριξη του επιστημονικού οργανωτικού σχήματος. Τετάρτη 24 Μαρτίου, ώρα 19:30, αίθουσα συνεδριάσεων ΤΕΙ Λάρισας.
Ανακοίνωση: Όπως γνωρίζετε, τόσο εγώ όσο κι ο επίτιμος Καθηγητής κος Κωνσταντίνος Κεχαγιάς, έχουμε αναλάβει εξ'αρχής την πρωτοβουλία του κινήματος και τους χειρισμούς σύστασης του Ινστιτούτου. Την ευθύνη του ορισμού υπευθύνων διευθύνσεων έχουμε όλοι στην προσωρινή 5μελή ιδρυτική επιτροπή. Ωστόσο, ο αξιότιμος κος Κώστας αφήνει σε εμένα την ευθύνη να προτείνω γενικό διευθυντή. Αναζητώ πρόσωπο αναγνωρισμένης επιστημονικής αξίας, που να μπορεί να συνεργαστεί και να είναι προσωπικότητα κοινής αποδοχής. Να ξέρετε ότι θα συνεκτιμήσω και τις δικές σας προτάσεις. Σας ευχαριστώ.
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
ηθογράφημα: Η Ελληνική Ιστορία, η ίδια, χωρίς αρχή και τέλος
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
άρθρο: Ο παππούς μας από τη Μίλητο
άρθρο: Σημαντικές οδηγίες για τους Διδάσκοντες
Σε ευχαριστούμε αγαπητέ Διδάσκαλε Σάκη.
https://karatheodori.gr/efimerides/%20%20ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ%20Νο%2045%2003.02.pdf
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
άρθρο: Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών
Eleftheriades, George S, OAM, GCSCG, CETr, JP
49A Tramway Street, Rosbery, NSW 2018. Ph 9667 3045
Αξιότιμε κε Συντάκτα
Η επιστημονική αναζήτησις ευρήσκει τίς εξής πραγματικότητες περί τής Ελληνικής γλώσσης μας. Χάριν σπουδαιότητος τών μυνημάτων τού άρθρου σάς παρακαλώ νά τό φιλοξενίσετε εις τήν έγκριτον εφημερίδαν σας
Σημειωτέον ότι ηυλογήθει νά χρησιμεύσει καί εις τήν Εκκλησίαν Τού Κυρίου μας, μέ τήν βιβλικήν μετάφρασιν τών 70ντα (Septuagint), τήν αφ' ολοκλήρου γραφήν τής Καινής Διαθήκης, τήν γραφήν τών Πατερικών καί τών πολλών Ιερών Διατριβών
Σάς ευχαριστώ εκ τών προτέρων καί διατελώ μεθ' υπολήψεως.
Γ.Σ Ελευθεριάδης
Πηγή: ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ. Αθανάσιος Δέμος
Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών
Παλαιότερα επικρατούσε η θεωρία ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες, οι οποίοι κατοικούσαν στις ακτές της Συρίας – Παλαιστίνης. Ενώ συνέβη το αντίθετο: Οι Φοίνικες παρέλαβαν τη γραφή από τους Κρήτες αποίκους, οι οποίοι κατά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης ως Φιλισταίοι, όπως μας είναι γνωστοί, από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος υποστηρίζει: «Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής».
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούνιο του 1952 ο Άγγλος αρχιτέκτονας, ο Μάικλ Βέντρις ανακοίνωσε δημόσια ότι μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει μια άγνωστη μέχρι τότε γραφή, την Κρητικομυκηναϊκή γραμμική γραφή τύπου Β΄, στην οποία βρίσκονται γραμμένες πολλές πινακίδες από την Κρήτη, τις Μυκήνες, την Πύλο κ.ά. και, το κυριότερο, ότι η γλώσσα των πινακίδων αυτών είναι η Ελληνική.
Η σπουδαιότητα της ανακοίνωσης του Βέντρις για την επιστήμη γενικότερα (που έλυνε, επιτέλους, το μυστήριο, το μυστήριο των πινακίδων της γραμμικής γραφής Β’), αλλά ιδίως για τον ελληνικό πολιτισμό, που η γραπτή του παράδοση μεταφερόταν επτά περίπου αιώνες νωρίτερα (από τον 8ο αιώνα π.Χ. στον 15ον), ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Άλλαζαν, άρδην τα δεδομένα της ιστορίας μας, αφού αυτή εξαρτάται και προσδιορίζεται χρονικώς, κατά κύριο λόγο, από τις γραπτές μαρτυρίες.
Είχε προηγηθεί η έρευνα του Άγγλου αρχαιολόγου Έβανς, ο οποίος έκαμε ανασκαφές στην Κρήτη. Είχε παρατηρήσει ότι από τους κατασπαρμένους στα διάφορα μουσεία της Ευρώπηςσφραγιδόλιθους, εκείνοι που η προέλευσή τους ήταν γνωστή προέρχονταν από την Κρήτη. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι κοιτίδα της γραφής αυτής ήταν η Κρήτη. Γι’ αυτό το 1893 άρχισε τις έρευνες στην Κρήτη.
Ευθύς εξ αρχής ο Έβανς υποστήριξε ότι τα συλλαβογράμματα της γραμμικής γραφής Β’ δεν εκφράζουν γλώσσα ανατολικής προελεύσεως (όπως επιστεύετο πριν από την αποκρυπτογράφηση), αλλά μόνο ελληνικά. Ο Έβανς ακόμη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, βασιζόμενος σε παρατηρήσεις του επί της εξελίξεως των διαφόρων συλλαβογραμμάτων, ότι οιΦοίνικες παρέλαβαν τη γραφή από Κρήτες αποίκους, οι οποίοι μετά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης ως Φιλισταίοι. Έτσι, ο Έβανς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής!..
Περίπου την ίδια εποχή ο Ρενέ Ντυσσώ διετύπωσε ανάλογη άποψη: «Οι Φοίνικες είχον παραλάβει πρωιμότατα το αλφάβητόν των παρά των Ελλήνων, οίτινες είχον διαμορφώσει τούτο εκ της Κρητομυκηναϊκής γραφής». Η διαφορά είναι ότι το φοινικικό σύστημα γραφής παρέμεινε συλλαβάριο, όπως ακριβώς το παρέλαβαν από τους Έλληνες, ενώ η ελληνική φυσιολογική εξέλιξη κατέληξε στο σημερινό γνωστό αλφαβητικό σύστημα γραφής, το πρώτο δηλαδή αλφαβητάριο στον κόσμο.
Αυτήν την γραφή Β’ επέτυχε να αποκρυπτο γραφήσει το 1952 ο Άγγλος αρχιτέκτονας Ventris με την συνεργασία του μεγάλου Ελληνιστή Τσάντγουικ, ο οποίος έχει γράψει σχετικά: «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να σέβονται το κομμάτι αυτό του μαυρισμένου πηλού, γιατί αυτό κατ’ εξοχήν έπεισε τον κόσμο ότι οι δημιουργήσαντες τον μυκηναϊκόν πολιτισμό ήσαν Έλληνες. Η γλώσσα που μιλούσαν 1.700 χρόνια πριν να γεννηθεί ο Χριστός, είναι με μερικές διαφορές η ίδια γλώσσα με την ελληνική που μιλιέται σήμερα. Και υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν τα ξέρουμε για τις απαρχές της ελληνικής γλώσσας…».
Ο Μάικλ Βέντρις, που πέτυχε την αποκρυπτογράφηση, ήταν χαρισματικό πνεύμα. Μπορούσε να μαθαίνει εύκολα ξένες γλώσσες, είχε μια σπάνια συνδυαστική φαντασία, ήταν ικανός να ξεχωρίζει τις κανονικότητες μέσα στην ποικιλία και γενικά, όπως γράφει ένας συνεργάτης του, «είχε τη δύναμη να διακρίνει την τάξη μέσα στο φαινομενικό χάος, το χάρισμα δηλαδή που χαρακτηρίζει το έργο όλων των μεγάλων ανδρών». Γι’ αυτό και επέτυχε να λύσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, έλυσε τη μεγάλη απορία χιλιάδων μελετητών της ελληνικής ιστορίας, τους οποίους απασχολούσε το ερώτημα: «Πώς συμβαίνει οι Έλληνες με τόσο υψηλό επίπεδο πολιτισμού να πάρουν το αλφαβητάριο από τους Φοίνικες;..». Ο θάνατός του το 1956, σε ηλικία34 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, άφησε πολλά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.
Χάρη στον Βέντρις αποδείχτηκε ότι η ελληνική, η αρχαιότερη γλώσσα απ’ όσες ομιλούνται και γράφονται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι εντυπωσιακά αρχαιότερη από όσο εθεωρείτο στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα ελληνικά και πρωτοελληνικά φύλα διέθεταν διάφορα συστήματα γραφής. Αυτό έγινε γνωστό από τις πήλινες πινακίδες που τα «αρχεία» της ελληνικής γης διαφύλαξαν επί χιλιετίες και ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, «γράμμα λίθων γαίας παναληθέος».
Τα γραπτά αυτά μνημεία παρουσιάζουν κανονική εξέλιξη: Πρώιμο εικονογραφικό στάδιο (ιερογλυφικό), συλλαβογραφικό, τέλος φθογγογραφικό. Δύο από αυτά τα συστήματα, το Κυπριακό συλλαβογραφικό και η Γραμμική γραφή Β’, έχουν ήδη αποκρυπτογραφηθεί και εκφράζουν ολοκάθαρα την ελληνική γλώσσα με αδιάσπαστη ενότητα μέχρι σήμερα.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεγάλος Ελληνιστής G. Murray γράφει: «Η ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Μια σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στη Λατινική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική κ.λπ.. Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων».
Οι Ευρωπαίοι ειδικοί περί τα γλωσσικά στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι «η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει υψηλή μορφοποιητική ικανότητα, που διαμορφώνει τη σκέψη και κάνει τους μαθητές που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά, να διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες».
Στην Ελλάδα, όμως, πανεπιστημιακός καθηγητής επιθυμεί διακαώς την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο… Και υπάρχουν, δυστυχώς, ουκ ολίγοι ομονοούντες…
Ο Γερμανός φυσικός επιστήμων Μax Von Laye (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής) γράφει: «Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών». Τη δήλωση αυτή την έκαμε, όταν διαπίστωσε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια τέλεια μαθηματική δημιουργία, διαπίστωσε τη μαθηματική δομή της.
Εμείς συνεχίζουμε την «απλοποίησή» της μέχρι να την κάνουμε αγνώριστη. Σ’ αυτό απαντά ο Γάλλος καθηγητής Masse Roger λέγοντας: «Κάθε απλοποίηση στη γλώσσα είναι απλά ένα χάσιμο σκέψεως».
Αλλά, είναι διδακτικότατη η προτροπή του Προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του Πολιτισμού Φραγκίσκου Λιγκόρα, ο οποίος τον Μάρτιο του 1997 έκαμε την παρακάτω δήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μη την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ζωντανέψτε τους αρχαίους σας συγγραφείς, κάνετε γνωστόν το συλλογισμό τους…».
Αθανάσιος Δέμος
Πηγή: ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
ομιλία: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
- Νίκος Κυρίτσης: Απαριθμεί ήδη 600μέλη ο Σύλλογος (ενημέρωση).
- Μαρία Παπαδοπούλου: Ιστορική εξέλιξη και συμβολισμός της σημαίας, στην ελεύθερη Ελλάδα και τις αλησμόνητες πατρίδες (διάλεξη με προβολή εικόνων).
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, θα φιλοξενηθεί σχετικό αφιέρωμα στο σαλόνι της εφημερίδας ΗΧΩ. Μην το χάσετε!
Καλή υπόλοιπη Σαρακοστή
15
Ουκέτι υμάς λέγω δούλους, ότι ο δούλος ούκ οίδε τι ποιεί αυτού ο κύριος × υμάς δε είρηκα φίλους, ότι πάντα ά ήκουσα παρά του πατρός μου εγνώρισα υμίν.
16
Ουχ υμείς με εξελέξασθε, αλλ’εγώ εξελεγάμην υμάς, και έθηκα υμάς ίνα υμείς υπάγητε και καρπόν φέρητε, και ο καρπός υμών μένη, ίνα ό,τι αν αιτήσητε τω πατέρα εν τω ονόματί μου, δω υμίν.
Ο Θανάσης Λερούνης ακόμα κρατείται από τους ισλαμιστές ταλιμπάν.
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010
Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Σουηδική Βουλή
http://greek.swedishportal.net
Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Σουηδική Βουλή
- H Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της
- Ανακοίνωση του "Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης"
- Riksdagen erkände folkmordet - Turkiets ambassadör kallas hem
Η Σουηδική Βουλή αναγνώρισε την Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τους Οθωμανούς, το 1915 και καθ΄όλη την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Η Τουρκία αντιδρά άμεσα ανακαλόντας τον πρεσβευτή της στην Στοκχόλμη και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Erdogan, ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σουηδία.Η πρεσβευτής της Άγκυρας Zergun Koruturk ενημέρωσε τον Ahmet Davutoglu και ο τελευταίος την ανακάλεσε για διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη ανάκληση πρεσβευτή μέσα σε μία εβδομάδα μετά από την ανάκληση του πρεσβευτή της Άγκυρας από τις ΗΠΑ.
Με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ο "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ χαιρετίζει την απόφαση και την χαρακτηρίζει ιστορική.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου και μετά από διεξοδική συζήτηση, το Σουηδικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με το οριακό αποτέλεσμα των 131 ψήφων υπέρ και 130 κατά, τη ν Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, Ασσυρίων και Καλδέρων, το 1915 και σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο κυβερνητικός συνασπισμός των αστικών κομμάτων που κυβερνά την Σουηδία απέρριψε την αναγνώριση με την δικαιολογία ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να γράφουν την Ιστορία, το γεγονός όμως ότι τέσσερις βουλευτές του αστικού συνασπισμού ψήφισαν με την αντιπολίτευση (δηλαδή με τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και το αριστερό κόμμα, έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας.Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής είχε προτείνει την απόρριψη της πρότασης για την αναγνώρηση της Γενοκτονίας.Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας (και πρώην πρωθυπουργός) Carl Bildt λυπάται τα μέγιστα για την απόφαση του Κοινοβουλίου και φοβάται ότι η απόφαση αυτή θα δυσχεράνει την διαδικασία συναδέλφωσης που βρίσκεται σε διαδικασία. Σύμφωνα με τον Carl Bildt το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τουρκίας CHP, απαίτησε αμέσως μετά την απόφαση, την διακοπή της διαδικασίας συναδέλφωσης!!!Αμέσως μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας που αναγνώριζε την Γενοκτονία, η Τουρκία ανακαλεσε τον πρεσβευτή της στην Στοκχόλμη ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Erdogan, καταδίκασε την απόφαση και ακύρωσε αμέσως την γ΄αυτό τον μήνα προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σουηδία.
Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επικρίνεται με σκληρή γλώσσα η απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.Την διαδικασία της απόφασης παρακολούθησαν από τα θεωρία της Σουηδικής Βουλής εκατοντάδες Έλληνες, Ασσύριοι και Συριάνοι, οι οποίοι και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.Τα σουηδικά ΜΜΕ δίδουν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα.
To Δελτίο τύπου του "Ευξεινου Πόντου Στοκχόμης" Επιτέλους μια ιστορική απόφασηΜε μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι σήμερα Πέμπτη 11 Μαρτίου, το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων και όλων των Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Τουρκίας. Ο σύλλογος μας Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης χαιρετάει και χειροκροτάει την απόφαση του Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση θα δυναμώσει τον δρόμο προς την δημοκρατία του Τουρκικού κράτους και την υπάρχουσα έρευνα για την Γενοκτονία.Ο σύλλογος μας θέλει πρώτον να ευχαριστήσει τις Ομοσπονδίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων για την τέλεια συνεργασία που έχουμε τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα. Χωρίς αυτή την συνεργασία θα ήταν αδύνατον να προχωρήσουμε αυτόν τον μεγάλο, δύσκολο και περίπλοκο αγώνα. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν την δουλειά μας και για τον ψήφο τους που έκανε την αναγνώριση της Γενοκτονίας πραγματικότητα. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους βουλευτές Hans Linde και Fredrik Malm και τον πρώην βουλευτή Τάσο Σταφυλίδη που ήταν η φωνή του συλλόγου μας στο Κοινοβούλιο.– Αυτό είναι η επανόρθωση των παππούδων μας. Η αναγνώριση είναι μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Σουηδία αλλά και για όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση είναι το αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα που έχουμε δώσει μαζί με τους Αρμενίους και τους Ασσύριους εδώ στην Σουηδία. Έχουμε δείξει στον κόσμο ότι η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει στο τέλος και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί από κράτη η άτομα. Η Γενοκτονία είναι ένα ιστορικό γεγονός, ένα από τα πιο μελανά τμήματα της παγκόσμιαςιστορίας και ελπίζουμε ότι η Σουηδική αναγνώριση θα ανοίξει τα μάτια και άλλων δημοκρατικών κρατών να πράξουν το ίδιο. Με ταπεινότητα ευχαριστούμε όλους τους ιδιώτες, τους οργανισμούς και τους βολευτές που έχουν δουλέψει ώστε να φέρουμε σε πέρας την αναγνώριση, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Φραγγίδης.Ο Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Σουηδικήκοινωνία με πληροφορίες ώστε να συνεχίσουμε παραπέρα για μια διεθνήαναγνώριση της Γενοκτονίας. Για μια ακόμη φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας έχουν βοηθήσει να περάσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας στο Σουηδικό Κοινοβούλιο.Ελληνοσουηδική Ιστοσελιδα
http://greek.swedsihportal.net
Ja till FolkmordetSveriges riksdag röstade ja till att erkänna folkmordet av Mindre Asiens kristna befolkning, Armenier, Greker, Kaldeer´, Assyrier och Syrianer, 1915 med en rösts marginal. 130 ledamöter röstade emot. 131 ledamöter röstade för.- När 100-årige Feride Rhawi i Södertälje berättar om vad som hänt så ska hon och alla andra veta att vi tror på hennes berättelse, att vad som hände faktiskt hände. Det sa Kerstin Lundgren (C), när riksdagen debatterade folkmordet i Armenien 1915. Feride Rhawi, som berättade sin historia, fick som femåring se hela sin familj mördas i den massaker som nu blivit en fråga för den svenska riksdagen. Även Annelie Enockson (KD) tog upp Feride Rhawis berättelse i Dagen som exempel på övergreppen.Motionerat om ett frikännandeKerstin Lundgren har tidigare själv motionerat för ett erkännande, men hade nu rollen som Centerns utrikespolitiske talesperson och fick i den rollen alltså tala emot ett erkännande.Hon fortsatte:- Vårt ställningstagande här i dag bygger på att domstolar skipar rättvisa och dömer och regeringar fattar folkrättsliga beslut. Samtidigt är det ett uttryck för ett hopp om att både Turkiet och Armenien går vidare och inte stänger dörrar, för att kunna läka sår och ge upprättelse och försoning.Gustav Blix var den som fick uppgiften att argumentera för Moderaternas linje, en linje som de tre övriga allianspartierna ställt sig bakom, dock under viss protest. Som Dagen berättade i går har FP, C och KD i särskilda yttranden förklarat varför de "ligger lågt" med kravet på erkännandet.- Försoningen måste ske bland de berörda, vi ska inte blanda oss i, sa Gustav Blix bland annat.Men alliansens företrädare fick utstå hård kritik från oppositionens företrädare. Hans Linde (V):- Vi har fått höra i debatten i dag att vi som politiker inte ska skriva historia. Det är sant. Vi ska inte skriva historia. Men vi har en plikt att förhålla oss till historiska faktum.På frågan om varför det är så viktigt med ett erkännande svarade han:- Vi måste ta lärdom av det som har skett för att förhindra att liknande förfärliga saker händer igen.Miljöpartisten Bodil Ceballos menade:- Folkmordet beslutas inte av riksdagen, utan av dem som genomförde det. Det som har hänt har hänt. Däremot kan vi erkänna gamla oförrätter. Ett erkännandeHon sa också att det inte går att ställa nuvarande makthavare till ansvar, men att ett beslut i rätt rikting de kan ge de efterlevande ett erkännande. - Turkiet har tagit steg mot en större öppenhet, vilket vi ser positivt på.Hon påpekade att alla partier är för Turkiets EU-medlemskap.Carina Hägg (S) riktade in sig på några av de borgerliga företrädare som tidigare agerat för ett erkännande, bland andra Fredrik Malm (FP), men som nu deklarerat att de följer sitt partis beslut. Även Fredrik Reinfeldt lovade i valrörelsen 2006 att det skulle bli ett erkännande om han kom till makten, hävdade hon.Det fanns en spänning inför omröstningen eftersom tre borgerliga ledamöter, Annelie Enochson (KD), Agneta Berliner (FP) och Gulan Avci (FP), deklarerat att de skulle rösta med oppositionen, vilket också fällde avgörandet i omröstningen.Turkiets ambassadör kallas hemRiksdagen anser att det var ett folkmord som begicks mot bland andra armenier 1915.Direkt efter beskedet ställde Turkiets premiärminister in sitt Sverigebesök och ambassadören kallas hem till Ankara.- Jag har fått instruktioner att åka tillbaka till Turkiet, säger Zergün Korutürk, Turkiets ambassadör i Sverige.Korutürk var närvarande i riksdagen när beslutet togs. Hon säger att hon redan där talade med Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu i telefon och att hon då fick sina instruktioner om att åka hem.Med hundratals armenier, assyrier, syrianer och greker på läktaren och med stark polisbevakning debatterade riksdagen frågan i flera timmar på torsdagen. Den rödgröna oppositionen hade föreslagit att massakrerna under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket ska klassas som ett folkmord.De borgerliga avvisade med hänvisning till att politiker inte ska skriva historia. Men fyra borgerliga ledamöter överraskade. De röstade på kvällen med oppositionen och förslaget gick igenom med en rösts övervikt.Turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan fördömer riksdagsbeslutet och meddelar att han nu ställer in ett besök i Sverige som var planerat i mars, rapporterar Reuters.De flesta icke-turkiska historiker och folkrättsexperter är ense om att massakrerna var ett folkmord i enlighet med 1948 års folkmordskonvention.Men Turkiet förnekar folkmord.- Jag är besviken och lite överraskad för jag hade förväntat mig att riksdagen skulle ha intagit den normala hållningen att det inte är riksdagsledamöternas jobb att avgöra om det har varit ett folkmord eller inte. Det är en fråga för historiker, för forskare, säger Korutürk.Också utrikesminister Carl Bildt "beklagar starkt" riksdagens beslut.- Det är fel att politisera historien på detta sätt och det kommer därmed att försvåra Sveriges möjlighet att verka för försoning, säger han till TT.Enligt Bildt ska det ledande oppositionspartiet i Turkiet, socialdemokratiska CHP, ha krävt att försoningsprocessen ska inställas efter riksdagens beslut.- Exakt den typen av konsekvenser jag fruktade. Det jag befarar är att det utnyttjas av reformfiender i Turkiet och normaliseringsmotståndare i Armenien.
Grekiska Pontiska Föreningen i Stockholm "EFXINOS PONTOS" - PressmedelandeÄntligen ett historiskt beslutDet är med stor glädje som vi meddelar att idag torsdagen den 11 mars har Sveriges Riksdag erkänt folkmordet på pontiska greker och alla kristna minoriteter i ottomanska Turkiet. Vår förening Evxinos Pontos Stockholm gratulerar och applåderar Riksdagens beslut att erkänna folkmordet. Vi tror att detta erkännande kommer att stärka den turkiska statens demokratisering och den pågående forskningen om folkmordet.Vår förening vill först och främst tack Armeniska Riksförbundet och Assyriska Riksförbundet för det goda samarbetet som vi har haft i alla dessa år i sakfrågan. Utan detta samarbete skulle det inte vara möjligt att driva denna långa, svåra och komplicerade process. Vi vill också tacka alla ledamöter som har stött vårt arbete i alla dessa år och med deras röster möjliggjort erkännandet av folkmordet. Samtidigt vill vi tacka ledamöterna Hans Linde och Fredrik Malm och före detta riksdagsmannen Tasso Stafilidis för att de har hjälpt vår förening att föra vår talan i Riksdagen.– Detta är en upprättelse för våra förfäder. Erkännandet är en historisk händelse, inte bara för Sverige utan för hela världen. Erkännandet är resultatet av vårt hårda arbete i alla dessa år tillsammans med armenierna och assyrierna här i Sverige. Vi har visat omvärlden att rättvisan alltid vinner till slut och historien kan inte skrivas om av nationer eller individer. Folkmordet är en historisk händelse, en av världens mörkaste sidor i historieböckerna och vi hoppas att Sveriges erkännande kommer att öppna ögonen för andra demokratiska länder runt om i världen och göra samma sak. Vi tackar ödmjukt alla individer, organisationer och ledamöter som har verkat för att erkännandet ska gå igenom, säger föreningens ordförande Konstantinos Fraggidis.Evxinos Pontos Stockholm kommer att fortsätta stödja vårt svenska samhälle med att bidra med information för att arbeta vidare med ett internationellt erkännande. Än en gång vill vi framföra vår ödmjuka tacksamhet till alla som har hjälpt oss att genomföra detta erkännande i Sveriges Riksdag.
Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα
http://greek.swedishportal.net
2010-03-11, 23:22
Κατακρεουργημένοι Έλληνες από τις Οθωμανικές ορδές πριν από περίπου 95 χρόνια στον Πόντο
Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
συνέντευξη: Ιστορικές μνήμες, δημόσιος διάλογος, κοινωνική ευθύνη
Δημόσιος διάλογος και Μνήμες φορτωμένες Πατρίδα
δημιουργούν και απαντούν θερμούς πυρήνες κοινωνικής συσπείρωσης.
«Κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια κοινωνικής ευθύνης αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε πέρα από τη συνείδηση της λύπης μας».
Στην εκπομπή του Σίμου Κοιμίσογλου και του Κώστα Αβανίδη
«Μνήμες Καππαδοκίας»
καλεσμένοι είναι
ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός και η Μαρία Παπαδοπούλου,
Ράδιο Ακρίτες του Πόντου, FM 102.3,
09/03/2010, ώρα 16.00-18.00,
accessible via internet www.e-radio.gr/locations/thessaloniki.asp
ή από τον ιστότοπο http://www.akritestoupontou.gr/
Σχετικό θέμα από τη συνέντευξη στις 12/05/2009:
Η Μικρά Ασία είναι μια οικουμενική πνευματική πατρίδα.
Η Καππαδοκία, μια επιπλέον μαρτυρία
σε κάθε νεότερη αμφισβήτηση της Ιστορίας του ελληνισμού.
EMAIL +30 2310667891
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
ομιλία: Λήθη Δόξας και Οραμάτων
.
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Ανάρτηση σε Ιστολόγιο
- Ιστολόγιο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ (Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρασιατών) :
http://mikrasiatis.gr/?p=1392#more-1392
και http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Κοινωνική δράση: Στηρίξτε το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Σουηδικό Κοινοβούλιο
Η αποκατάστασης της δημοκρατίας, της αλήθειας και της ιστορίας μετά το πραξικόπημα της πολιτικής και των συμφερόντων.
Του Φάνη Μαλκίδη
Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να δεχθεί το σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί μία νίκη της ιστορίας της αλήθειας έναντι της πολιτικής και των συμφερόντων. Το ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία στην επίσημη αμερικανική πολιτική, αποτελεί μία νίκη της συνέπειας και της πίστης στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας της Αρμενικής Διασποράς, η οποία κινήθηκε έξω από κρατικές λογικές και συμφέροντα, υλοποιώντας το αίτημα για αναγνώριση ενός αποσιωπημένου εγκλήματος.
Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση, την επανάληψη και την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μάλιστα σε μία παράγραφο των εννέα σελίδων ψήφισμα τονίζεται πως «η αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες».
Παράλληλα, η απόφαση αποτελεί και ένα προηγούμενο για να ανοίξει ο κύκλος τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και αλλού για την αναγνώριση και άλλων γενοκτονιών. Και συγκεκριμένα, της γενοκτονίας των Ελλήνων, η οποία υλοποιήθηκε από τον ίδιο θύτη, τον ίδιο υπεύθυνο, την Τουρκία. Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές αναγνωρίσεις από κυβερνήτες, πολιτείες, δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, καθώς και άλλους φορείς, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.
Επίσης, την 17η Μαρτίου, το Σουηδικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία αν θα ΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ τη βαρβαρότητα που υπέστησαν οι Έλληνες από το οθωμανικό και το τουρκικό κράτος, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Γενοκτονία των Ελλήνων, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών. Τώρα, είναι ώρα και η Τουρκία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των Γενοκτονιών που έχει διαπράξει, χωρίς να τις αρνείται. Είναι ένα βήμα μπροστά για την αλήθεια, είναι μία πράξη θάρρους αναγνώρισης των εγκλημάτων και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.
Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association for Genocide Scholars- IAGS ), η οποία το 2007, αναγνώρισε με συντριπτική πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να πράξει το χρέος της, έναντι των θυμάτων και της ιστορίας.
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
θεατρικός διάλογος : Η ρίζα της ελιάς
Ο Διάλογος προορίζεται για την ημέρα της Ελευθερίας
[Α'concept: 20-1-2007, στο παρόν 2010: υπό μελέτη η πειραματική προβολή του]