Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Περί Στέμματος και Πόπολου: Από την αλληλογραφία μου με τον αξιότιμο κ.Ευάγγελο Βαρελίδη

Μαρία δεν γνωρίζω πολλά για το Ισπανικό Στέμμα.

Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι στον πόλεμο του 1895 με τους Αμερικανούς, έχασαν και την τελευταία αποικία τους σε Ασία και Νότιο Αμερική και περιορίστηκαν στην Ευρώπη. Μάλλον κάτω από την εποπτεία του Βρετανικού Βασιλείου, διότι εκεί είναι το Παγκόσμιο κέντρο εξουσίας. Τα παιγνίδια εξουσίας παίζονται πολύ υψηλά και για το πόπολο είναι τελείως άγνωστα. Τα δικά μου συμπεράσματα, είναι αποτέλεσμα συγκριτικής ιστορικής γνώσης και αποτελεσμάτων.

Παράδειγμα: Περίπου το 370 π.χ. ο Πλάτων γράφει. Ακούστε, η αλήθεια είναι παράξενη και ασυνήθιστη και πρέπει να προσέχει κι' εκείνος που μιλάει, αλλά και αυτός που ακούει, όπως συμβαίνει τώρα. Θα σας πω δηλαδή κάτι, που δεν είναι καθόλου ακίνδυνο, όμως θα κάνω κουράγιο και δεν θα υποχωρήσω. Ερώτημα: Γιατί από τότε, περίπου το 370 π.χ. ήταν επικίνδυνο να συζητά κάποιος για τα παιδικά παιγνίδια; Υποστηρίζω ότι σ' όλες τις πόλεις, οι Νομοθέτες, δεν καταλαβαίνουν πως τα παιδικά παιγνίδια αποτελούν το κυριότερο θεμέλιο για την σταθερότητα και σεβασμό των Νόμων, των Ηθών και των Εθίμων. Γιατί όταν τα παιγνίδια καθιερώνονται έτσι, ώστε 'όλοι οι συνομήλικοι να παίζουν πάντα τα ίδια παιγνίδια, με τους ίδιους όρους και με τον ίδιο τρόπο, και να βρίσκουν ευχαρίστηση στις ίδιες διασκεδάσεις, τότε αφήνουν και τα έθιμα που ρυθμίζουν σοβαρά ζητήματα να μένουν ήσυχα. Αν όμως δείχνουν αστάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά τους ήθη και δέχονται συχνά νεωτερισμούς και άλλες μεταβολές, κι' αν εκτιμούν ιδιαίτερα αυτόν που νεοτερίζει κι' επιβάλει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, στα σχήματα, τα χρώματα, τη μουσική, το τραγούδι, τον Έρωτα και τις ιδέες, τότε θα μπορούσαμε πολύ σωστά να πούμε, πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή για την πόλη. Επειδή οι νεοτερισμοί μεταβάλουν, χωρίς να γίνεται αισθητό, τα ήθη των νέων και τους κάνει να περιφρονούν το παλιό και να εκτιμούν το καινούργιο. Από τούτο το Λόγο κι απ' αυτή τη γνώμη δεν υπάρχει το ξαναλέω, μεγαλύτερη καταστροφή για τις Πόλεις.

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ, ο δημιουργός των Καρτούνς, κάποτε σε μια συνέντευξη τύπου, όταν ρωτήθηκε για τον Κομουνιστικό κίνδυνο απάντησε. ΕΓΩ με τα καρτούνς μπορώ να γκρεμίσω την Σοβιετική Ένωση ευκολότερα, φτηνότερα και χωρίς ραδιενεργή μόλυνση. Και έτσι έγινε, επί Γκορμπατσόφ ανοίχτηκε ο Κινηματογράφος και η τηλεόραση στο Χόλυγκουντ και οι Ρώσοι πιθώμενοι ότι θα γίνουν Αμερικάνοι, κατέβασαν τα βρακιά. Το πόπολο ήταν και είναι πάντα αναλώσιμο υλικό για όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές εξουσίες.

Να είσαι Καλά και Κουράγιο.

www.varelidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: